Efectul inghetului asupra culturilor de toamna

Publicat de

In noaptea de 15 spre 16 martie s-au inregistrat temperaturi negative in cea mai mare parte a tarii, dar mai ales in sud-estul tarii, acolo unde minimele inregistrate au  ajuns si la -9°C. Aceste temperaturi scazute au survenit dupa o perioada nefiresc de calduroasa, cu zile in care    s-au inregistrat temperaturi chiar si de peste 20°C. Aceste variatii extreme au fost pe deplin resimtite de culturile agricole aflate pe camp – grau, orz si rapita.

Astfel ca, la sfarsitul saptamanii trecute, (20-22 martie) am vizitat cateva campuri din judetele Braila, Tulcea si Constanta, acolo unde am observat pagube serioase la culturile de toamna provocate de gerul de duminica noaptea, atunci cand s-au inregistrat temperaturi cuprinse intre -7°C si -9°C.

Temperaturi scazute au fost aproape in fiecare primavara, insa anul acesta plantele sunt mult mai afectate din cauza factorului care face diferenta: apa. Suntem in mijlocul unei secete pedologice accentuate, fara zapada in lunile de iarna si precipitatii foarte reduse.

In judetul Braila, localitatea Viziru, culturile de rapita sunt aproape de compromitere.

Rapita afectata de inghet in jud. Braila
Rapita afectata de inghet in jud. Braila

Plantele bine dezvoltate in toamna au pornit in vegetatie, iar in momentul inghetului aveau tija florifera de cca. 30-35 cm, astfel ca partea superioara a tijei a fost distrusa in totalitate. In acest moment, sigura sansa o reprezinta pornirea lastarilor laterali, dar si in acest caz este necesara apa. Daca in urmatoarea perioada nu vor aparea precipitatii, cultura va trebui intoarsa.

In aceeasi zona, am vizitat un fermier care pentru a-si asigura o rasarire uniforma, a irigat in toamna. In acest caz, cultura de rapita a fost foarte putin afectata de acest fenomen, de unde putem deduce faptul ca nu doar gerul a fost o problema, ci si lipsa apei.

La culturile de grau si orz sunt probleme in tot sudul si estul tarii, deoarece seceta pronuntata va pune mari probleme in refacerea culturilor, iar unele sole aflate in depresiuni au fost aproape distruse.

Cultura de grau, Tulcea
Cultura de grau, Constanta

Asadar, in primul rand este nevoie de precipitatii, care prin unele zone au si venit, dar in cantitati reduse de 15-20 litri. Seceta este marea problema! In lipsa precipitatiilor, culturile nu au cu ce sa isi refaca foliajul afectat. Ce putem noi face:

– pana nu isi revine cultura nu trebuie sa aplicam erbicide, fungicide sau insecticide. Culturile sunt stresate, nu trebuie sa stresam si noi suplimentar. Buruienile sunt o mare problema, dar exista solutii flexibile disponibile care se pot aplica pana la aparitia frunzei standard. In acest caz, recomandam produsele Pixxaro™ Super sau Cerlit™ Super, care combat perfect un spectru larg de buruieni.

– cand apar cresterile noi, se poate aplica un aminoacid sau chiar azot foliar, dar nu inainte de a incepe sa se regenereze culturile, pentru ca este nevoie de masa foliara de receptie.

– fertilizare suficienta cu azot, pentru refacerea foliajului. Alaturi de apa este necesar azotul care are un rol esential in procesul de crestere. Putem aplica, daca nu s-a intamplat acest lucru deja, azotat de amoniu 100-150 kg/ha, care la primirea a cel putin 15 litri de apa, ajunge in zona radiculara si ajuta foarte mult planta.

 

Cultura de orz, Constanta

Sunt vremuri dificile din multe puncte de vedere, dar cu atentie si precipitatiile necesare putem trece peste toate!

 

Andrei Ciocoiu

Category Marketing Manager Oilseeds

Corteva Agriscience Romania&Moldova

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!