Samanta si materialul saditor certificate reprezinta unul dintre pilonii esentiali fara de care agricultura performanta, cu randament ridicat si in conditii de rentabilitate semnificativa, nu ar putea fi posibila. In domeniul agricol, o importanta deosebita o detine progresul obtinut prin promovarea unor soiuri de plante si material saditor, aceste mijloace specifice avand un impact semnificativ nu doar asupra diversificarii sortimentale a productiei, ci si asupra cresterii atat calitative, cat si cantitative a productiei, precum si asupra productivitatii muncii agricole.
Activitatile de aplicare in practica a cunostintelor stiintifice (transferul tehnologic) trebuie realizate rapid si eficient, atat pentru cei care dezvolta aceste cunostinte, cat si pentru cei care le aplica.
Cu toate acestea, caracteristicile specifice ale productiei agricole necesita un anumit dinamism si un control strict in ceea ce priveste omologarea si implementarea rezultatelor stiintei agricole. Acest lucru se datoreaza faptului ca efectele pot fi multiple si cu consecinte deosebit de importante. Agricultura romaneasca are nevoie de seminte si materiale biologice valoroase, caracterizate de o productivitate si eficienta economica inalte.
Ideea de samanta cuprinde orice material de reproducere (seminte, fructe, material saditor), obtinut prin diverse metode de inmultire, cu scopul multiplicarii sau reproducerii plantelor agricole. Categoriile biologice implicate in procesul de productie includ samanta amelioratorului, samanta prebaza, samanta baza si samanta certificata.
Samanta certificata, in cazul hibrizilor comerciali, reprezinta produsul obtinut in loturi de hibridare din samanta de baza si este destinata productiei de recolte pentru consum uman si/sau animal sau pentru industrializare. In ceea ce priveste soiurile, samanta certificata este produsa direct din samanta de baza pentru reinmultire sau consum si indeplineste cerintele reglementarilor in vigoare referitoare la puritatea varietala, germinatie etc. In cazul speciilor autogame, este permisa si producerea de seminte certificate in a doua generatie.
In limbajul uzual, termenul de „samanta certificata” se refera la urmatoarele categorii biologice:
- inmultirea I (I1)
- inmultirea a II-a (I2)
- hibrizi comerciali (F1) – HSC, HT, HD
- hibrizi Top Cross
- hibrizi intre soiuri
- soi sintetic
- soi multilineal
- material saditor viticol – selectionat si autentic
- material saditor de dud
- hamei si dendrologic – autentic
Comercializarea implica detinerea in scopul vanzarii, oferirea spre vanzare, expunerea sau vanzarea, precum si orice tranzactie prin care dreptul de proprietate asupra semintelor sau materialului saditor este transferat de la o persoana la alta printr-un contract care stipuleaza ca acestea vor fi folosite pentru a produce seminte sau recolte destinate oricarei utilizari. Amelioratorii sunt persoane juridice sau fizice care au creat sau identificat, prin metode stiintifice, un soi si pot include institute si statiuni de cercetare agricola, institutii de invatamant superior cu profil agricol, alte institute, producatori privati specializati in acest scop, firme straine sau agenti ai acestora, asociatii intre institute de cercetare, producatori privati si firme straine etc.
Certificarea calitatii semintelor si materialului saditor
Reprezinta un set de operatiuni menite sa asigure controlul si verificarea principalelor etape ale procesului de multiplicare, conditionare si ambalare, garantand conformitatea produselor, procedeelor si serviciilor cu regulile si normele specifice. Aceste operatiuni includ:
- Controlul (inspectia) culturilor semincere pentru evaluarea valorii biologice a semintelor si materialului saditor, sub aspectul identitatii, autenticitatii, puritatii varietale si starii fitosanitare, realizat in camp.
- Controlul prin sondaj, desfasurat in momentele cheie ale procesului de recoltare, transport si prelucrare. Acesta consta in determinarea valorii culturale, inclusiv pentru seminte: puritate fizica, facultate germinativa, starea sanitara sau alti indicatori specifici speciei sau materialului saditor, conforme cu normele legislative. Prelevarea de probe si analiza acestora sunt efectuate prin metode standardizate.
- Controlul starii sanitare, verificand absenta organismelor daunatoare de carantina, realizat direct in camp sau prin analiza probelor in laboratoarele de carantina fitosanitara, care elibereaza documentele de constatare inainte de certificarea culturii semincere in camp.
- Verificarea autenticitatii si puritatii varietale in pre si postcontrol, folosind metode si tehnici adecvate, prin teste de laborator sau in parcele de control (postcontrol). Acestea sunt organizate pentru toate categoriile biologice de seminte destinate multiplicarii si se efectueaza in campurile de testare ale Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) sau ale altor institutii abilitate.
- Certificarea oficiala, care se materializeaza prin elaborarea documentelor de control in camp si analize de laborator. Se aplica certificatelor oficiale (etichetelor), a vignetelor si a sigiliilor (plombelor) pe ambalajele care contin seminte sau material saditor conform conditiilor de calitate prevazute de norme, pentru specii sau grupe de specii.
Drd. Ing. Chiriloaie-Palade Andrei