Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Publicat de

In aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 2…12°C, iar cea minima intre -10…6°C. Se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, iar izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in cea mai mare parte a Dobrogei, Transilvaniei si Moldovei, local in nordul, nord-vestul si vestul Banatului, nordul, centrul, estul, izolat in vestul si sudul Munteniei, sudul Olteniei si al Crisanei. Aprovizionarea cu apa a solului, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in Maramures, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, Crisana, local in nordul, nord-estul si centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul, sudul, sud-vestul, vestul si sud-estul Munteniei, nord-vestul, nordul, vestul, centrul, sudul si sud-vestul Moldovei, sudul Dobrogei, nord-estul Banatului.

Pe ansamblu, culturile de camp si pomi-viticole isi vor continua starea de repaus vegetativ, in aproape toate regiunile agricole ale tarii. Culturile de orz si grau de toamna semanate in epoca optima vor parcurge fazele de aparitie a frunzei a treia si infratire, iar cele tardive, rasarirea si formarea frunzei a treia. Rapita infiintata in perioada optima pe suprafete restranse isi va continua infrunzirea, starea de vegetatie a plantelor mentinandu-se in general medie spre slaba. Pomii fructiferi si vita de vie se vor afla in stadiul de repaus vegetativ in aproape toate plantatiile. Pe terenurile cu expozitie sudica, izolat se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, indeosebi la speciile pomicole timpurii de samburoase.

In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp vor fi intrerupte temporar, in majoritatea regiunilor agricole.

Sursa: meteoromania.ro

S-ar putea să te intereseze

Hot News