Combaterea ecologica a bolilor si daunatorilor la cultura de tomate

Publicat de

Cand ne gandim la cultivarea tomatelor in sistem ecologic, avem impresia ca este practic imposbil sa pastram cultura curata, fara boli si daunatori, dar, cel mai important, fara a aplica insecticide si fungicide conventionale. In primul rand, bolile si daunatorii pot fi tinuti la distanta daca respectam cateva elemente ca: respectarea asolamentului, utilizarea soiurilor rezistente si mentinerea sanatatii solului (prin aplicarea de produse ecologice).

Este important sa avem grija atat de sol, cat si de plante. Un sol bogat in humus si microorganisme (pe langa azot, fosfor, potasiu, etc.) este un sol plin de viata, care ofera plantelor toate elementele esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. Un sol slab aprovizionat si fara activitate microbiologica ofera patogenilor locul ideal pentru dezvoltarea pe planta, deoarce plantele nu au puterea de a lupta cu acestia. Pe langa ingrasamintele clasice, cum ar fi gunoiul de grajd, mranita, compostul, se recomanda a se utiliza si fertilizanti pe baza de vermicompost, alge, sau plante. Dintre toate acestea, extractul de vermicompost este cel mai complex fertilizant. Pe langa NPK, contine si anumite enzime care se gasesc numai in tractul digestiv al unei categorii de rame. Aceste enzime sunt foarte benefice plantelor si, pe langa acestea, extractul este bogat si in microorganisme, aminoacizi, acizi humici si bacterii vii care populeaza solul si il imbunatateste. Plantele devin rezistente la schimbarile bruste de temperatura, pastreaza umiditatea in sol si in planta pentru mai mult timp si, in plus, sistemul radicular o sa fie mult mai puternic.

Un alt ingrasamant cunoscut de fermierii priceputi, despre care unii sustin chiar ca este cel mai bun in materie, este o planta cu flori galbene, care creste foarte repede si care starpeste buruienile: mustarul. Il puteti semana in orice moment al anului, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie ingropat inainte de inflorire. Trebuie evitat sa fie plantat pe o parcela unde au fost cultivate napul, varza sau ridichile.

Lucerna este o planta cu radacni foarte adanci care se foloseste ca ingrasamant verde ce fixeaza azotul. Aceasta ajuta solul daca o lasati pe loc timp de un an. O puteti semana primavara sau toamna, pentru a o ingropa din toamna urmatoare. Pare un timp destul de mare, dar sa nu uitam de rotatia culturilor, care este foarte importanta, iar lucerna este una dintre culturile de baza ce trebuie luata in calcul.

Pentru culturile in spatii protejate o sa fie mai greu de semanat mustar sau lucerna, dar se poate utiliza mazarea in toamna si in primavara intoarsa.

Insecticide naturale

Aveti posibilitatea de a cumpara din magazinele specializate produse fitosanitare ecologice. Respectivele insecticide sunt fabricate pe baza de ulei de neem, ulei de pin, extracte din plante sau alte uleiuri vegetale si esentiale. Totodata, o metoda eficienta pentru combaterea daunatorilor este utilizarea capcanelor cu feromoni sau lipicioase si plante cu efect repelent asupra daunatorilor. Tinand cont de faptul ca o problema stridenta a sectorului legumicol din tara este insuficienta fortei de munca, legumele sunt cultivate pe suprafete relativ mici, deci utilizarea acestor metode devine si mai accesibila. Aceste plante pot fi atat cultivate pe campurile unde sunt produse legumele, mentinand astfel la distanta atat daunatorii, cat si utilizate la producerea insecticidelor bio cu care sunt mai apoi stropite plantele. In acest sens sunt utilizate mustarul, pelinul, busuiocul, ceapa, urzica, ricinul si altele.

Pentru a mentine sub control bolile si a obtine o recolta bogata, este important sa realizati urmatoarele procedee:

  1. Tratarea cu aburi fierbinti a semintelor sau a solului daca este posibil;
  2. Arderea partilor de plante infectate de indata ce au fost depistate, pentru a evita raspandirea bolii;
  3. Achizitionarea de seminte tratate cu fungicide;
  4. A se planifica pe cat posibil o rotatie cat mai indelungata.

Pentru a combate bolile provocate de ciuperci (mana tomatelor, putregaiul coletului, fainarea) pot fi utilizate produsele pe baza de: sulfat de cupru, Trichoderma, Bacillus, extract de Mimosa tenuifolia si altele, precum si uleiul de neem, care are proprietatile bine cunoscute ca ingrasamant si insecto-fungicid.

 

                                                                                                 Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA

                                         Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor – Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News