Politica Agricola Comuna (PAC) pentru 2023-2027 introduce o serie de cerinte pentru statele membre ale Uniunii Europene (UE), care urmaresc promovarea agriculturii si silviculturii durabile si protejarea mediului, captarea carbonului fiind una dintre principalele prioritati ale UE.
Dintre optiunile existente, culturile de acoperire protejeaza suprafata solului impotriva eroziunii si imbunatateste calitatea si sanatatea acestuia. Daca biomasa covoarelor vegetale este incorporata in sol, aceasta are un impact pozitiv asupra rezultatelor agronomice si de mediu, cum ar fi cantitatea de carbon stocata in sol. Adoptarea covoarelor vegetale are, de asemenea, beneficii suplimentare, cum ar fi reducerea levigarii nutrientilor, imbunatatirea structurii solului prin cresterea capacitatii de infiltrare si de retinere a apei si imbunatatirea calitatii biologice a solului.
Intr-un studiu publicat pe 24 februarie 2023 de specialisti din Italia, Franta, Belgia, China si Canada, se prezinta nivelul de adoptare a culturilor de acoperire in Europa.
Zona de studiu include toate terenurile cultivate din statele membre UE si Regatul Unit, care acopera aproximativ 156 milioane ha si 67 milioane parcele. Potrivit studiului, adoptarea covoarelor vegetale a crescut de la 6,5% in 2010, la 8,9% in 2016.
In imaginea de mai jos, puteti observa predictiile pentru terenul arabil din intreaga Europa. In coltul din dreapta sus sunt prezentate predictiile pentru estul, vestul si sudul Frantei (a, b si, respectiv, c).
Studiul integral poate fi citit aici: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969723009166