Cum combatem omida paroasa a buxusului?

Publicat de
Fig. 1

Larvele de Cydalima perspectalis (omida paroasa a buxusului) (Fig. 1) se hranesc cu frunzele copacilor, dar pot ataca si coaja copacilor, provocandu-le uscarea si moartea.  La un atac puternic, omizile se pot hrani si cu scoarta crengilor. Omizile tinere prefera frunzele batrane de la baza plantei. Larvele tinere se hranesc prin roaderea epidermei superioare a frunzelor si apoi cu intreaga frunza.
Frecvent pot produce o defoliere totala, care determina uscarea exemplarelor atacate (Fig. 2). Defoliatorul are pana la trei generatii pe an, astfel ca, la un moment dat, pot fi intalnite pe planta gazda oua, larve si pupe in acelasi timp. Datorita biologiei sale si daunelor pe care le provoaca plantelor de buxus, masurile de combatere trebuie sa fie aplicate de la inceputul primaverii pana la incheierea sezonului de vegetatie.

Prevenire si control

Eradicarea

Din cauza mobilitatii ridicate a adultilor si a distributiei largi a plantei gazda, eradicarea Cydalimei perspectalis este o sarcina dificila odata ce s-a stabilit intr-o zona.

Izolare/Zonare

C. perspectalis a fost inclusa pe lista de alerta a Organizatiei Europene pentru Protectia Plantelor (EPPO) intre 2007 si 2011. Daunatorul a fost eliminat din lista din cauza distributiei sale mai largi si a expansiunii rapide care nu a putut fi controlata (EPPO, 2013).

Fig. 2

Combatere fizica/mecanica

La copacii mici, indepartarea manuala a larvelor poate fi o masura eficienta de control daca se repeta la fiecare 2-3 zile.

Combatere biologica

Singurele parazitoide detectate care se hranesc cu C. perspectalis in Europa sunt speciile polifage, dar rezultatele sunt nesemnificative, probabil datorita nivelurilor ridicate de alcaloizi toxici aflati in larva. Tricogramma, agentii patogeni si nematodele entomopatogene sunt eficiente in laborator, dar nu inca pe teren. Ar trebui avuta in vedere introducerea unor parazitoizi specifici din zona de origine, deoarece reprezinta singura optiune de control pe termen lung in habitatul natural. Din pacate, se stie putin despre dusmanii naturali. Cateva cercetari efectuate in laborator au aratat ca Podisius maculiventris poate fi un pradator natural al omidei buxusuluil (Fig. 3), un alt pradator natural este viespea asiatica (Vespa velutina) care se hraneste masiv si cu larvele mici de Cydalima perspectalis.

Fig. 3

Combatere chimica

In momentul de fata nu sunt foarte multe insecticide omologate impotriva acestui daunator. In aceste conditii, se pot folosi fie insecticidele recomandate pentru acest daunator, fie alte insecticide recomandate in combaterea omizilor defoliatoare si a altor lepidoptere omologate la culturile majore. Dintre acestea, recomandam aplicarea alternativa a urmatoarelor produse:

  • Alverde
  • Belthirul
  • Decis 2,5 EC
  • Dipel DF
  • Faster Delta
  • Foray 76 B
  • Karate Zeon

Drd. Ing. Angela Cristina AMUZA

ICDPP Bucuresti

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!