Cu ce erbicidam in postemergenta cultura de floarea soarelui?

Publicat de

Daca ieri va spuneam despre importanta erbicidarii in preemergenta, astazi vom continua cu erbicidele care se aplica in vegetatie (postemergenta).

O data cu rasarirea culturii, chiar daca s-a erbicidat in preemergenta, buruienile continua sa rasara,  solele din Romania avand o rezerva mare de seminte de buruieni. De asemenea, la propagarea si inmultirea buruienilor contribuie si tehnologia de cultivare (rotatii scurte, lucrarile de pregatire a solului etc.),  ceea ce face sa aplicam erbicide atat in pre cat si in postemergenta.  In functie de spectrul de buruieni existent, se pot aplica fie pentru combaterea buruienilor cu frunza lata, fie pentru combaterea graminineelor.

Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si perene, la hibrizii rezistenti la imazamox:

  • LISTEGO, in doza de 1,2 l/ha;
  • PASSAT, in doza de 1,0 – 1,25 l/ha;
  • PULSAR 40, in doza de 1,2 l/ha;
  • SALTUS 80 SL, in doza de 0,65 lha sau 0,325 l/ha x 2.

Pentru combaterea buruienilor, erbicicidele se aplica cand buruienile dicotiledonate sunt in stadiul de 2-4 frunze, buruienile monocotiledonate in stadiul de 1-3 frunze (sa nu fie infratite), iar floarea soarelui este in stadiul de 4-6 frunze. Erbicidele combat si lupoaia (Orabanche cumana), epoca de aplicare fiind in stadiu de 6-8 frunze a florii soarelui.

Pentru combaterea unui spectru larg de buruieni cu frunza lata:

  • VIBALLA, in doza de 1 l/ha.

Poate fi utilizat la toti hibrizi de floarea soarelui (conventionali, ExpressSun si Clearfield), de la stadiul de 4 frunze  (BBCH 14) pana la dezvoltarea completa a frunzelor (BBCH 51).

Pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene:

  • BUSTER 100 EC, in doza de 0,5 – 1 l/ha;
  • FUSILADE MAX, in doza de 0,75 – 2 l/ha;
  • LEOPARD 5 EC, in doza de 1,2 – 1,5 l/ha;
  • RANGO, in doza de 0,75 – 1,75 l/ha.

Erbicidele se aplica cand gramineele anuale sunt in stadiul de 1-3 frunze, iar la gramineele perene, cand costreiul are 15-25 cm, pirul gros 10-20 cm. Erbicidele graminicide se aplica singure, deci evitati sa le aplicati impreuna cu cele pentru buruieni dicotiledonate, pentru ca e posibil sa apara fenomenul de fitotoxiciate la plantele de cultura.

S-ar putea să te intereseze

Hot News