Compania internationala de cercetare si dezvoltare in agricultura, Corteva Agriscience, a anuntat castigatoarele competitiei de proiecte agricole pentru femei in cadrul programului de granturi educationale TalentA 2023. Compania a acordat granturi pentru trei proiecte castigatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunitatii si sustinerea securitatii alimentare.
TalentA este un program educational international fondat de Corteva Agriscience, lansat initial in 2019 in Spania pentru femeile inovatoare care lucreaza in agricultura. Cu patru ani in urma, Romania a devenit a treia tara care a implementat acest program, cu scopul de a imbunatati securitatea alimentara in societate prin extinderea oportunitatilor educationale si accesul la finantare pentru fermierele.
A patra editie a programului de granturi TalentA, realizat de Corteva Agriscience in parteneriat cu compania de consultanta Starperformining pentru femeile fermier din Romania si Republica Moldova, a incheiat patru luni intense de educatie antreprenoriala si agricola, oferind, de asemenea, suport de mentorat pentru dezvoltarea proiectelor care au concurat pentru granturi de la Corteva Agriscience. Anul acesta, 74 de participante au luat parte la program, cel mai mare numar de participante din ambele tari. Dupa finalizarea modulelor educationale, finalistii au dezvoltat proiecte cu ajutorul mentorilor, concentrandu-se pe dezvoltarea propriilor afaceri si sprijinul acordat comunitatii prin impactul acestor initiative la nivel local.
„Corteva Agriscience este profund implicata in dezvoltarea comunitatilor in care activam, iar angajamentul nostru fata de femeile din agricultura se cristalizeaza sub forma programului educational TalentA. Aceasta initiativa de succes isi propune sa ajute femeile din zonele rurale sa beneficieze de o pregatire solida si un proces de invatare care contribuie la dezvoltarea comunitatilor lor. In fiecare an, Corteva Agriscience admira determinarea participantelor, deoarece acest lucru confirma beneficiile semnificative ale cursurilor din cadrul programului educational. Proiectele depuse in cea de-a patra editie sunt de interes, merita sprijin, si felicitam toate participantele pentru implicarea lor”, a subliniat Maria Cirja, Managerul de Marketing al Corteva Agriscience in Romania, Republica Moldova si Ungaria, subliniind importanta programului TalentA in ceea ce priveste dezvoltarea afacerilor rurale.
Un juriu de experti a evaluat si a selectat trei participante care au primit granturi de la Corteva Agriscience:
- Iris Maria Rosculet, judetul Ialomita, Romania, ferma „Serele Dulci”, proiectul „Serele Dulci”
Proiectul implica dezvoltarea unei culturi mixte de vita-de-vie si de tomate pe o suprafata de 1800 de metri patrati si o sera de inalta performanta de 1200 de metri patrati, in care poate produce dulceata din legume si struguri la ferma parintilor sai. Obiectivul proiectului este de a aduce inovatie si sustenabilitate in sectorul agricol, reprezentand nu doar o oportunitate de afacere, ci si o modalitate de a contribui la viitorul sanatos al comunitatii locale si la transmiterea mostenirii pamantului.
„Programul TalentA este o oportunitate unica pe care oricine ar trebui sa o valorifice. Informatiile sunt furnizate in cel mai placut mod de catre cei mai frumosi si calificati oameni, iar relatiile care se formeaza intre participanti si organizatori sunt de durata. TalentA m-a ajutat sa invat ca increderea incepe sa-si faca loc prin toate temerile ca ar putea fi o misiune imposibila sa-ti indeplinesti visul, dar investirea in viitorul femeilor rurale prin pregatire si granturi pentru a reduce decalajul de gen poate contribui la crearea unui viitor sustenabil, un viitor in care putem valorifica resursa neglijata in agricultura, femeile, pentru a ajuta la atingerea principalului obiectiv al TalentA„, a declarat Iris Maria Rosculet.
- Alexandra Buliga, judetul Neamt, Romania, Ferma BAIAGRO, proiectul „Punem Agricultura pe Picioare”
Proiectul include servicii mobile pentru repararea si intretinerea utilajelor agricole in judetul Neamt. In acelasi timp, vizeaza adaptarea echipamentelor si tehnologiilor agricole pentru a fi folosite de persoanele cu dizabilitati de mobilitate, in conformitate cu un proiect pilot national care ofera solutii inovatoare necesare in acest sector.
„Multumirile noastre se indreapta catre echipa Corteva si programul TalentA, care au crezut in proiectul nostru pilot, un proiect cu suflet, pentru suflet! Pentru mine, experienta TalentA inseamna oameni. Femei antreprenori in domeniul agriculturii care au un obiectiv comun: agricultura de calitate si afaceri frumos dezvoltate, cu respect pentru mediu, pentru oameni si pentru mediul antreprenorial romanesc”, a declarat Alexandra Buliga.
- Maria Boldurescu, Raionul Calarasi, Republica Moldova, Gradina Bee Paradise, proiectul „Colectarea si valorificarea apei de ploaie pentru crearea Gradinii Bee Paradise”
Gradina „Bee Paradise” consta in restaurarea si extinderea bazei de apicultura, care trebuie diversificata si sa se desfasoare pe tot parcursul dezvoltarii stupilor. Proiectul sustine obiectivele de sustenabilitate prin promovarea celor mai bune practici in agricultura, care sunt solutii pentru reducerea impactului asupra problemelor precum controlul resurselor de apa si minimizarea risipei de apa, si adaptarea la schimbarile climatice prin practici de conservare a terenurilor.
„Am onoarea de a fi printre primele participante din Republica Moldova la programul TalentA. Cursurile bine structurate si coerente au reprezentat o experienta unica si valoroasa pentru mine, deoarece abia incepem in domeniul afacerilor. Multumiri pentru oportunitate si dedicare acestui proiect se indreapta catre echipele Corteva Agriscience si Starperformining,” a impartasit Maria Boldurescu.
De asemenea, compania Starperformining, partenerul organizational al Corteva Agriscience in cadrul proiectului TalentA, a acordat un mini-grant proiectului „Livada cu aluni” depus de Carmen Minciunescu din Constanta. Scopul principal al acestui proiect este de a extinde cultivarea alunilor pe ferma familiala Aquila Agricola. Acest tip de cultura este o raritate pentru regiunea Dobrogea, care s-a confruntat cu seceta in acest an si necesita un consum redus de resurse de apa.
„Sunt foarte bucuroasa ca am avut oportunitatea de a face parte din programul TalentA, de a intalni oameni minunati, experti in afaceri si fermiere care impartasesc acelasi scop al dezvoltarii agriculturii. Programul ofera cunostinte in management, intelegere si mentinere a echilibrului financiar. Recomand cu caldura fermierelor sa se inscrie in acest minunat program sponsorizat de Corteva”, a spus Carmen Minciunescu.
Prin intermediul programului educational TalentA, Corteva Agriscience vizeaza femeile fermier din zonele rurale, cu un angajament puternic de a imbunatati calitatea vietii in aceste zone. Aceasta initiativa le ofera acces la informatii si finantare si le sprijina in dezvoltarea si modernizarea afacerilor lor. Investitia in emanciparea femeilor rurale reprezinta o modalitate de a promova egalitatea de gen, de a eradica saracia si de a stimula cresterea economica inclusiva.
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare.
Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro
Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube
™ ® ℠ Marci comerciale si de servicii ale Corteva Agriscience si a companiilor afiliate
Contact Corporate Communications Corteva:
Ana-Maria Grigore
+40 (754) 228 975
anamaria.grigore@corteva.com