EASI-MIX Kit pentru testarea apei

Publicat de

Cum sa utilizati indicatorul de testare?

Ca principiu general, pH-ul solutiei aplicate pe plante ar trebui sa fie neutru – slab acid (pH 5-7)

pH-ul recomandat pentru apa destinata folosirii produselor de protectie a plantelor este diferit in functie de produsul aplicat, dar pentru ca in practica se folosesc amestecuri multiple (erbicide, fungicide, insecticide, fertilizanti, adjuvanti) cu produse care au pH diferit (a se consulta fisa tehnica de securitate si eticheta produselor), se recomanda folosirea apei cu pH neutru – usor acid.

Pentru erbicidele sulfonilureice este recomandat un pH al apei neutru – slab bazic (pH 7-7,5) pentru a evita degradarea rapida a acestora.

Minerale de calciu, sodiu, magneziu, fier (cationi) prezente in apa in mod natural, determina cresterea pH-ului de la neutru spre bazic (>7) in functie de tipul, concentratia cationilor si raportul dintre cationi si in acelasi timp determina duritatea apei.

Cationii prezenti in apa folosita pentru tratamentele fitosanitare trebuie neutralizati pentru a evita degradarea rapida a unor substante active si/sau blocarea altora atunci cand apa este dura si pH-ul este bazic (alcalin).

Reducerea pH-ului apei si dedurizarea acesteia trebuie tratate separat.

Cand pH-ul solutiei este cunoscut sau poate fi estimat folosind testerul EASI-MIX, se recomanda:

 • 0,5 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH slab bazic pH 7-7,5
 • 1 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH bazic pH 7,5-8,5
 • 2 l/1.000 l apa, pentru apa cu pH bazic >8,5

Daca duritatea apei este cunoscuta, se recomanda:

 • 0,5 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate mica
 • 1 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate medie
 • 2 l/1.000 l apa, pentru apa cu duritate mare

Cand nu se cunoaste pH-ul apei sau nu se poate estima folosind chitul EASI-MIX, se recomanda folosirea 1,5-2 l EASI-MIX/1.000 l apa.

EASI-MIX – produs pentru conditionarea si optimizarea calitatii apei pentru tratamente

Contine: agenti de blocare, chelatare si atenuare a pH-ului apei utilizata pentru aplicarea prin pulverizare a produselor de protectie a plantelor, fertilizanti si regulatori de crestere

Formulare: lichid

Avantaje:

 • EASI-MIX contine toate ingredientele necesare aducerii apei utilizate pentru tratamente la parametrii optimi ca mediu de dilutie
 • Asigura mediul propice pentru exprimarea randamentului maxim al substantelor pentru protectia si nutritia plantelor impiedicand precipitarea sau hidroliza acestora in apa folosita pentru tratamentele fitosanitare

Mod de actiune:

 • Apa folosita pentru prepararea solutiilor aplicate prin pulverizare reduce performanta produselor de protectia plantelor, fertilizantilor si regulatorilor de crestere atunci cand sunt aplicate in apa alcalina, dura sau contaminata cu depuneri insolubile si impuritati de calciu, magneziu, bicarbonati, etc. In astfel de conditii, produsele de protectie a plantelor, fertilizantii si regulatorii de crestere sunt predispusi la hidroliza, se pot degrada, pot precipita sau deveni insolubili si vor determina o performanta slaba prin blocarea actiunii substantelor active, mai ales atunci cand se folosesc mai multe produse amestecate in rezervor.
 • EASI-MIX contine un amestec de compusi chimici care dedurizeaza si ajusteaza pH-ul (reactia) apei folosita pentru aplicarea pesticidelor, fertilizantilor si regulatorilor de crestere:
 1. complex de acidifianti pentru a reduce pH-ul si hidroliza
 2. polimeri cu catena lunga
 3. agenti de blocare pentru izolarea contaminantilor cationici
 4. agenti de tamponare pentru imbunatatirea compatibilitatii amestecului din rezervoare
 5. agenti de dispersie si aderenta pentru a imbunatati acoperirea foliara

Mod de utilizare:

 • EASI-MIX se adauga direct in apa pentru realizarea solutiei de stropit dupa cum urmeaza:
 1. Apa usoara: 0,5 l/1.000 l apa
 2. Apa medie spre dura: 1 l/1.000 l apa
 3. Apa dura: 1 l/1.000 l apa
 • Cand se amesteca mai multe produse in rezervorul echipamentului de erbicidat, corectorul de pH si/sau duritate se adauga intotdeauna primul.

www.fmcagro.ro

 

UTILIZATI PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR IN SIGURANTA SI CU RESPONSABILITATE.

CAND APLICATI PRODUSE PENTRU PROTECTIA PLANTELOR, URMATI INTOTDEAUNA INSTRUCTIUNILE MENTIONATE PE ETICHETA.

S-ar putea să te intereseze

Hot News