Recomandari pentru fermierii din sectorul vegetal

Publicat de

Avand in vedere:

  • instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei;
  • necesitatea prevenirii raspandirii infectiilor provocate de noul coronavirus (COVID-19);
  • dispozitiile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor inalt contagioase pe teritoriul Romaniei;
  • asigurarea sanatatii si securitatii in munca la nivelul fermei;

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale vine in sprijinul fermierilor cu urmatoarele

RECOMANDARI

  1. Prezentele recomandari sunt aplicabile la nivelul fermelor si vizeaza personalul angajat si desfasurarea normala a activitatilor specifice campaniei agricole de primavara.
  2. Personalul angajat trebuie sa se autoprotejeze evitand sa intre in contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infectie respiratorie cauzata de COVID-19. Personalul va instiinta de indata conducerea cu privire la aceasta situatie, pentru luarea masurilor de asigurare a continuitatii activitatii la nivelul structurii/entitatii din care fac parte.
  3. Contactul apropiat al unui caz confirmat este definit ca:
  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana neurmata de igiena mainilor);
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex: in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si pe o durata de peste 15 minute;
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
  • Persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.
  1. Conducatorii trebuie sa adopte masuri la nivelul fermelor in sensul limitarii interactiunii directe, la nivelul personalului si al activitatilor specifice, in vederea reducerii riscului de imbolnavire, cu mentinerea nivelului activitatii curente . Aceste masuri trebuie sa aiba in vedere, cel putin:
  • stabilirea unui program de lucru diferentiat;
  • limitarea, pe cat posibil, a deplasarilor personalului in afara fermei, cu exceptia categoriilor de personal ale caror activitati reclama prezenta in camp;
  • dispunerea unor masuri de igienizare a spatiilor;
  • limitarea contactului dintre angajati si deplasarea in cadrul teritoriului fermei doar in cazurile strict necesare;
  • asigurarea de masti de protectie si substante dezinfectante;
  • restrangerea activitatilor in departamentele fermei „care nu sunt indispensabile” pentru productie;
  • adoptarea procedurilor de siguranta pentru evitarea contagierii, respectarea distantei de siguranta intre operatori si unde aceasta nu poate fi mentinuta, dotarea personalului cu dispozitive corespunzatoare de protectie individuala;
  • efectuarea zilnica si ori de cate ori se impune, a curateniei in spatiile de lucru, inclusiv in habitaclurile tractoarelor si masinilor agricole, cu produse specifice care sa asigure protectia.
  1. Programati declansarea campaniei agricole de primavara prin aprovizionarea cu inputuri, respectiv prin asigurarea in ferma a cantitatilor necesare de motorina, seminte, ingrasaminte, alte input-uri.
  2. Contactati furnizorii contractuali si stabiliti grafice pe ore si zile, de derulare planificata a livrarilor de input-uri necesare desfasurarii campaniei agricole ( seminte, ingrasaminte, motorina, etc).
  3. Personalul angajat sa respecte recomandarile autoritatilor (socializare cu pastrarea distantei intre persoane, dezinfectia mainilor si a suprafetelor de lucru din ateliere si utilaje agricole care sunt atinse cu mana).
  4. Asigurati dotarea personalului angajat cu dispozitive de protectie individuala corespunzatoare, printre care salopete/camasi, sorturi de unica folosinta, incaltaminte de purtat deasupra celei obisnuite, manusi, masti;
  5. Evitati contactele interpersonale apropiate inclusiv in vestiare sau in spatiile de luat masa, intre angajatii din sectoare diferite, conform dispozitiilor din Hotararea Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta nr. 6 din 09.03.2020. Se va realiza un program distinct de acces in aceste spatii pentru echipele de angajati ai diferitelor sectoare.
  6. In cazul fermelor cu volum mare de lucrari de sezon si care dispun de un numar crescut de personal (permanent, sezonier, zilier), se va organiza activitatea in ture, astfel incat personalul sa nu se intersecteze. Se va asigura cazarea personalului in ferma pentru o perioada mai lunga de timp. In cazul mentinerii permanente a personalului in ferma, se vor asigura conditii de cazare si hrana pentru acesta.
  7. Realizati planificarea lucrarilor agricole cu prevederea unor rezerve de forta de munca (personal de inlocuire) care poate prelua atributii de la angajatii care eventual sunt izolati.
  8. Instruiti personalul angajat care se deplaseaza in afara fermei pentru lucrari agricole mecanizate in camp, cu privire la respectarea cu strictete a tuturor masurilor de prevenire si protectie transmise de autoritati in acest sens. La revenirea in ferma, utilizarea materialelor de dezinfectie este obligatorie.
  9. Limitati accesul altor persoane in ferma, respectiv a vizitatorilor, a furnizorilor, clientilor etc., sau, stabiliti intervale orare pentru intrari specifice, dupa caz.
  10. Stabiliti reguli/trasee clare de deplasare si interventie pentru conducatorii mijloacelor de transport care intra in ferma pentru aprovizionare (input-uri), pentru colectarea productiei, sau in ceea ce priveste accesul echipelor de interventie (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixa). Instruiti personalul angajat sa pastreze, pe cat posibil, o distanta de siguranta fata de cei mentionati si sa limiteze in timp contactele cu acestia.
  11. Limitati coborarile soferilor din mijloacele de transport care furnizeaza imput-uri si verificati dotarea acestora cu dispozitive medicale pentru protectia mainilor, nasului si gurii.
  12. In cazul in care incarcarea/descarcarea necesita coborarea din mijlocul de transport, se va respecta in mod suplimentar masura de siguranta de pastrare a distantei intre persoane si punerea la dispozitia acestora a unor dezinfectoare pentru a se evita o eventuala contaminare.
  13. Luati masuri pentru transmiterea documentatiei de transport prin mijloace electronice.
  14. Elaborati o lista cu toate persoanele pe care trebuie sa le contactati in situatia in care apar evenimente neprevazute: furnizori, autoritati publice locale, administratia agricola din judet, etc.

S-ar putea să te intereseze

Hot News