La momentul actual cultura de grau se prezinta bine, plantele deja pun bazele recoltei din vara. Aparitia spiculetului este un moment extrem de important in stabilirea productiei si un semn ca planta a intrat in etapa generativa. In aceasta faza cultura este mult mai sensibila la gerurile tarzii si la boli, cu impact direct asupra productiei. Temperaturile scazute pot afecta productia pentru ca spicul a aparut la suprafata solului, deci nu mai e protejat.
Etapa „spic de 1 cm” marcheaza reluarea vegetatiei si initiaza faza de reproducere (etapa „spic de 1 cm” este determinata prin sectionarea tecii mai multor plante). Fara aceasta, cerealele paioase nu pot realiza productia.
In acest stadiu, spicul devine mai sensibil la frig, o zi la -4°C este suficienta pentru a afectata spicele in curs de formare. In functie de intensitatea frigului, spicul poate fi in intregime mort sau doar cateva spiculete.
In general, spicele pe tija principala sunt putin mai avansate decat la frati, au iesit din sol, sunt mai bogate in apa/seva, deci mai sensibile la inghet.
In cazul in care sunt afectate de ger, dupa 3-4 zile se albesc, dupa care se necrozeaza. In general, acest fenomen este compensat de catre frati, avand insa impact asupra productiei.
Pentru mai multe detalii despre oferta noastra va rugam sa apelati la reprezentantii ALCEDO din zona dumneavoastra. Informatii gasiti si in aplicatia ALCEDO, disponibila in AppStore sau Google Play: http://aplicatia.alcedoltd.ro/
Echipa ALCEDO