Conferinta: Neonicotinoidele si controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acorda autorizatii de urgenta conform art. 53  din Reg. 1107/2009.

Publicat de

27.01.2023

COMUNICAT DE PRESA

Conferinta: Neonicotinoidele si controversele generate de decizia CJUE privind posibilitatea Statelor Membre de a acorda autorizatii de urgenta conform art. 53  din Reg. 1107/2009.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare, care reunste organizatiile LAPAR, Federatia Nationala PRO AGRO, UNCSV si Forumul APPR, au organizat o conferinta de presa vineri, 27 ianuarie 2023, de la orele 11:00, in Aula Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (A.S.A.S.), din Bucuresti.

Conferinta a avut ca scop principal apararea dreptului Romaniei, ca stat membru U.E., de a acorda autorizatii de urgenta pentru utilizarea temporara a substantelor de protectie a plantelor din gama insecticidelor neonicotinoide, in baza regulamentului european de punere in aplicare a regulamentului cadru privind punerea pe piata a pesticidelor.

Ce ne-am propus sa realizam? Alianta pentru Agricultura si Cooperare cere Guvernului Romaniei si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sa faca toate demersurile necesare pentru ca Romania sa poata apela in continuare la tratamentul semintelor cu insecticide neonicotinoide (in baza art. 53 din Reg. (CE) 1107/2009), pana la momentul in care industria produselor de protectia plantelor va pune pe piata o alta molecula care sa asigure o protectie cel putin la fel de eficienta ca neonicotinoidele fata de daunatorii de sol specifici zonei bazinului Marii Negre.

De ce ne dorim acest lucru? Fiindca Romania este primul producator de floarea-soarelui si porumb, dupa cum este si cel de-al treilea producator de seminte (material semincer) pentru aceleasi culturi la nivelul U.E.. In conditiile pierderii dreptului femierilor de a-si proteja eficient ogoarele, acestia nu vor mai putea infiinta cele doua culturi de importanta majora,  ceea ce ar insemna un dezastru economic pentru sectorul agricol romanesc si, implicit, pentru securitatea alimentara a partenerilor sai de export intra- si extra-comunitari. In aceste conditii, este vital sa apelam la tratamentul cu neonicotinoide al semintelor acolo unde se depaseste Pragul Economic de Daunare (PED), intrucat, singura, rotatia culturilor nu poate tine sub control populatiile de daunatori, iar substantele de protectia plantelor au un rol recunoscut stiintific in gestionarea integrata a bolilor si daunatorilor.

Asadar, sustinem cu fermitate necesitatea utilizarii neonicotinoidelor in agricultura romaneasca. Totodata, in cadrul acestei intalniri, Alianta a subliniat faptul ca Romania are conditii pedo-climatice specifice, diferite fata de cele ale majoritatii tarilor U.E., si, ca atare, tehnologiile agricole aplicate la noi sunt diferite fata de tehnologiile folosite in alta parte. Totodata, a fost subliniat faptul ca si fermierii din Romania cauta solutii de reducere a amprentei asupra mediului si de a se conforma acelorasi conditii exigente de protejare a acestuia.

Ca fermieri, ne-am exprimat si continuam sa ne manifestam ingrijorarea in ceea ce priveste asigurarea securitatii alimentare a Romaniei, dar si a U.E.. Fermierii romani fac parte cu demnitate din marea familie a mediului asociativ agricol european si doresc sa isi apere rezilienta afacerilor in spatiul economic european.

In urma acestui eveniment, consideram ca statul roman, prin intermediul tuturor institutiilor sale, trebuie sa adopte o pozitie ferma in a-si apara interesele economice agricole, iar institutiile europene, atunci cand stabilesc politicile de mediu, trebuie sa tina cont de specificul regional, inclusiv cel din zona Romaniei, tara care ocupa pozitia 5, ca suprafata agricola, dupa Franta, Spania, Germania si Polonia si la egalitate cu Italia.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare, in numele celor patru organizatii, spera ca a reusit sa sublinieze, prin organizarea acestui eveniment, importanta  demersului initiat. Totodata, in deplina transparenta si asumare, face un apel catre consumatori, catre publicul larg, catre autoritati, pentru a se alatura acestei initiative, de a sprijini activitatea fermierilor romani si de a consolida pozitia de furnizor de hrana sigura si de calitate a Romaniei.

Faptul ca sunteti in cunostinta de cauza vizavi de problematica expusa anterior, dar si de organizarea acestui eveniment reprezinta, in sine, un gest de solidaritate, de mediatizare obiectiva si transparenta.

In numele tuturor membrilor si organizatiilor membre ale celor 4 organizatii.

LAPAR – Nicolae VASILE

PRO AGRO – Ionel ARION

UNCSV – Mircea BALUTA

Forumul APPR – Nicolae SITARU

S-ar putea să te intereseze

Hot News