Chiar daca este cultivata pe suprafete restranse, totusi are o importanta economica deosebita. Ce daunator ameninta plantatiile de hamei?

Publicat de

Hameiul (Humulus lupus L.) este o planta perena, dioica, agatatoare (fig.1) care apartine familiei Cannabinaceae, nativa in Europa, vestul Asiei si America de Nord. Creste in flora spontana din lunci, campie si deal, pana la altitudinea de 800-1000 m. Inflorescenta de hamei este de tip ament, popular denumita con (fig. 2). Conurile sunt folosite de catre fabricile de bere pentru a conserva si a da aroma berii. Prima atestare documentara a utilizarii hameiului in producerea berii dateaza din secolul al IX-lea, apartinand unei calugarite cu numele Hildegard von Bingen. Aceasta este considerata ca fiind fondatoarea istoriei naturale stiintifice din Germania. Desi cultivata in tara noastra pe o suprafata restransa, aproximativ 260 ha dintr-un total potential estimat la 2.500 ha la nivelul intregii tarii (in judetele Alba, Brasov, Cluj, Hunedoara, Mures si Sibiu) prezinta o importanta economica deosebita, atat pentru industria berii, cat si pentru cea farmaceutica si cosmetica.
Paduchele verde al hameiului
Principalul daunator al plantatiilor de hamei este un afid, cunoscut sub numele de “paduchele verde al hameiului”Phorodon humuli (Schrank, 1801) (fig. 3, 4). Daca nu este combatut, acesta poate afecta recolta de conuri, depreciindu-i calitatea si reducand-o cu peste 30%, producand debilitarea butucilor, fapt ce se repercuteaza asupra productiilor din urmatorii ani si asupra longevitatii plantatiilor. Pierderile apar din mai multe cauze: extrageri de seva, mai ales in perioadele secetoase prin sugerea sucului celular din frunze, lastari si conuri, reducerii procesului de fotosinteza, ca urmare a ecranarii suprafetei asimilatoare de catre fumagina instalata pe “roua” de miere eliberata de afide pe organele supraterestre ale plantelor, inocularii in plante de saliva fitotoxica, inocularii in plante a principalelor virusuri ale hameiului care, la randul lor, afecteaza calitativ si cantitativ productia de conuri.
Paduchele verde al hameiului este o specie facultativ migratoare, avand ca plante gazda primare cca. 10 specii ale genului Prunus, dintre care prunul cultivat (Prunus domestica) si porumbarul (Prunus spinosa). Pe acestea, hiberneaza sub forma de ou de rezistenta (care suporta geruri de pana la – 40 °C), din care primavara se dezvolta prima generatie de afide. Urmeaza alte 5 – 6 generatii, primele aptere, apoi aripate, care migreaza pe hamei. Zborul lor are loc pe timp cald si linistit, la inaltimi mici si la distante de pana la 1,5 km. Curentii de aer pot purta insa afidele si la distante mai mari. Migrarea are loc pana in luna august, intensitatea maxima fiind in ultima decada a lunii iunie. Ajunse pe hamei, se inmultesc in 5-6 generatii. Ultimele aripate, incepand din a doua jumatate a lunii august zboara inapoi pe planta gazda primara, unde toamna depun ouale de rezistenta. Paduchele verde are peste 30 de specii de insecte pradatoare sau parazite primare, care contribuie la limitarea inmultirii sale. Aceasta contributie este insa insuficienta pentru evitarea pagubelor. In consecinta, este necesar sa se ia toate masurile de combatere:
– se va proceda la distrugerea porumbarului si a celorlalte specii salbatice din genul Prunus care se afla in preajma plantatiilor de hamei;
– se va evita infiintarea de plantatii de prun in apropierea celor de hamei;
– in plantatiile de prun existente, vor fi aplicate obligatoriu tratamente de iarna pentru distrugerea oualor de rezistenta, fie cu uleiuri horticole, fie cu produse mixte (uleiuri in amestec cu insecticide);

– plantatiile de hamei vor fi tratate la aparitia populatiilor de afide cu produse pentru protectia plantelor, omologate conform codului de bunei practici agricole.

fig. 1                                                                                         fig. 2                                                                    fig. 3

fig. 4

 

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 250 – martie 2019.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News