Despre Eriophyes vitis. Ce cultura ataca si ce pagube produce?

Publicat de

 

Eriophyes vitis este acarianul galicol (paianjenul) care provoaca basicarea vitei de vie. Se regaseste in multe zone viticole de pe glob, iar in Romania in toate podgoriile, mai ales in zonele limitrofe Dunarii, de cele mai multe ori in viile cultivate cu hibrizi direct producatori.

Are 6 generatii pe an…

Eriophyes vitis ierneaza ca femele adulte, adapostindu-se sub scoarta butucilor sau sub solzii mugurilor, iar primavara, cand temperatura medie ajunge la circa 10°C, formele hibernante ies din diapauza si trec pe fata inferioara a frunzelor tinere ale vitei de vie, pe care le inteapa pentru a se hrani cu sucul celular. Incubatia dureaza intre 18 si 25 de zile, perioada in care se trece prin stadii de dezvoltare: ou, larva, protonimfa, deutonimfa si adult. Pe durata unui an se realizeaza in medie cate 6 generatii, care se suprapun, in perioada dintre aprilie si septembrie, fiind mai multe in verile calde si secetoase.

Se hraneste exclusiv cu vita de vie…

Eriophyes vitis se hraneste exclusiv cu vita de vie, careia ii ataca lastarii, frunzele, inflorescentele si strugurii, in diferitele stadii de dezvoltare a acestora. Primavara, inca din luna aprilie acest acarian ataca in grup, sugand sucul celular. In timpul hranirii, saliva daunatorilor, care contine unele enzime, actioneaza asupra celulelor epidermale si parenchimatice, carora le provoaca hipertrofieri. Aceste umflaturi (basici), formate pe partea superioara a frunzelor, poarta denumirea de gale. Acestea sunt diferite, ca dimensiuni, osciland intre 0,5 si 1,5 cm. Atacul cel mai frecvent este cel de pe frunze, incepand cu cele tinere si pana la cele imbatranite, de la sfarsitul sezonului. Este important de specificat faptul ca, o cadere masiva a frunzelor afecteaza pregnant procesul de maturare a lemnului, slabind astfel rezistenta vitelor la gerurile iernii.

La ce masuri putem apela?

Referitor la masurile profilactice, enumeram: adunarea si arderea frunzelor cazute la sol; aplicarea unor araturi adanci, preferabil de toamna; fertilizarea rationala, precum si efectuarea de tratamente cu acaricide. In acest sens, enumeram cateva acaricide: Envidor 240 SC, in doza de 0,4 l/ha, Milbeknock EC, in concentratie de 0,075%, Nissorun 10 WP, in doza de 0,5 kg/ha, Ovipron Top, in doza de 3,5 l/ha.

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News