Este posibil sa fi auzit multe despre carbonul din sol, „captarea” carbonului in sol sau „pietele de carbon”. Asadar, sa analizam relatia dintre sol si carbon in termeni de baza.
In primul rand, carbonul.
Este al saselea element din tabelul periodic al elementelor. In natura, doar doua materii sunt carbon pur: diamantele si grafitul. Cu toate acestea, carbonul poate interactiona cu alte elemente pentru a forma compusi care sunt in jurul nostru in fiecare zi.
Un compus obisnuit care contine carbon, care apare frecvent la stiri, este dioxidul de carbon. Dioxidul de carbon este gazul pe care omul il expira dupa ce inspira aerul, care contine oxigen. Este un produs natural al metabolismului nostru, este produs de toate celelalte animale atunci cand respira si este produs chiar de unii microbi ai solului in timpul metabolismului lor.
Dioxidul de carbon este un compus natural din aer, dar, odata cu aparitia revolutiei industriale, a fost produs mult mai mult din acest gaz. Dioxidul de carbon este produs si atunci cand folosim anumite tipuri de combustibili – cum ar fi carbunele si gazul – pentru energie.
Cand dioxidul de carbon se afla in atmosfera, acesta capteaza caldura in jurul Pamantului. De aceea, dioxidul de carbon este numit „gaz cu efect de sera”, deoarece actioneaza ca tavanul de sticla al unei sere pentru a mentine caldura. Cu cat este mai mult dioxid de carbon in aer, cu atat temperatura suprafetei pamantului va fi mai mare.
Pe langa faptul ca se afla in aer, compusii carbonului pot fi gasiti in sol. O forma de „carbon din sol” este compusa din dioxid de carbon, care se gaseste din abundenta in solul inghetat al tundrei.
Un alt tip foarte important de „carbon din sol” este materia organica, rezultata din descompunerea materiei rezultate de la vietuitoare precum plante, animale si microbi. Termenul „organic” in chimie inseamna compusi chimici care contin carbon (si de obicei hidrogen) impreuna cu alte elemente. Plantele „inspira” dioxid de carbon si „expira” oxigen. Plantele folosesc dioxidul de carbon pentru a produce celule noi, astfel incat tulpinile, radacinile si frunzele sa poata creste.

O caracteristica a solului sanatos este acumularea de carbon sub forma de materie organica din resturile de plante, rame, insecte si alte creaturi care traiesc in sol.
Ciclul carbonului: pe masura ce plantele cresc si mor, lasa in urma zaharurile si carbohidratii (ambele contin carbon) in sol, care sunt folosite de microorganisme si de alte vieti din sol ca sursa de hrana. Astfel, in ciclul carbonului, plantele extrag carbonul din aer sub forma de dioxid de carbon si il stocheaza in sol sub forma de materie organica.
Atata timp cat acest ciclu al carbonului ramane echilibrat – fie prin mentinerea stabila a cantitatilor de materie organica, fie prin cresterea lor – atmosfera este sigura. Dar cand omul intrerupe acest ciclu construind orase unde au fost odinioara padurile sau face alte schimbari antropice, asta perturba ciclul carbonului. Carbonul care a fost stocat ca materie organica poate fi usor eliminat in atmosfera sub forma de dioxid de carbon. Defrisarea terenurilor pentru agricultura a facut ca solurile sa elimine carbonul in atmosfera.
Va amintiti de carbonul din tundra inghetata? Daca incalzirea globala continua, carbonul din sol se va pierde cu viteze din ce in ce mai mari, pe masura ce dioxidul de carbon inghetat se dezgheata. In plus, cresterea temperaturii tundrei creste si activitatea microorganismelor din sol. Pe masura ce acestea „mananca” mai multa materie organica, acest carbon stocat se pierde.
Sursa: https://soilsmatter.wordpress.com/2021/10/01/what-is-soil-carbon/