Lanuri de rapita cu tulpini frante? Am identificat vinovatul: Ceutorhynchus napi – gargarita tulpinilor de rapita.

Publicat de

Cel mai bun rezultat se obtine atunci cand se realizeaza tratamente de preventie, monitorizandu-se atent culturile de rapita. Tratamentele de combatere nu ofera aceleasi rezultate.

Anul acesta a fost prielnic pentru cultura de rapita si fermierii se asteapta la un profit considerabil. Insa, in unele lanuri, a aparut fenomenul de frangere a tulpinilor. Colegul nostru Marian Butoianu a fost pe teren si a identificat cauza: gargarita tulpinilor de rapita.

Este un daunator care, in Europa, poate fi gasit in toate zonele unde se cultiva rapita. Este o specie oligofaga care ataca culturile de rapita, varza si conopida, provocand daune grave. Riscul de atac apare la inceputul cresterii tulpinii.

Adultul are un corp negru-gri, lung de 3,5-4 mm. Rostrul poate ajunge pana la 1/3 din lungimea corpului. Elitrele prezinta caneluri longitudinale inguste si caneluri interioare care contin 3-4 randuri de par scurt si fin. Larvele sunt de 3-4 mm lungime, de culoare galbuie si prezinta protuberante paroase. Capsula cefalica este maro-galbuie.

Gargarita tulpinilor de rapita are o generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului la baza plantei. Primavara, cand temperatura depaseste 9°C (martie-aprilie), adultii ies din locurile de hibernare, hranindu-se timp de 25-30 de zile. In general, daunele produse de adulti nu sunt majore si nici foarte vizibile, putand ramane foarte usor neobservate, insa anul acesta in lipsa tratamentelor, daunele inseamna culturi de rapita la pamant, din cauza frangerii tulpinilor.

Ce se intampla de fapt? Dupa copulatie, femelele isi depun ouale in tulpina plantelor gazda. O femela depune intre 15 si 60 de oua. Dupa eclozare, care dureaza pana la 20 de zile, apar primele larve, la sfarsitul lunii aprilie – acum urmeaza etapa in care are loc atacul cel mai daunator – iar larvele sapa galerii, provocand deformarea si curbarea longitudinala a tulpinii. In consecinta, plantele inceteaza sa creasca si nu mai formeaza silicve. Daca se formeaza silicve, acestea sunt seci sau au seminte de calitate scazuta.

Orificiile cauzate de gargarite reprezinta porti de intrare pentru agentii patogeni, de exemplu, ciuperci saprofite in interiorul tulpinii al carui continut a fost consumat de larve. Daunele pot varia intre 40% si 60%, dar acesti daunatori pot provoca si distrugerea culturilor.

Plantele cu tulpina ramasa fara maduva se vor frange usor, din cauza vanturilor, fermierul putand confunda asta cu atac de Sclerotinia sau cu genetica hibridului de rapita, insa studierea tulpinilor va evidentia atacul.

Nu confundati fisurile tulpinii cauzate de factori fiziologici (variatii de temperatura intre zi si noapte, primavara) cu fisurile tulpinii cauzate de gargarite.

Asa cum s-a intamplat si anul acesta, la sfarsitul lunii mai larvele ating o dezvoltare completa si parasesc tulpinile prin zonele de insertie a frunzelor. Se ataseaza de stratul superficial al solului, unde pupeaza. O luna mai tarziu, adultii apar si raman in estivatie pana in toamna, apoi urca la suprafata solului pentru a intra in hibernare aproape de plantele de rapita.

Combaterea eficienta a acestor daunatori se face la iesirea adultilor din hibernare, inainte ca ouale sa fie depuse in interiorul tulpinii. Odata ce larvele eclozeaza in interiorul tulpinilor, acestea sunt aproape imposibil de combatut.

Pentru a identifica momentul potrivit pentru aplicarea tratamentului, se recomanda instalarea si monitorizarea capcanelor adezive galbene. Pragul economic de daunare este de 2 adulti/planta. In acest fel, produsele fitosanitare trebuie utilizate atunci cand apar primii adulti. Tratamentele se vor efectua doar cand temperatura depaseste 10⁰C, pentru ca adultii sa fie iesiti la zbor. Pentru eficienta pe termen lung, este preferata utilizarea unui amestec de 2  insecticide, unul cu actiune de contact, si unul sistemic sau un insecticid cu 2 substante active (una de contact si una sistemica). Insecticidul  de contact combate gargaritele din cultura imediat, iar insecticidul sistemic asigura protectia culturii pe o perioada mai lunga, inclusiv  impotriva daunatorilor care vor aparea mai tarziu.

Produse recomandate pentru combaterea gargaritei sunt: Faster Delta, Decis Expert 100 EC, Inazuma, Kaiso Sorbie, Karate Zeon, Mospilan 20 SG, etc.

S-ar putea să te intereseze

Hot News