Erbicidarea la mazare, preemergenta sau postemergenta cultivarii?

Publicat de

Mazarea, chiar daca se seamana foarte devreme, este invadata de buruieni, cultura fiind sensibila la imburuienare inca de la rasarire. Erbicidele neaplicate la timp sau aplicate gresit pot avea repercursiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema, astfel sa putem alege variante de erbicidare, fie in preemergenta si postemergenta, fie numai in postemergenta. Rar se intampla sa nu fie nevoie de aplicarea erbicidelor in preemergenta. Prin urmare, consideram  ca pe marea majoritate a terenurilor cultivate cu mazare, erbicidarea in preemergenta este vitala pentru un start bun al culturii.

In cele ce urmeaza vom face o trecere in revista a unora din erbicidele pe care vi le recomandam in tehnologia de ingrijire a culturii de mazare.

In primaverile capricioase, asa cum a fost si aceasta, cand terenul este pregatit pentru semanat inca din toamna-iarna, exista posibilitatea sa mai rasara buruieni, iar pentru a avea un teren cat mai curat la semanat se poate interveni cu un erbicid total pe baza de glifosat, asa cum este ROUNDUP CLASIC PRO, fara a avea efecte negative asupra rasaririi culturii de mazare.

ROUNDUP CLASIC PRO (glifosat din sare de izopropil amina 360 g/l) este un erbicid cu actiune sistemica neselectiv, cu aplicare inainte de semanat sau, daca parcela pe care urmeaza sa insamantam este imburuienata si justifica aceasta lucrare, erbicidul poate fi aplicat si imediat dupa semanat, dar inainte de rasarirea culturii. Aceasta erbicidare se justifica atunci cand spectrul de buruieni rasarite este predominant format din dicotiledonate. Se recomanda 2,0-3,0 l/ha, doza stabilindu-se in functie de talia buruienilor.

Dintre erbicidele recomandate in preemergenta va prezentam:

– CLOMATE (clomazona 360 g/l) este o solutie foarte buna pentru aplicarea in preemergenta daca constatam prezenta buruienilor: turita (Galium aparine), rocoina (Stelaria media), sugel (Lamium purpureum), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), firuta (Poa annua), etc. Momentul optim de aplicare a tratamentului este atunci cand buruienile se afla intr-un stadiu cat mai mic de dezvoltare. Se aplica un singur tratament in preemergenta (la maxim 3 zile de la semanat). Formularea ca suspensie de microcapsule (CS) permite degajarea treptata a substantei active, prelungind astfel perioada de activitate a erbicidului. Este omologat in doza de 0,25 l/ha si este compatibil cu multe erbicide, de aceea inainte de amestecare, consultati tabelele de compatibilitate sau in lipsa acestora efectuati un test de compatibilitate.

– CHALLENGE 600 SC (600 g/l aclonifen), erbicid preemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si a unor monocotiledonate anuale. Se utilizeaza in doza de 3,0 l/ha, pana sa rasara cultura (BBCH 08), un singur tratament pe an. Produsul combate numeroase buruieni dicotiledonate precum ştir (Amaranthus spp.), samulastra de rapita (Brassica napus), traista-ciobanului (Capsella bursa-pastori), spanac salbatic (Chenopodium albu),  fumarita (Fumaria officinalis), turita (Galium aparine), sugel (Lamium purpureum), musetel (Matricaria spp.), trepadatoare (Mercurialis annua), mac salbatic (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), ardeiul broastei (Polygonum persicaria), ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum), mustar salbatic (Sinapis arvensis), rocoina (Stellaria media), susai (Sonchus asper), ventrilica (Veronica spp.), trei frati patati (Viola arvensis) si unele buruieni monocotiledonate cum ar fi coada vulpii (Alopecurus myosuroide), meisor (Digitaria sanguinalis), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli). Cantitatea de apa: 200-400 l/ha. Produsul nu este spalat de ploile care survin la 6 ore dupa aplicare. A nu se depasi doza recomandata. Nu aplicati tratamentul in zilele foarte calduroase, cu soare puternic, ci doar dimineata dupa uscarea de roua a plantelor sau spre seara. De asemenea, nu tratati daca se asteapta temperaturi negative noaptea. In timpul efectuarii tratamentului se va evita dispersarea solutiei pe culturile invecinate. NU se fac erbicidari cand viteza vantului depaseste 5 m/s pentru a evita deriva solutiei pe culturile invecinate.

In postemergenta puteti aplica erbicidele:

– BUTOXONE M 40 (400 g/l MCPB- Na) este un erbicid sistemic hormonal, omologat pentru aplicare foliara in doza de 2-2,5 l/ha. NU POATE FI UTILIZAT IN LOTURILE SEMINCERE! Combate buruieni dicotiledonate anuale si perene: mustar (Sinapsis arvensis), macris (Rumex acetosa), palamida (Cirsium arvense), spanac salbatic (Chenopidium album), pungulita (Thlaspi arvense), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), urzica moarta (Lamium amplexicaule). ATENTIE: Nu combate musetelul si romanita, asadar, daca aceste buruieni sunt predominante, trebuie sa alegeti o alta solutie de erbicidare. Aplicarea erbicidului se va face cand cultura de mazare este in crestere activa (10-15 cm inaltime), buruienile sa fie rasarite in procent cat mai mare. Nu se mai face erbicidarea daca au aparut butonii florali, deoarece la o aplicare intarziata putem inregistra pierderi mari de productie. Este recomandata o singura erbicidare pe sezon cu acest erbicid. Nu se aplica pe cultura in conditii de seceta sau cand temperatura depaseste 25°C si este vant puternic.

FIGHTER (bentazon 480 g/l) este un erbicid din clasa diazinelor, cu actiune de contact, avand impact asupra procesului de fotosinteza al buruienilor. Este absorbit prin frunze si alte organe verzi, efectul fiind vizibil dupa aproximativ 2 zile, manifestat prin ingalbenirea buruienilor sensibile si apoi necrozarea lor. Combate buruieni dicotiledonate, inclusiv cele considerate problema: zarna (Solanum nigrum), cornuti (Xanthium sp.), teisor (Abutilon theophrasti), spanac salbatic (Chenopodium album), stir (Amaranthus sp.), etc. Tratamentele se efectueaza in postemergenta, cand buruienile sunt rasarite si se afla in faza de 2-4 frunze (BBCH 12-14). Este recomandat ca tratamentul sa se realizeze cand temperatura aerului este mai mare de 15°C si umiditatea aerului mai mare de 40%. Se va evita efectuarea tratamentului in perioadele de stres ale culturii. De la momentul aplicarii produsului trebuie sa treaca 6 ore fara precipitatii sau fara irigatii, astfel incat buruienile sa poata prelua erbicidul. Se poate observa, dupa aplicarea produsului, o usoara decolorare temporara a culorii frunzelor culturii, care dispare treptat, odata cu cresterea, fara sa afecteze dezvoltarea acestora. Cantitatea de apa folosita este de 300 l/ha.

– CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l) – acest erbicid combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), loboda (Chenopodium album), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramonium), turita (Galium aparine), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), mac (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus arvensis) si soparlita (Veronica persica). Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (in pachet avem DASH 0,2-0,3 l/ha in 100 l apa), incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In cazul infestarilor puternice, se recomanda cresterea dozei de adjuvant (DASH- 0,5 l/ha, in 100 l apa). Nu se aplica daca mazarea a inceput sa infloreasca. Daca situatia o impune, putem aplica secvential fara a depasi doza omologata (1,25 l/ha). Prima aplicare se va face atunci cand cultura de mazare are vizibile primele frunze trifoliate, iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de a doua aplicare sa se faca dupa 7-14 zile. Recomandam CORUM 0,625 l/ha + DASH 0,75 l/ha pentru ambele aplicari.

– LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), ambrozie (Ambrosia artemisiifolia), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramoniu), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), romanita (Arthemis arvensis), mac (Papaver rhoeas), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus arvensis), soparlita (Veronica persica). Nu combate loboda, volbura, troscotul si, ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).

Daca in solele cultivate cu mazare apar si buruieni graminee, aveti la dispozitie mai multe erbicide antigramineice, printre care:

– LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil) este un erbicid cu aplicare in postemergenta, folosit pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene. Fiind absorbit rapid prin frunzele buruienilor (in circa 2-3 ore), se transloca in toate punctele de crestere intensa, inclusiv in radacini si rizomi. Se recomanda in cazul buruienilor urmatoare:

  • monocotiledonate anuale: iarba campului (Agrostis spp.), iarba vantului (Apera spica venti), ovaz salbatic (Avena spp.), meisor (Digitaria spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), raigras (Lollium spp.), mei (Panicum miliaceum), firuta (Poa spp.), mohor (Setaria spp.), obsiga secarei (Bromus spp.), costrei din seminte (Sorghum halepense), samulastra de grau, utilizandu-se in doza de 0,7 l/ha, in faza de 2-4 frunze.
  • monocotiledonate perene: costrei din rizomi (Sorghum halepense), pir gros (Cynodon dactylon), pir tarator (Agropyron repens), doza recomandata 1,5-1,75 l/ha, in functie de gradul de infestare si inaltimea plantei.

– SELECT SUPER/CENTURION PLUS (cletodim 120 g/l) in doza de 1-2 l/ha, este un erbicid sistemic postemergent cu spectrul larg de actiune. Substanta activa este absorbita rapid prin frunze si translocata in radacini si corpul plantei in dezvoltare. Combate urmatoarele buruieni:

  • monocotiledonate anuale: mohor (Setaria spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), meisor (Digitaria spp.), costrei din samanta (Sorghum halepense), utilizandu-se in doza de 0,6-1,0 l/ha, cu aplicare in postemergenta, in perioada de crestere, avand inaltimea de 5-10 cm.
  • monocotiledonate perene: costrei din rizomi (Sorghum halepense), se utilizeaza in doza de 1,5-2,0 l/ha, cu aplicare in postemergenta, cand buruienile au inaltimea de 15-20 cm.

Asadar, daca aveti grija inca de la infiintare de aceasta cultura, rasplata ei va fi pe masura!

Dr. Ing. Sorin Stefan

Director Tehnic ALCEDO

S-ar putea să te intereseze

Hot News