Suprematia inoculantilor Fiber Technology din portofoliul Corteva Agriscience

Publicat de

Calitatea furajelor insilozate poate fi pastrata si imbunatatita cu ajutorul inoculantilor furajeri Pioneer®, astfel incat intreaga energie colectata in camp si conservata in silozuri sa ajunga in hrana animalului. Inoculantii Pioneer® au fost testati in ferme in conditii optime de recoltare, iar rezultatele experientelor arata ca acestia imbunatatesc calitatea insilozarii si scad pierderile, chiar si atunci cand conditiile de mediu si de recoltare ale culturilor nu sunt foarte bune.

In cazul microorganismelor prezente in siloz, dirijarea factorilor de mediu este realizata de cele mai multe ori de om in sensul dorit, astfel incat sa stimuleze activitatea celor utile si sa inhibe sau sa le distruga pe cele care se fac raspunzatoare de aparitia modificarilor de miros, gust, culoare, textura, structura, valoare nutritiva.

Rolul inoculantilor este acela de a asigura stabilitatea aeroba in masa silozului si a frontului de taiere dupa deschiderea silozului, reduc supraincalzirea silozului, imbunatatesc fermentatia din siloz, duc la scaderea pH-ului, asigura o digestibilitate mai buna a fibrelor, permit deschiderea mai rapida a furajelor insilozate.

Fiber Technology este tehnologia inglobata in inoculantii 11CFT (pentru porumb), 11AFT (pentru lucerna) si 11GFT (pentru graminee), dezvoltati de compania Corteva Agriscience pentru a asigura o digestibilitate imbunatatita a fibrelor din silozul de porumb, lucerna si de cereale. In toti acesti inoculanti se gaseste tulpina de Lactobacillus Buchneri unica, descoperita de cercetatorii companiei si brevetata in America sub nr. 7799551.

Produsele Fiber Technology asigura o eficienta a fermentarii, o reducere semnificativa a microorganismelor patogene, o stabilitate aeroba, o temperatura scazuta in siloz si bineinteles, o digestibilitate a fibrei imbunatatita cu 14%.

Tulpina de Lactobacillus Buchneri care se regaseste in inoculantii Pioneer® din cadrul tehnologiei Fiber Technology se distinge fata de toate celelalte tulpini prezente pe piata prin capacitatea de a produce enzime (ferulati si acetil esterase) care destructureaza lignina din fibre permitand bacteriilor din rumen o digerare cat mai rapida. Decuplarea polizaharidelor fibroase din lignina modifica structura tridimensionala si mareste accesul bacteriilor din rumen la aceste polizaharide. Lignina nu se degradeaza, astfel cantitatea de furaj este aceeasi.

a. Netratat; b. Tratat cu inoculanti Fiber Technology                                           

Tulpina de Lactobacilus Buchneri din produsele Fiber Technology este diferita, specifica si unica pentru fiecare inoculant in functie de tipul de siloz, astfel avem inoculant 11CFT pentru cultura de porumb, 11AFT pentru cultura de lucerna si 11GFT pentru cultura de cereale. In acest fel putem sa asiguram o crestere a digestibilitatii in functie de fiecare tip si structura a fibrelor. Tulpina brevetata de Lactobacillus Buchneri din produsele Fiber Technology produc enzime specifice in urma fermentarii. Nu se cunoaste nici un alt produs comercial care sa contina bacterii fermentative ce pot sa produca in mod specific enzime pentru cresterea digestibilitati fibrelor, ci doar aditivi cu adaugare de enzime care sunt costisitori si care nu pot avea rezultate in conditii de pH scazut.

Silozul tratat cu inoculanti Fiber Technology trebuie sa fie lasat sa fermenteze cel putin 60 de zile pentru a-i permite tulpinii de Lactobacillus Buchneri producerea de enzime si alti produsi finali ai fermentarii.

Inoculantii Fiber Technology au un efect pozitiv asupra raportului dintre veniturile si costurile de furajare prin imbunatatirea digestibilitatii fibrelor, avand astfel un furaj de calitate superioara. Fiecare produs Fiber Technology a fost dezvoltat in mod specific cu bacterii suplimentare pentru a se potrivi in mod optim fiecarei culturi. Pe langa digestibilitatea crescuta, furajele tratate cu inoculantii Pioneer® au si rol probiotic datorita tulpinilor de Lactobacillus Plantarum asigurand astfel un echilibru in rumenul animalelor, imbunatatind astfel conditia corporala si bineinteles, productia de lapte. In siloz, tulpinile din inoculantii Fiber Technology domina populatia microbiana in 48 de ore, reducand astfel dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiurilor. Cercetarile indica faptul ca produsele Fiber Technology reduc incalzirea dupa deschiderea silozului.

Analiza productiei de gaze ca urmare a furajarii cu siloz inoculat cu produse Fiber Technology sugereaza ca atunci cand lignina este destructurata si digerarea carbohidratilor (cum ar fi fibra si amidonul) creste si productia de gaze scade.

Adrian Gageanu

Reprezentant Proiect Siloz Regiunea Muntenia

Corteva Agriscience Romania

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!