Despre 3 insecte pe care le intalnim frecvent in spatiile de depozitare!

Publicat de

In acest articol, vrem sa va aducem in atentie trei dintre daunatorii ce pot afecta serios produsele depozitate. Acestia sunt: Tribolium confusum si Tribolium castaneum, ambele denumite „gandacelul fainii”, dar si Tenebrio molitor denumit popular „viermele de faina sau moletel”. Acesti daunatori pot produce pagube fainii de grau sau altor produse similare, depreciindu-le calitatea si facandu-le improprii consumului.

foto: (Tribolium confusum)
foto: (Tenebrio molitor )

Mod de recunoastere…
Cei doi daunatori, Tribolium confusum si Tribolium castaneum ii prezentam impreuna deoarece au in general caracteristici asemanatoare, atat in ceea ce priveste descrierea adultilor, larvelor, dar si biologia lor. Cu toate acestea exista si deosebiri intre cele doua specii, care vor fi prezentate punctual. In general, pagubele produse de cele doua specii sunt similare. Ca majoritatea daunatorilor de depozit, acesti gandacei apartin Ordinului Coleopterelor, familia Tenebrioidae. Adultii sunt asemanatori, fiind alungiti, de culoare rosiatica sau castanie si lungime intre 3 si 3,8 mm. Principala deosebire o reprezinta ultimele trei articule antenale. La Tribolium castaneum, ultimele trei articule antenale sunt latite brusc, in timp ce la Tribolium confusum articulele antenale sunt largite progresiv. O alta deosebire o reprezinta marginea interna a ochilor, care este depasita de un fel de creasta, ce difera la cele doua specii. Larvele se mai numesc „falsii viermi sarma”. Ouale sunt ovale, de culoare albicioasa sau transparente, masoara in medie 0,6 mm. Este important de mentionat ca ouale sunt acoperite de o substanta adeziva pentru a se fixa mai bine de substrat.
In conditiile tarii noastre insectele prezinta 1-3 generatii pe an, asta cu toate ca in literatura de specialitate se mentioneaza ca in spatii incalzite, pot avea si 4-5 generatii pe an. De obicei, ierneaza ca adulti in produsele atacate sau in crapaturile peretilor sau dusumelelor spatiilor de depozitare. Atentie! Primavara, undeva prin luna mai, adultii isi reiau activitatea, hranindu-se cu boabe sparte, faina sau alte produse similare care se gasesc in depozite. Dupa 1-2 zile are loc copulatia si depunderea pontelor. Adultii se caracterizeaza printr-o durata mare a longevitatii lor, in unele cazuri pot trai pana la patru ani. In medie, un adult traieste 630 zile. O femela ajunge la 450 de zile. Trebuie mentionat faptul ca la Tribolium castaneum o femela depunde in medie intre 300 si 350 de oua, dar in conditii de mediu extrem de favorabile pot depune pana la 1000 oua, in timp ce la Tribolium confusum, o femela depune in medie intre 350 si 900 oua, cu un maxim de 1600 oua! Perioada de incubatie dureaza intre 5 si 7 zile, in functie de temperatura si umiditate. Dezvoltarea larvara este cuprinsa intre 22 si 100 zile si depinde de asemenea, de temperatura si umiditate.
In ceea ce priveste modul de daunare, acesta este similar pentru ambele specii. Produc pagube mari atat in stadiul de adult cat si in stadiul de larva. Consuma faina, paste fainoase, fructe uscate, cacao, oleaginoase si chiar condimente cum este piperul. Faina atacata se recunoaste usor, avand culoare mai inchisa, miros si gust neplacut, fiind improprie consumului. In faina atacata se pot observa aglutinari, galerii pline cu excremente, etc.


foto : (Tribolium castaneum)

Moletelul fainii
Tenebrio molitor este cunoscut de marea majoritate sub numele de gandacul fainii. Asa cum va spuneam si la inceputul articolului, alte denumiri populare sunt: „moletul fainii” sau „viermele de faina”. Acest daunator este o specie intalnita in spatiile de depozitare din toata tara. Adultul are corpul alungit, lung de 12-18 mm, de culoare castanie sau negricioasa. Specia prezinta o generatie pe an. Spre deosebire de gandaceii fainii, insecta ierneaza ca larva in faina sau substraturi similare. Adultii apar in luna mai si dupa o perioada de hranire de cateva zile are loc copulatia si depunerea pontei. Dupa 1-2 saptamani de la copulatie (uneori 18 zile) femela depune ponta.
In ceea ce priveste modul de daunare, atat adultii cat si larvele se hranesc cu faina, pesmeti, paste fainoase, paine si alte produse similare depozitate. Faina atacata devine cenusie, capata un miros specific si contine dejectii, exuvii sau cadavre de insecte. Din acest motiv, faina nu mai este buna pentru consum.
Cum prevenim si cum combatem?
O importanta deosebita o reprezinta masurile preventive, cum este dezinsectia spatiilor de depozitare inainte de introducerea produselor. Daca aceste masuri s-au facut in mod corect, riscul de a avea probleme pe durata depozitarii este mai mic. Daca totusi au scapat cateva exemplare, avand in vedere capacitatea lor de inmultire, exista riscul de a avea pierderi mari la faina sau alte produse. Important este sa controlam periodic toate produsele depozitate. Daca depistam faina sau produse depozitate atacate, acestea trebuie indepartate cat mai rapid pentru a nu se generaliza atacul. Avand in vedere ca insectele sunt distruse la temperaturi scazute, putem dirija acest lucru in depozitele prevazute cu climatizare. In cazul camarilor sau depozitelor mici, alimentele pot fi tinute cateva zile la congelator pentru a ne asigura ca toate stadiile de dezvoltare ale insectei au fost distruse.

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News