Vremea calda de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire treptata, pe aproape intreg teritoriul agricol. Temperatura maxima a aerului va oscila intre 14…30°C, iar cea minima intre 1…17°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va fi cuprinsa intre 9…22°C la scara intregii tari, favorabila parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare la culturile de primavara infiintate pana in prezent. Sub aspect pluviometric, se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, izolat cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, in aproape toata tara.
Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, in Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana si Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei si Moldovei. Izolat in nordul Olteniei si al Maramuresului, estul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va situa in limite satisfacatoare. In stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apa va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nord-estul, centrul, estul, sud-estul si sud-vestul Transilvaniei, nordul si nord-vestul Banatului, estul, nordul, izolat in sudul, centrul si vestul Munteniei. In Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local in nordul, vestul, sudul si sud-estul Munteniei, nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul si sudul Moldovei, rezerva de umiditate din sol se va incadra in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime.
In aceste conditii, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfasura in general in ritmuri normale in cea mai mare parte a teritoriului agricol, usor mai intensificate pe terenurile cu buna aprovizionare cu apa a solului. Totodata, spre sfarsitul perioadei, pe fondul cerintelor maxime fata de apa ale plantelor si in conditiile mentinerii unor deficite ridicate de apa in sol, fiind posibila aparitia fenomenului de ofilire temporara a frunzelor in orele de amiaza, precum si ingalbenirea/uscarea partiala/totala a aparatului foliar, atat la culturile de toamna, cat si la prasitoare. Orzul si graul de toamna semanate in perioada optima vor parcurge alungirea paiului si inspicarea, plantele prezentand o stare de vegetatie in general buna. In culturile infiintate tardiv se va definitiva infratirea, continuandu-se totodata faza de alungire a paiului, cu o uniformitate si vigurozitate a plantelor pe ansamblu, medie si slaba. Sub aspect fenologic, cultura de rapita isi va definitiva alungirea tulpinii, aflandu-se predominant la inflorire. In semanaturile efectuate in epoca optima din jumatatea de sud se va continua faza de formare a silicvelor. La floarea-soarelui si porumbul semanate pana in prezent se vor inregistra germinarea, rasarirea si aparitia primei perechi de frunze, pe majoritatea suprafetelor agricole. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar se va afla in fazele de germinare, rasarire si aparitia primei perechi de frunze adevarate. Soiurile timpurii de cartof vor inregistra fazele de incoltire, rasarire si dezvoltarea primelor frunze. La speciile extratimpurii si timpurii de samburoase predominante vor fi fazele crestere a fructelor/lastarilor, precum si infrunzirea, iar la semintoase (mar, par, gutui), infrunzirea, inflorirea si legarea rodului. Vita de vie isi va continua fazele de dezmugurire, infrunzire, precum si aparitia inflorescentelor la soiurile timpurii de masa, in toate podgoriile.
In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole in camp (semanat, plantat, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.) vor fi intrerupte temporar.
sursa: meteoromania.ro