Nu cadeti prada fake-urilor de PPP-uri!

Publicat de

Disponibile la preturi derizorii, produc anual pierderi de milioane de euro si culturi distruse

Contrafacerea produselor de protectia plantelor (PPP-uri) nu este o tema pe care s-o aducem in atentie pentru prima data, subiectul fiind dezbatut si cu alte ocazii in paginile revistei noastre. Revenim cu aceasta tema, dat fiind cel mai recent raport oferit publicitatii de catre Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietatea Privata (EUIPO) care arata ca, in Europa, miliarde de euro se pierd anual din cauza falsificarii produselor fitosanitare.

Acest raport este al zecelea dintr-o serie de studii realizate de EUIPO pe tema incalcarii drepturilor de proprietate intelectuala si impactul economic al contrafacerii asupra sectoarelor industriale din Uniunea Europeana. In urma acestui raport, s-a constatat ca in Germania si Franta, cele mai mari producatoare de PPP-uri din Europa, s-au pierdut cate 500 de locuri de munca si 299 miloane dolari, respectiv 240 milioane de euro, anual, din cauza produselor contrafacute aflate pe piata. In Romania, pierderile au fost estimat la 36 milioane de euro anual.

Ce se intampla daca folositi produse contrafacute?

In cel mai bun caz acestea nu fac nimic culturii (nu combat bolile sau daunatorii, dar nici nu afecteaza dezvoltarea culturii). In situatii extreme, un produs contrafacut poate duce la compromiterea totala a culturii, din cauza substantelor ce pot fi incluse in acele produse. De asemenea, se mai poate produce contaminarea apei si a solului.

Ce trebuie facut?

Sa cumparati produse fitosanitare doar din locuri autorizate, si nu de pe strada de la vanzatori ambulanti. Sa nu cumparati fara factura, si sa fiti suspiciosi atunci cand pretul este mic. Atentie! Contrafacerea reprezinta un business si pentru alte segmente de inputuri (seminte si ingrasaminte).

Redactia

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News