Cum va fi vremea in aceasta saptamana…

Publicat de

In urmatoarea perioada, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decat in mod obisnuit, in majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 8…24°C, iar cea minima intre 2…16°C. Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 10 cm va oscila intre 7…19°C, valori favorabile parcurgerii fazelor de germinare, rasarire si infrunzire la speciile de toamna. Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, insotite de intensificari ale vantului, in majoritatea zonelor de cultura. In zonele joase si de lunca se vor mentine conditii de producere a cetii, asociata cu burnita.

In cultura graului de toamna, continutul de umiditate in stratul de sol 0-20 cm, se va incadra in limite scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul tarii. Pe suprafete agricole extinse din Moldova, local estul si sudul Dobrogei, centrul si sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat in nordul si nordvestul Munteniei, rezerva de apa din sol va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime. Regimul hidro-termic din aer si sol favorabil va determina o evolutie pe ansamblu normala a proceselor biologice la speciile de toamna in aproape toata tara, iar in zonele depresionare, ritmurile de vegetatie vor fi mai lente. Uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si buna pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului, respectiv medie si slaba in culturile infiintate in afara epocii optime, precum si pe arealele agricole unde se vor mentine deficite de umiditate in sol. Culturile de orz si grau de toamna vor parcurge germinarea, rasarirea, aparitia primelor frunze si infratirea, indeosebi in culturile infiintate in epoca optima. La cele semanate dupa 20 octombrie vor predomina fazele de germinare si rasarire. Rapita se va afla la rasarire, aparitia primei perechi de frunze si infrunzire (6-10 frunze), in cea mai mare parte a zonelor de cultura. Sfecla de zahar din Transilvania se va recolta pe ultimele suprafete. In majoritatea plantatiilor, pomii fructiferi si vita de vie vor inregistra procesele de maturare a lemnului/coardelor, precum si colorarea si caderea masiva a frunzelor.

Conditiile agrometeorologice mentionate vor fi favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice campaniei de toamna (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi de toamna, fertilizari, etc), la scara intregii tari.

Sursa: meteoromania.ro

S-ar putea să te intereseze

Hot News