Cultura cartofului extratimpuriu – plus de tehnologie, productie, profit cu Zorvec® Enicade™ NZeb

Publicat de

In prezent, in sudul Olteniei, fermierii care au inclus cartoful extratimpuriu in gama culturilor cu traditie zonala, alaturi de tomate, pepeni verzi, pepeni galbeni s.a., mizeaza pe influenta decisiva pe care o au asupra timpurietatii recoltelor iernile relativ blande, temperaturile ridicate, insolatia puternica si solurile usoare.

Pentru cartoful extratimpuriu se adopta, in general, urmatoarele tipuri de cultura:

  1. In solarii, caz in care plantele beneficiaza de o dubla protectie data, atat de folia ce inveleste structura solarului, cat si de folia microporoasa antiinghet, tip agril ce se aplica direct peste biloane dupa plantarea tuberculilor.

Aceasta ofera un microclimat favorabil pornirii in vegetatie, optimizeaza regimul hidric si micsoreaza amplitudinea temperaturii in spatiul dintre sol si stratul protectiv. Pentru aceasta varianta de cultura, plantarea se face in ianuarie, iar recoltarea se poate face in ultima decada a lunii aprilie.

foto cultura solar, Dabuleni – Dolj, 03.04.2020, fermier Valentin Baron
  1. In camp, cultura acoperita cu folie microporoasa antiinghet, tip agril. Plantarea are loc in prima jumatate a lunii februarie, recoltarea incepand de la mijlocul lunii mai.
foto cultura protejata cu agril, Dabuleni – Dolj, 03.04.2020
  1. In camp deschis, fara protectie. Presupune plantarea tuberculilor dupa 15 februarie, iar recoltarea este posibila in ultima decada a lunii mai, inceput de iunie.
foto cultura camp deschis, Dabuleni – Dolj, 03.04.2020 – Coop. Agricola Legume Oltenesti

La toate tipurile de cultura, majoritatea verigilor tehnologice ce trebuie respectate la infiintare sunt asemanatoare:

  • alegerea soiului;
  • pregatirea terenului;
  • incoltirea materialului de plantat;
  • fertilizarea de baza;
  • norma de plantare, epoca de plantare si adancimea de plantare;
  • protejarea culturii.

Soiurile folosite in zona sunt cele cu o perioada de vegetatie de pana la 90 zile. Pregatirea terenului consta in aratura de toamna sau primavara devreme, una/doua treceri cu grapa cu discuri sau frezarea in solarii pentru mobilizarea, maruntirea si afanarea corespunzatoare a solului.

Lucrarea de incoltire impune achizitionarea tuberculilor de samanta inca din toamna si consta in asezarea lor in ladite suprapuse in incaperi ce permit controlul luminozitatii si temperaturii. Plantarea se executa mecanizat (deschidere rigola, plantare, acoperire in bilon) la o distanta de 70 cm intre randuri si 20-25 cm intre tuberculi pe rand, la o adancime de 5-8 cm, dupa ce in prealabil s-a fertilizat cu o cantitate de 500-1000 kg NPK in functie de bonitatea solului.

In perioada de vegetatie, sporuri de productie cantitative si calitative sunt date de:

  • irigarea culturilor.
  • fertilizarea la sol si foliara cu diferite tipuri de fertilizanti, corespunzatori fiecarei fenofaze de dezvoltare.
  • controlul buruienilor, bolilor si daunatorilor.

In acest context, o atentie deosebita trebuie sa acordam manei cartofului produsa de fitopatogenul Phytophthora infestans, care este de departe cea mai pagubitoare boala a culturii de cartof. Transmiterea de la un an la altul se face prin intermediul tuberculilor infestati ramasi pe teren sau prin resturile vegetale. Se raspandeste foarte repede, pe suprafete mari, prin intermediul sporilor dupa ce s-au produs infectiile primare. Afecteaza toate organele plantei: frunze, tulpina si tuberculi, insa un impact negativ semnificativ asupra productiei il are prin infestarea aparatului foliar si, totodata, micsorarea capacitatii fotosintetice a plantelor, de cele mai multe ori ireversibila.

Daca, in cazul culturilor din solaria, mana poate fi tinuta sub control cu tratamente succesive ce includ fungicidele Equation® Pro, Dithane M-45 si Dithane Neotec 75 WG, numarul de tratamente fiind redus, la culturile de cartoful extratimpuriu din camp, pentru un plus de protectie, este necesara includerea in programul de tratamente a noului fungicid omologat impotriva manei, Zorvec® Enicade Nzeb.

Zorvec® Enicade Nzeb este un pachet pentru 5 ha ce contine in produsele componente substantele: oxathiapiprolin (substanta activa sistemica noua dintr-o grupa chimica noua-izoxazoline, fara rezistenta incrucisata data de alte fungicide folosite in mod curent pana acum) si mancozeb (substanta activa de contact multisite, ce actioneaza asupra activitatii enzimatice din celulele fitopatogenilor in 6 puncte diferite, o componenta esentiala in managementul rezistentei).

La cartof, se recomanda aplicarea succesiva a doua tratamente cu Zorvec® Enicade Nzeb in fazele de cresterea frunzelor/inchiderea randurilor si formarea tuberculilor pentru a exclude orice pericol de infectie timpurie a culturii cu mana, ce poate avea repercursiuni semnificative asupra productiei.

Avantajele aplicarii Zorvec® Enicade Nzeb:

  • actiune translaminara si sistemica, protejand si frunzele in curs de aparitie.
  • este rezistent la spalare, chiar si la 20 minute de la aplicare;
  • flexibil si usor de folosit in conditii climatice dificile;
  • reduce nevoia reaplicarilor sau a aplicarilor neplanificate;
  • fara rezistenta incrucisata cu fungicidele din piata.

 

     Alexandru Staicu

       Key Account Manager Specialty Crops Corteva Agriscience

S-ar putea să te intereseze

Hot News