Soia este o cultura profitabila, dar foarte sensibila la imburuienare, iar procesul combaterii este un efort constant. Buruienile pot provoca pagube majore acestei culturi, iar aplicarea nerationala a erbicidelor poate avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. Asa ca, in alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema. Doar in acest fel vom putea apela la cele mai eficiente variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienior trebuie sa fie o preocupare majora pentru cultivatorii de soia si in acest context vom prezenta erbicidele omologate pentru soia, pe care vi le recomandam:
- TENDER (S-metolaclor 960g/l) este un erbicid selectiv ce combate buruieni sensibile precum: meisor (Digitaria sanguinalis, Digitaria ischaenum), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), mei (Panicum miliaceum ), mohor (Setaria), busuioc de camp (Galinsoga parviflora), iarba vantului (Apera spica-venti), coada vulpii (Alopecurus mysoroides), raigras (Lolium spp.). De asemenea, actioneaza si asupra unor buruieni moderat sensibile ca: stirul (Amaranthus spp., traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), grasnita (Portulaca oleracea), sorgul (Sorghum bicolor), costrei (Sorghum halepense) din seminte, loboda (Chenopodium spp.), trepadatoare ( Mercurialis annua). Se aplica:
- ppi – inainte de semanat cu incorporare la 3-4 cm., in conditii de seceta, in doza de 1,0 – 1,5 l/ha. Incorporarea se va efectua cu combinatorul.
- preemergent – dupa semanat, inainte de rasarirea culturii si a buruienilor, in doza de 1,0 – 1,5 l/ha, in conditii de umiditate normala.
- PROMAN/SOLETO (metobromuron 500 g/l) este un erbicid sistemic cu aplicare in preemergenta, in doza de 2,0 – 3,0 l/ha, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si unele monocotile donate anuale. Buruienile dicotiledonate foarte sensibile si sensibile sunt: traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), spanac salbatic (Chenopodium album), urzica moarta (Lamium amlexicaule), musetelul (Matricaria chamomilla), spalacioasa (Senecio vulgaris), mustar salbatic (Sinapis arvensis), teisor (Abutilon theophrasti), stir (Amaranthus retroflexus), ambrosia (Ambrosia artemisiifolia), loboda (Atriplex patula), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscum trionum), troscot (Polygonum aviculare), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), ardeiul broastei (Polygonum lapathifolium), zarna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), cornuti (Xanthium), susai (Sonchus spp). Gramineele foarte sensibile si sensibile sunt: iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), mohorul verde (Setaria viridis) si hirusorul (Poa annua). In conditiile unei infestari puternice sau pentru un spectru de combatere complet, erbicidul PROMAN se poate combina cu un erbicid pe baza de metribuzin sau S-metolaclor. De asemenea, umiditatea este o conditie esentiala pentru o buna eficacitate a erbicidului.
- FIGHTER (480 g/l bentazona) este o noua formulare pe baza de bentazona, concentrat solubil in apa. Produsul combate numeroase buruieni dicotile, cum ar fi teisor (Abutilon theophrasti), loboda (Atriplex ), rapita (Brassica spp.) – samulastra, traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), loboda (Chenopodium album), ciumafaia (Datura stramonium), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), turita (Galium aparine), floarea soarelui (Helianthus annuus)-samulastra, rocoina (Stellaria media), etc. Noi il recomandam mai ales in combaterea samulastrei de floarea-soarelui toleranta la erbicide (floarea-soarelui Clearfield sau Express ) din culturile de leguminoase.
Doza omologata este de 2,0 l/ha. Buruienile trebuie sa fie rasarite si sa se afle in faza de 2-4 frunze, respectiv BBCH 12-14. Este recomandat ca tratamentul sa se realizeze cand temperatura aerului este mai mare de 15°C si umiditatea aerului mai mare de 40%. Se va evita efectuarea tratamentului in perioadele de stres ale buruienilor.
De la momentul aplicarii produsului trebuie sa treaca 6 ore fara precipitatii sau fara irigatii, astfel incat buruienile sa poata prelua substanta activa din produs. Se poate observa, dupa aplicarea produsului, o usoara decolorare temporara a culorii frunzelor culturii, care dispare treptat, odata cu cresterea acestora, fara sa afecteze dezvoltarea.
- LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), ambrozie ( Ambrosia artemisiifolia), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura starmoniun), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galimsoga parviflora), zamosita (Hibiscum trionum), musetel (Matricaria chamomilla), romanita (Antemis arvensis), mac (Papaver roeas), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus) si soparlita (Veronica persica). Nu combate loboda (Chenopodium album), volbura (Convolvulus arvensis), troscotul (Polygonum aviculare) si, ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75 – 1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).
- CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l) actioneaza asupra buruienilor anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), loboda (Chenopodium spp), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramonium), turita (Galium aparine), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galimsoga parviflora), zamosita (Hibiscum trionum), musetel (Matricaria), mac (Papaver roeas), troscot (Polygonum aviculare), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus spp.) si soparlita (Veronica persica). Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (Dash 0,2 – 0,3 l in 100 l apa), incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In caz de infestari puternice cu buruieni, CORUM se poate aplica impreuna cu adjuvantul Dash in doza de 0,5 l in 100 l apa. De asemenea, in functie de tehnologia de cultura si de nivelul de imburuienare, erbicidul se poate aplica si ca tratament secvential, dar cu respectarea dozei omologate, astfel:
- primul tratament, in doza de 0,95 l/ha + 0,5 l/ha adjuvant Dash, se aplica in stadiul de 1 frunza a culturii de soia
- al doilea tratament se va efectua dupa 7-14 zile de la aplicarea primului tratament, in doza de 0,95 l/ha + 0,5 l/ha adjuvant Dash.
In acest caz, la momentul aplicarii tratamentelor, majoritatea buruienilor trebuie sa fie in stadiu tanar, respectiv faza de cotiledoane pana la 2 frunze adevarate.
- HARMONY 50 SG (tifensulfuron-metil 50%) este un erbicid selectiv, sistemic, sulfonilureic, pentru combaterea in postemergenta a buruienilor cu frunza lata din culturile de soia. Asadar, combate buruieni ca: ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), cornaci (Xanthium), grasita (Portulaca oleracea), iarba rosie (Polygonum persicaria), loboda porceasca (Chenopodium album), loboda (Atriplex spp.), macris (Rumex acetosella), musetel (Matricaria chamomilla), stir (Amaranthus retroflexus), traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris), rocoina (Stellaria media), iar doza omologata este de 12 g/ha + 0,1% adjuvant Trend. Utilizarea adjuvantului Trend se recomanda in doza de 250 ml/ha. Pentru combaterea eficienta a buruienilor se recomanda aplicarea a doua tratamente succesive la interval de 8-10 zile. Nu se praseste cultura inainte si dupa tratament – cel mai bun moment pentru prasit este la 12-14 zile dupa tratament. HARMONY 50 SG are perioada lunga de aplicare. Este important de retinut ca dupa aplicarea acestui erbicid nu exista restrictii in rotatia culturilor.
- LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil 50 g/l) poate fi folosit in doza de 1,5 – 2,0 l/ha si combate foarte bine costreiul din rizomi (Sorgum halepense), iar in doza de 0,7 l/ha impotriva buruienilor monocotiledonate anuale pana la stadiul de infratire (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorgum din seminte). Acest erbicid are o eficacitate ridicata si nu creeaza probleme de remanenta pentru culturile postmergatoare. De asemenea, eficacitatea lui nu este afectata de o eventuala ploaie in 2-3 ore de la aplicare.
- RANGO (quizalofop-P-tefuril 40 g/l) – il puteti utiliza impotriva buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria) in doza de 0,75 l/ha, iar impotriva costreiului din rizomi, doza omologata este de 1,5 – 2,0 l/ha. Este foarte bine absorbit de catre frunzele buruienilor, iar performantele acestui erbicid nu sunt afectate de ploaie, de indata ce solutia s-a uscat pe plante.
- SELECT SUPER/CENTURION PLUS (cletodim 120 g/l) se foloseste in doza de 0,6 – 1,0 l/ha pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale (Setaria, Echinochloa, Digitaria, Sorghum halepense din samanta), iar pentru costreiul din rizomi se utilizeaza in doza de 1,5 – 2,0 l/ha.
Adjuvanti utilizati pentru sporirea eficientei tratamentelor fitosanitare in vegetatie
- VITAL 90 ( alcool isodecil etoxilat 90% ) este un adjuvant cu multiple efecte in potentarea actiunii biologice, respectiv, adaugat in solutia pentru tratament confera acesteia o reducere a tensiunii superficiale a picaturilor, asigurandu-le o mai fina dispersie, cu o mai mare capacitate de umectare si de acoperire, o buna aderenta a solutiei stropite pe foliajul plantelor si o reducere a scurgerilor, capacitate mai mare de retinere a umiditatii necesare pe foliajul stropit, crestere a suprafetelor de contact, de penetrare si de absorbtie a solutiei stropite, avand ca rezultat final o crestere a eficientei tratamentelor aplicate, mai ales in conditii de seceta si, in special, fata de buruienile sau plantele de cultura cu foliaj mai greu umectabil.
Se poate utiliza in concentratie de 0,08 – 0,1% (80 – 100 ml/ 100 l apa), adaugandu-se in rezervorul in care se pregateste solutia pentru erbicidare. Concentratiile mici se utilizeaza, de regula, la imburuienarile care apar din seminte si sunt dominate de specii cu foliajul usor umectabil; concentratiile mai mari se utilizeaza cand imburuienarile sunt din cele perene, in conditii de seceta si/sau dominate de specii cu foliaj mai greu umectabil. Cand se prepara solutia pentru erbicidat, recomandarea generala este ca, mai intai, sa se adauge, sub agitare continua, cantitatea necesara de erbicid, dupa care sa se adauge cantitatea necesara de adjuvant. Cand in solutia de erbicidat se amesteca si alte produse, in scop fitosanitar sau pentru fertilizarea foliara a culturilor, adjuvantul se adauga ultimul, avandu-se in vedere si instructiunile de aplicare ale acestor produse, mai ales cu privire la compatibilitatile lor. Recomandam utilizarea cu oricare dintre erbicidele postemergente si insecticide, ale caror instructiuni de utilizare recomanda aplicarea in amestec cu un adjuvant din categoria surfactantilor neionici. Folosirea adjuvantului in amestec cu produsele din categoriile aratate mai sus se impune, mai ales, daca tratamentele se aplica in volume de apa mai reduse la ha, cu sau fara reducerea si a dozelor de produs, in conditiile omologate.