Cultura intensiva a tomatelor: fertilizarea completa!

Publicat de

Fertilizarea tomatelor reprezinta una dintre verigile tehnologice care au un impact mare asupra calitatii si cantitatii productiei. Printr-o fertilizare corecta trebuie urmarit in permanenta ca dezvoltarea vegetativa (tulpini si frunze) sa fie in echilibru cu dezvoltarea generativa (flori si fructe). De asemenea, trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana formata din radacini si cea supraterana formata din tulpini, frunze si fructe. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar si ale calitatii acesteia. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, asigurandu-se elementele nutritive necesare la momentul potrivit.

Transplantarea

In vederea stimularii unei bune inradacinari a rasadurilor de tomate se poate folosi ALGAMAX complex NPK. Se face o solutie de 0,5-1,0% in care se scufunda cuburile nutritive inainte de transplantare, asigurand rasadurilor de tomate dezvoltarea unui sistem radicular sanatos si viguros.

Dupa transplantare
 Fertirigare: FertiGrow ROOTER (11-40-11+2%Mgo+ME, 5kg/1000mp). Puritatea ridicata si gradul ridicat de asimilare a produsului, stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular dupa transplantare si favorizeaza inductia florala. Aceasta aplicare se repeta la aproximativ 7-10 zile, in functie de conditiile climatice.
 Foliar: ALGAMAX complex NPK (250 ml/100 l apa) + MICROFERT-U (400 ml/100 l apa). ALGAMAX complex NPK stimuleaza dezvoltarea sistemului radicular si intensifica activitatea sistemului natural de autoaparare al plantei si in conditii de stres, prin combinatie cu MICROFERT-U se asigura efectul de starter, chiar si la temperaturi mai mici sau luminozitate scazuta. In aceasta perioada nu este recomandata utilizarea produselor care grabesc planta sa se dezvolte vegetativ (pe baza de N cu concentratii mari si foarte mari). Este importanta dezvoltarea si cresterea sistemului radicular pentru a putea sustine hranirea viitoarei productii, la parametrii optimi.

Cresterea vegetativa
Fertirigare: FertiGrow XTENDER (24-10-10+6%MgO+ME, 5 kg/1000 mp). Calitatea si puritatea ridicata, concentratia ridicata de N si cu aportul P, K ridica dezvoltarea vegetativa a plantei, in special a frunzelor, fiind cele care metabolizeaza resursele nutritive si asigura hranirea plantei. Se repeta aplicarea la 5-7 zile!
Foliar: FoliMAX Calcium Plus (300 ml/100 l apa) si FoliMAX Silicium (50 ml/ 100 l apa). Continutul ridicat de Ca din FoliMAX Calcium Plus intareste membrana celulara permitand cresterea semnificativa in dimensiune, astfel planta va reusi sa se dezvolte armonios. Amestecand cu FoliMAX Silicium, cel din urma stimuleaza rezistenta la factorii de stres biotici si abiotici, stimuland cresterea in vigoare si vitalitate a plantelor.

Inflorire-prima inflorescenta

 Fertirigare: FertiGrow BALANCER (20-20-20+0,5%MgO+ME, 5-10 kg/1000 mp) + FoliMAX Boron 150 (2,0 l/1000 mp). Aplicarea produsului FertiGrow BALANCER asigura o fertilizare optima atat pentru cresterea vegetativa cat si pentru inflorit. In aceasta faza, FoliMAX Boron 150 ajuta la sinteza proteinelor si a zaharurilor, stimuleaza productia hormonala si cresterea tesuturilor meristematice, favorizeaza productia de polen si creste puterea lui de germinare. Stimuleaza fructificarea si cresterea fructelor.
Foliar: ALGAMAX complex NPK (250 ml/100 l apa) stimuleaza rezistenta la factorii de stres, absorbtia rapida si usoara a elementelor nutritive, sintetizarea eficienta a acestora. Aparitia fructelor de la prima inflorescenta si aparitia celei de-a doua inflorescente.
Fertirigare: FertiGrow BALANCER (20-20-20+0,5%MgO+ME, 10 kg/1.000 mp). Produsul imbunatateste si ajuta la cresterea in marime si greutate a tomatelor.
Foliar: FoliMAX Calcium Plus (300 ml/100 l apa) + ALGAMAX FLUID (150 ml/100 l apa). Procentul ridicat de Calciu, favorizeaza diviziunea celulara (crescand greutatea si marimea tomatelor), ajuta la reducerea caderii fructelor, acestea devin ferme, uniforme si cu rezistenta sporita la transport. ALGAMAX FLUID accelereaza procesul de sinteza a proteinelor, enzimelor si hormonilor, stimuland cresterea rapida a fructelor si depasirea perioadelor de stres, creste rezistenta la atacul bolilor si stimuleaza colorarea, dar cel mai important lucru sporeste absortia calciului.

Cresterea fructelor – doua aplicari

 Fertirigare: FertiGrow BALANCER (20-20-20+0,5%MgO+ME, 5-10 kg/1000 mp) Aplicarea produsului FertiGrow BALANCER asigura o fertilizare optima atat pentru cresterea vegetativa cat si pentru inflorit. Stimuleaza fructificarea si cresterea fructelor.
Foliar: FoliMAX Calcium Plus (500 ml/ 100 l apa). FoliMAX Calcifol (9%N+2%MgO+13%CaO+ME) duce la obtinerea unor fructe tari, cu pulpa ferma si rezistenta marita la crapare.
Urmatoarea aplicare (la diferenta de 5 zile) cu ALGAMAX FLUID (150 ml/100 l apa). Favorizeaza colorarea si coacerea uniforma a fructelor si ajuta la obtinerea unor tomate uniforme ca marime. Se poate obtine si o coacere mai timpurie si o colorare mai intensa a tomatelor. Creste continutul in zaharuri. Borul favorizeaza fertilitatea florilor de pe urmatoarele etaje si stimuleaza procesul de fructificare, esalonat pe etaje si ajuta la sinteza proteinelor si translocarea zaharurilor in planta.

Fructul in parga- doua aplicari

Fertirigare: FertiGrow RIPENER (10-5-40+2%MgO+7%SO3+ME, 10 kg/1000 mp). Puritatea si concentratia ridicata de potasiu solubil in apa, imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce gradul de cadere al fructelor.
 Foliar: FoliMAX Calcifol (500 ml/ 100 l apa, cel putin doua aplicari) si se alterneaza cu FoliMAX KaliBor (200 ml/ 100 l apa). Aplicarea FoliMAX Calcifol (16,6%CaO) duce la obtinerea unor fructe tari, cu pulpa ferma si rezistenta marita la crapare.
FoliMAX KaliBor este un fertilizant premium ce are o puritatea si solubilitate foarte ridicata, fiind recomandat pentru aplicarile foliare. Continutul ridicat de potasiu solubil in apa este pus imediat la dispozitia plantelor fiind preluat rapid de catre acestea. Accelereaza coacerea uniforma, intensifica culoarea si duce la acumularea zaharurilor in fructe. Borul ajuta la fertilitatea florilor pe etajele superioare.

Coacerea fructului – cel putin doua aplicari

Fertirigare: FertiGrow RIPENER (10-5-40+2%MgO+7%SO3+ME, 10 kg/1000 mp). Puritatea si concentratia ridicata de potasiu solubil in apa, imbunatateste colorarea fructelor, creste continutul in zaharuri si reduce gradul de cadere al fructelor.
Foliar: FoliMAX Potasy-IQ (500 ml/100 l apa, cel putin doua aplicari) si se alterneaza cu FoliMAX Calcifol. Aplicarea FoliMAX Potasy-IQ (50% K2O) favorizeaza colorarea fructelor, coacerea uniforma si timpurie, ajuta la obtinerea unor fructe uniforme ca marime, creste continutul de zaharuri. FoliMAX Calcifol creste elasticitatea celulelor si rezistenta la crapare a fructelor.
Retineti! Programul de fertilizare al tomatelor trebuie adaptat si in functie de conditiile existente in camp.

ing. Lucian COJOACA
director Horticultura-Microambalate si BIO, ALCEDO

S-ar putea să te intereseze

Hot News