“Mustele catifelate” (Diptera: Bibionidae) in terenurile agricole

Publicat de

Desi in literatura de specialitate dipterologica nu s-a concentrat atentia asupra „mustelor catifelate”, Familia Bibionidae reprezinta un real interes, speciile fiind frecvent colectate din cauza aparitiei lor in roiuri primavara si a zborului relativ lent. In prezent, in Romania sunt cunoscute doar cateva raportari ale celor mai comune specii (Bibio hortulanus, Bibio marci, Bibio pomonae, Dilophus febrilis).

Acest grup de diptere cuprinde atat specii daunatoare, cat si utile. In cazul inmultirii in masa produc pagube considerabile plantelor (legumelor, culturilor de camp sau chiar puietului din arboret) rozand semintele sau plantutele. Larvele pot juca un rol extrem de important in formarea solurilor prin accelerarea proceselor de degradare a plantelor si de humificare. Aparitia in cantitati considerabile a adultilor in livezi, pe florile pomilor fructiferi sau in paduri, pe coronamentul arborilor, ne permite sa le percepem ca insecte antofile – polenizatoare. De asemenea, aparitia in masa a acestora coincide cu revenirea multor specii de pasari insectivore la locurile de cuibarit de primavara, iar bibionidele adulte constituie o parte majora din dieta multor cuiburi in lunile aprilie, mai si iunie. Avand in vedere dusmanii naturali, bibionidele adulte sunt unul dintre cele mai frecvente grupuri de diptere capturate de catre paianjeni. Speciile din ordinul Coleoptera pot fi pradatori importanti ai larvelor de bibionide.

Bibionidele adulte masoara intre 3-15 mm, iar piesele bucale sunt vizibile si servesc pentru suptul nectarului. Caracteristica acestui grup taxonomic in ceea ce priveste aripile, este absenta celulei discale si prezenta a doua celule bazale. Pe marginea anterioara aripa are o pterostigma mai intens pigmentata. Larva este tericola, geofaga dar si fitofaga – cand devine daunatoare pentru culturile de camp, gradini si rasadnite. Este cilindrica, compusa din 12 segmente de culoare cenusiu-cafenie, acoperite de spini si peri moi. Lungimea larvei mature este de 1,5 cm, iar numarul larvelor variaza intre 3000-5000 exemplare/m2.

Bibio hortulanus (Figura 1) este un daunator de temut al culturilor din sere, campuri si gradini, unde provoaca frecvent daune pana la 90% din intreaga cultura.

Figura 1

Larvele acestui dipter (Figura 2) ataca primavara, in rasadnite, plantutele de tomate, ardei, vinete, castraveti, varza, salata, conopida etc.. Specia a fost colectata din situri la altitudini cuprinse intre 0 si 750 m, cu varful de abundenta numerica intre 51 si 150 m altitudine.

Figura 2

Pentru combaterea larvelor din sere si solarii se recomanda tratamente la sol si vegetatie, cu produse precum Voliam Targo (0,6-0,8 L/ha in functie de nivelul de infestare). Se vor aplica stropiri foliare in vegetatie, iar la semnalarea atacului se va realiza un tratament cu unul dintre urmatoarele insecticide: Actellic 50 EC (0,15%), Mospilan 20 SP (0,0125%).

 Biolog Georgescu Raluca-Gabriela

S-ar putea să te intereseze

Hot News