Din aceasta grupa fac parte: castravetele, pepenele si dovlecelul, care apartin familiei Curcubitaceae si a caror pondere in cultura si importanta economica sunt diferite.
Arealul de cultivare este restrans in culturile protejate fata de cele cultivate in camp, mentionandu-se o suprafata de 192,33 ha pentru pepeni verzi si galbeni, iar castravetele si dovlecelul nu sunt specificati din cauza ponderii scazute, conform INS/2010.
Sunt cultivate in toate judetele din Romania, preponderent in zonele din sud si vest, deoarece acestea ofera cele mai bune conditii de mediu.
Importanta cucurbitaceelor se datoreaza valorii alimentare si gustative, terapeutice si profilactice, insusirilor lor tehnologice si valorilor economice.
La speciile de cucurbitacee din culturile protejate intalnim o multitudine de daunatori, cei mai semnificativi dintre acestia fiind:
Musculita alba de sera – Trialeurodes vaporiarorum
Ataca numeroase specii de plante legumicole, printre care si pe cele din familia cucurbitaceelor.
Musculita alba de sera se dezvolta continuu in sere si are, in functie de factorii ecologici, pana la 8-12 generatii pe an. Adultii si larvele colonizeaza frunzele si lastarii, consumand continutul celular. In urma atacului, frunzele se ingalbenesc, se usuca si cad.
Cele mai mari pagube se inregistreaza in sere si solarii.
Metode de combatere chimica: tratamentele cele mai eficace se fac cu unul din produsele:
- Karis 10 CS (100 ml/ha)
- Faster Delta EC (0,5 l/ha)
- Mospilan 20 SP (0,250 kg/ha)
- Nuprid Al 200 SC (0,75 l/ha)
- Juvinal 100 EC (0,05%)
Dusmani naturali:
- Paraziti: pentru combaterea biologica, se foloseste viespea parazita Encarsia formosa, care paraziteaza larvele musculitei albe.
- Pradatori: alte insecte care lupta cu musculita alba sunt acarienii si buburuzele.
Paianjenul rosu comun – Tetranychus urticae
Este un daunator polifag deosebit de periculos. Poate dezvolta pana la 10 generatii pe an, in conditii de camp si pana la 20 de generatii, in spatii protejate. Produce pagube mari in culturile de castraveti si dovlecei, in special in sere si solarii unde il intalnim tot timpul anului. Adultii si larvele colonizeaza dosul frunzelor intepandu-le si sugand sucul celular.
Metode de combatere chimica: cu unul dintre produsele:
- Nissorun 10 WP (0,04% – 0,4 kg/ha)
- Milbeknock (0,075%)
- Vertimec 1,8 EC (0,1 % – 1,0 l/ha administrare foliara)
- Mospilan 20 SG (0,045%)
- Floramite 240 SC (0,4-0,6 l/ha)
Dusmani naturali:
- Pradatori: Phytoseiulus persimilis
Paduchele castravetilor – Cerosipha gossypii
Daunator specific culturilor de cucurbitacee, formeaza colonii aglomerate pe frunze si dispersate pe flori. Ca efect, frunzele se strang in glomerule puternic compactate, meristemele sunt lezate, iar plantele se opresc din crestere.
In sere si solarii, atacul este insotit de secretii aderente la substrat, pe care, secundar, se dezvolta fumagina. Are intre 13 si 16 generatii pe an. Ierneaza in stadiul de ou.
Metode de combatere chimica:
- Actara 25 WG (0,01% – 0,1 kg/ha)
- Faster 10 CE (0,03%)
- Mavrik 2F (0,05%)
- Nuprid AL 200 SC (0,05% – 0,5 l/ha))
Dusmani naturali:
- Paraziti: Aphidus colemani (fig. 1), viespe ce paraziteaza corpul gazda, folosita cu success in culturile de cucurbitacee din spatiile protejate.
- Pradatori: Adalia bipunctata (fig. 2) , popular denumita gargarita/ buburuza, pradator excelent, atat in stadiul de larva (fig.3), cat si de adult .
Nematodul galicol al radacinilor – Meloidogyne incognito
In spatiile din culturile protejate, nematodul galicol al radacinilor se intalneste in tot cursul anului si poate avea 4-8 generatii pe an. Ataca, cu precadere, plantele din familia Cucurbitaceae. Larvele nematozilor se grupeaza in zona vaselor vasculare unde secreta o toxina care duce la hiperatrofierea tesuturilor. In urma atacului, plantele se ofilesc de la varf catre baza si mor.
Metode de combatere chimica:
- Nemathorin 10 G (15kg/ha)
Din cauza dimensiunii reduse, nematodul galicol al radacinilor nu are dusmani naturali, dar se pot aplica urmatoarele masuri de preventie:
- perioada de repaus in cultura
- folosirea de soiuri rezistente
- evitarea cultivarii frecvente pe aceeasi suprafata a plantelor gazda
Omizi defoliatoare
Omida fructificatiilor – Helicoverpa armigera (fig. 4)
Omida verde – Spodoptera spp. (fig. 5)
Omizile defoliatoare sunt daunatori care rod frunzele cucurbitaceelor, in cazul unei intensitati mari a atacului, frunzele capata un aspect scheletic, ducand pana la pierderea rodului.
Prezinta 3 generatii pe an.
Metode de combatere biologica:
- Bactospeine DF (Bacillus thuringiensis, subsp. Kurstaki ABTS 351): 0,33 – 0,66 kg/ha in cultura pe verticala, 0,5 – 1,0 kg/ha in cultura pe orizontala
Se administreaza de la eclozare si primele stadii larvare.
- Paraziti: Pimpla spp. – viespe care paraziteaza corpul gazda.
Prin urmare, in spatiile protejate trebuie acordata o atentie deosebita combaterii daunatorilor atat prin mijloace chimice, dar mai ales prin metodele si mijloacele biologice.
Gheorghe Alin Georgian
ICDPP Bucuresti