E momentul aplicarii biofungicidului POLYVERSUM la grau si orz!

Publicat de

Dupa cum bine stim deja, Comisia Europeana vrea ca pana in 2030, 25% din suprafata agricola a UE sa fie destinata agriculturii ecologice. Asta inseamna peste 3 milioane de hectare de teren agricol din Romania…

Sa va spunem un secret: avem alternative la produsele conventionale pentru protectia plantelor!

Biofungicidul POLYVERSUM (Pythium oligandrum M1, 1×106 oospori/g produs) este un fungicid autorizat pentru utilizarea in agricultura organica, un produs natural, care nu polueaza chimic si induce rezistenta plantelor impotriva bolilor provocate de fungi.

In Romania este omologat pentru grau, orz si rapita, iar tratamentele se aplica dupa cum urmeaza:

SPECTRU DE COMBATERE SI DOZA OMOLOGATA

CULTURA

SPECTRUL DE COMBATERE

DOZA

Grau, orz

Fuzarioza (Fusarium spp.)

100 g/ha, se aplica in toamna si in primavara

Rapita

Putregaiul negru /fomoza (Phoma lingam), putregaiul alb (Slerotinia slerotiorum)

MOD DE UTILIZARE

GRAU, ORZ: Primul tratament se aplica de la 2 frunze, pana la 3 frati (BBCH 12-23), al doilea tratament se aplica dupa infratire, pana la alungirea paiului (BBCH 29-32), al treilea tratament se aplica de la inceputul infloririi si pana la inflorirea maxima, spiculetele vizibile (BBCH 55-65).

RAPITA: Se aplica primul tratament in toamna, in fenofaza 4-6 frunze (BBCH 14-16), pentru a combate putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul negru (Phoma lingam) si a induce rezistenta plantelor. Al doilea tratament se aplica de la alungirea internodiilor si pana la mai mult de 9 ramificatii (BBCH 30-39), impotriva putregaiului negru (Phoma lingam), putregaiului alb (Sclerotinia sclerotiorum) si pentru stimularea plantelor la iesirea din iarna. Al treilea tratament se aplica de la inceputul aparitiei inflorescentelor si pana la fenofaza cand au aparut deja 50% din inflorescente (BBCH 49-65), pentru combaterea putregaiului alb.

Norma de apa este de 300-400 l apa/ha.

Conditiile care trebuie respectate pentru pregatirea solutiei:

 • apa folosita pentru tratament trebuie sa fie curata si sa aiba temperatura > 12°C;
 • filtru obligatoriu de 50 microni;
 • preinmuierea se face in apa calduta, inainte de a se pune produsul in tancul de amestec;
 • se va evita amestecarea cu adjuvanti pe baza de terpene (rasini);
 • se va consulta lista de compatibilitati disponibila aici.

Important! POLYVERSUM este un produs ce nu prezinta limitari in aplicare, nu lasa reziduuri si este sigur pentru utilizatori.

Apa folosita pentru prepararea solutiilor aplicate prin pulverizare reduce performanta produselor de protectia plantelor, fertilizatilor si regulatorilor de crestere atunci cand sunt aplicate in apa alcalina, dura sau contaminata cu depuneri insolubile si impuritati de calciu, magneziu, bicarbonati, etc. In astfel de conditii, produsele de protectie a plantelor, fertilizantii si regulatorii de crestere sunt predispusi la hidroliza, se pot degrada, pot precipita sau deveni insolubili si vor determina o performanta slaba prin blocarea actiunii substantelor active, mai ales atunci cand se folosesc mai multe produse amestecare in rezervor.

Pentru imbunatatirea eficacitatii, Alcedo va recomanda doua PRODUSE ISCUSITE, pentru reglarea pH-ului apei:

EASI-MIX, regulator pH apa pentru tratamentele fitosanitare si EASI-MIX KIT TESTARE APA

CONTINE: agenti de blocare, chelatare si atenuare a pH-ului apei utilizata pentru aplicarea prin pulverizare a produselor de protectie a plantelor, fertilizantilor si a regulatorilor de crestere.

Reducerea pH-ului apei si dedurizarea acesteia trebuie tratate separat.

MOD DE UTILIZARE: se adauga direct in apa pentru realizarea solutiei de stropit dupa cum urmeaza:

 • Cand pH-ul solutiei este cunoscut sau poate fi estimat folosind testerul EASI-MIX, se recomanda:

– 0,5 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH slab bazic pH 7-7,5;

– 1 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH bazic pH 7,5-8,5;

– 2 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH bazic > 8,5.

 • Daca duritatea apei este cunoscuta, se recomanda:

– 0,5 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate mica;

– 1 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate medie;

– 2 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate mare.

Cand se amesteca mai multe produse in rezervorul echipamentului de erbicidat, corectorul de pH si/sau duritate se adauga intotdeauna primul.

Cand nu se cunoaste pH-ul apei sau nu se poate estima folosind kitul EASI-MIX, se recomanda folosirea 1,5-2 l EASI-MIX/1.000 l apa.

FIX-pH down: agent TENSIOACTIV si ACIDIFIANT pentru solutii de stropit cu produse agrochimice; ajuta la realizarea unei compatibilitati superioare intre produsele agro-chimice folosite impreuna (tank-mix).

Ca agent TENSIOACTIV, FIX-pH down reduce tensiunea superficiala a solutiei, facilitand umectarea si o dispersie mai buna a amestecului pulverizat pe suprafata frunzelor. Astfel FIX-pH down grabeste absorbtia produselor agrochimice in frunzele plantelor, sporind efectul si reducand riscul spalarii acestora de pe frunze.

Ca agent ACIDIFIANT, FIX-pH down scade pH-ul solutiilor de stropit si previne hidroliza alcalina ce determina inactivarea ulterioara a substantelor active ale multor produse agrochimice, crescand eficacitatea utilizarii acestora, pH-ul solutiei aplicate pe plante trebuind a fi neutru – slab acid (pH 5-7).

MOD DE APLICARE SI DOZE

Mai intai se face determinarea pH-ului INITIAL al apei de stropit si stabilirea dozei de FIX-pH down necesar astfel:

 1. Se preleveaza intr-un recipient din plastic sau din sticla o proba din apa ce urmeaza a fi utilizata pentru prepararea solutiei de stropit cu produse agro-chimice;
 2. Se introduce in proba prelevata o banda indicatoare pH-Fix, avand grija sa se introduca in proba toate zonele de testare colorate ale benzii pH-Fix, AT-ENTIE, doar TIMP DE O SECUNDA!
 3. Se scoate apoi banda indicatoare pH-Fix din proba si se scutura de surplusul de lichid;
 4. Se compara culorile de pe banda indicatoare pH-Fix cu scala colorimetrica ETALON, apreciind astfel prin comparatie vizuala, pH-ul INITIAL al solutiei de stropit.

In functie pe pH-ul INITIAL determinat al probei prelevate, se adauga cantitatea de FIX-pH down in tank-ul instalatiei de stropit, conform recomandarilor din tabelul de mai jos pentru obtinerea unei solutii de stropit cu pH-ul optim dorit.

Dozarea orientativa a produsului FIX-pH down utilizat in cazul apei cu o duritate medie (300 ppm bicarbonati) se va face conform valorilor recomandate in tabelul de mai jos.

pH initial al apei de stropit

pH solutiei de stropit rezultat dupa adaugarea FIX-pH down

50 ml FIX-pH down/100 l apa

100 ml FIX-pH down/100 l apa

200 ml FIX-pH down/100 l apa

7,5-8,0 7,00 6,75 5,20
8,0-8,5 7,00 7,00 5,30
8,5-9,0 8,00 7,25 5,60
9,0-9,5 8,50 7,50 5,70

Se umple rezervorul instalatiei de stropit cel putin cu 80% din volumul ce urmeaza a fi folosit la tratmentele agrochimice, dupa ce s-a determinat pH-ul initial al solutiei, dupa adaugarea necesara de FIX-pH down. Se adauga apoi in tank-ul instalatiei, celelalte produse agrochimice dupa reverificarea pH-ului solutiei si in final restul de apa pana la obtinerea volumului total al solutiei necesare la efectuarea tratamentelor agrochimice.

Daca din varii motive nu se poate determina pH-ul initial al solutiei de stropit, se va utiliza doza de 1,5-2 litri de FIX-pH down/1000 litri de solutie de stropit.

ATENTIE! Cand se vor amesteca mai multe produse agrochimice in rezervorul echipamentului de stropit, FIX-pH down se va adauga intotdeauna primul.

FIX-pH down este un produs coroziv.

S-ar putea să te intereseze

Hot News