Cum tinem departe daunatorii din cultura de soia?

Publicat de

Daca ieri am vorbit despre erbicidarea culturii de soia, trebuie sa stiti ca nici daunatorii (viermi sarma, lacuste, cosasi, omizi, paianjanul rosu comun, etc.) nu stau “departe” de aceasta cultura. Asa ca trebuie avuta in vedere si aplicarea tratamentelor cu insecticide si acaricide, in functie de aparitia daunatorilor, altfel pagubele provocate de acestia pot fi semnificative.

Insecticid cu efect de starter:

  • TRIKA EXPERT (lambda cihalotrin 4 g/kg) este un insecticid din grupa piretroizilor de sinteza, cu actiune de contact, ingestie si repelent asupra unui numar mare de daunatori. Dupa aplicare substanta activa se transloca in corpul insectei, actionand asupra sistemului nervos. Daunatorii inceteaza sa se hraneasca, dupa care paralizeaza si mor. Este un produs cu actiune rapida, de soc. Produsul este unic pe piata insecticidelor, cu aplicare la sol unde actioneaza ca si produs cu efect repelent, protectie si energie radiculara in aceeasi granula. Microgranulele care inglobeaza substanta activa si suportul nutritiv, cu efect starter, sunt imbogatite cu substante organice humice, concepute pentru asigurarea energiei radiculare. Acest suport nutritv asigura o dezvoltare rapida si viguroasa a sistemului radicular, facandu-l mai rezistent la atacurile daunatorilor. Este recomandat in doza de 10 – 15 kg/ha, pentru combatera viermilor sarma (Agriotes), buha semanaturilor (Agrostis segetum) si carabusul de mai (Melolontha spp.).

Insecticid:

  • FASTER 10 CE (cipermetrin 100 g/l) este un insecticid cu actiune de contact si ingestie. Actioneaza asupra lacustelor si a cosasilor (Dociostaurus marocannus, Calliptamus italicus, Tetigonia caudata, Locusta migratoria), iar doza este de 0,1 l/ha. Aceasta doza se aplica in 300 litri apa/ha, insa in functie de performanta echipamentelor care se folosesc la stropit se pot aplica cu cantitati de apa in limitele de 200-400 litri/ha. Are o buna actiune reziduala pe plantele tratate.
  • DIPEL DF (Bacillus thuringiensisKurstaki, tulpina ABTS-351, 540 g/kg) insecticid biologic formulat sub forma de granule dispersabile in apa, utilizat pentru combaterea daunatorilor din ordinul Lepidoptera (omizi, molii, fluturi). Insecticidul are efect imediat dupa aplicare, larva se opreste din hranire, imediat dupa ingerarea insecticidului (peretii intestinali incep sa se degradeze, larvele nu se mai pot hrani si mor in 24-72 ore). Actioneaza asupra fluturelui scaietilor (Vanessa cardui), omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea), doza omologata fiind de 0,6-1,0 kg/ha. Se recomanda maxim 8 tratamente/sezon, la interval de 7-10 zile intre tratamente. Insecticidul se aplica atunci cand apar primele larve, preferabil in perioada de hranire activa. Produsul nu se aplica pe plante cand au foliajul umed, si nici daca se asteapta ploi, in mai putin de 6 ore.

Acaricid:

  • NISSORUN 10 WP (hexitiazol 10%) este foarte eficace in combaterea paianjenului rosu, paianjenului comun, paianjenului galben si paianjenilor eriofizi. Prezinta efect translaminar si combate paianjenii pe ambele fete ale frunzelor. Ouale depuse de adultii care au intrat in contact cu produsul devin sterile. Se recomanda ca stropirile sa se faca uniform, folosirea unei cantitati de apa la hectar, specifice pentru fiecare cultura si stadiu de vegetatie. Produsul prezinta activitate reziduala lunga de peste 40 zile. Nu este afectat de precipitatiile survenite dupa ce solutia s-a uscat pe planta. Se recomanda ca stropirile sa se faca uniform. Se aplica in doza de 0,4 l/ha. Timp de pauza: pana la recoltare de 7 zile.

 

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!