Fermierii au pasit pe aleea performantei, alaturi de Syngenta!

Publicat de

Inovatie, performanta, productivitate. Sunt trei atribute ce au stat la baza evenimentului, dedicat fermierilor – “AgroExperienta Syngenta”, organizat pe 13 iunie la Amzacea, judetul Constanta. {n prezenta a zeci de fermieri, acesta a fost structurat pe patru ateliere de lucru, dedicate culturilor de cereale paioase, porumb, floarea-soarelui si tehnici de aplicare in siguranta a produselor de protectia plantelor (PPP-uri).

Dupa cuvantul de bun venit, rostit de catre Raluca Botan, directorul de marketing Syngenta, a urmat vizitarea atelierelor, unde cate un specialist Syngenta a oferit informatii si noutati celor prezenti in camp.

Pentru cultura de porumb este important sa tratam samanta

Unul dintre atelierele pe care impreuna cu fermierii l-am vizitat a fost cel dedicat culturii de porumb, unde Ionut Nae, reprezentant departament marketing cultura de porumb Syngenta a vorbit despre hibrizii de porumb cultivati pe platforma demonstrativa de la Amzacea. Pe langa potentialul productiv al hibrizilor Syngenta, acesta a tinut sa reaminteasca fermierilor ca tratamentul la samanta cu insecticide este extrem de important pentru cultura de porumb, si asta pentru a evita pierderile cauzate de daunatori ca: viermii sarma (Agriotes spp.), ratisoara porumbului (Tanymecus dilaticollis) si viermele vestic al radacinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera).

Hibrizii de porumb prezentati de catre specialistul de la Syngenta au fost: SY Chorintos, cu o adaptabilitate la conditii diferite de clima si tehnologie, o inflorire timpurie, dar si cu o toleranta sporita la bolile tulpinii si stiuletelui, precum si SY Orpheus. Acest hibrid se preteaza foarte bine pentru semanatul timpuriu, are toleranta ridicata la seceta si arsita, dar ce este important de specificat este faptul ca are o incidenta scazuta la daunatori cum este sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilalis). Pe langa prezentarea hibrizilor de porumb, Ionut Nae a vorbit si despre tehnologia aplicata in cultura de porumb, moment in care s-a putut observa diferente majore intre martorul tratat si cel netratat. Astfel, eficacitatea erbicidelor Syngenta a fost scoasa in evidenta, compania avand in portofoliu erbicide cu aplicare in preemergenta, postemergenta timpurie si postemergenta, pana in stadiul de opt frunze ale porumbului. Ca si noutate pentru sezonul urmator, Syngenta vine pe piata cu erbicidul Calaris Pro, ce contine doua substante active: terbutilazina si mesotrione, un erbicid sistemic cu aplicare pre si postemergenta pentru combaterea buruienilor mono si dicotiledonate anuale.

Eficienta si productivitate in cultura de floarea-soarelui

Pe platforma demonstrativa de la Amzacea am regasit si cultura de floarea-soarelui, gazde fiind Gabriela Stoica, reprezentant tehnic zona de sud-est si Dan Spataru, country manager pentru cultura de floarea-soarelui. Cei doi specialisti Syngenta au prezentat SY Neostar CLP, un hibrid de floarea-soarelui adaptat tehnologiei Clearfield  Plus. Acesta tolereaza bine stresul climatic oferind productii bune, fiind stabil si foarte bine adaptat la diferite conditii tehnologice si de sol. Densitatea de semanat a fost de 60.000 boabe germinabile/ha. Despre combaterea buruienilor pe sola cultivata cu floarea-soarelui, specialistii Syngenta le-au spus celor prezenti ca s-a folosit erbicidul Listego Plus, un erbicid pe baza de imazamox, cu o eficienta ridicata in combaterea buruienilor. Erbicidul Listego Plus asigura o combatere mult mai sigura, de peste 90%, a unor buruieni greu de combatut precum Ambrosia spp, Xanthium spp si Chenopodium spp, daca produsul este aplicat atunci cand buruienile sunt in faza de rozeta si prezinta o crestere activa. “Pentru fermierii din zona Dobrogei si unele locuri din Baragan, combaterea lupoaiei (Orobanche spp) reprezinta o prioritate zero, deoarece aparitia acestui parazit poate pune in pericol productia”, a mai precizat Dan Spataru. Mai mult, acesta a reamintit si faptul ca, aplicarea in preemergenta a unor erbicide ca Dual Gold si Gardoprim Plus Gold reprezinta o solutie benefica in combaterea buruienilor anuale ce pot concura cu plantele de cultura.

Un alt atelier, o alta demonstratie a performantei si productivitatii

Dupa porumb si floarea-soarelui, fermierii au vizitat si atelierul de cereale paioase, unde informatiile au fost aduse in atentie de catre Bogdan Guta, reprezentant vanzari Syngenta. Acesta a vorbit despre veriga tehnologica a culturii de cereale paioase, prezentand soiurile Ingenio, Illico si Moisson. “Ingenio este un soi aristat, timpuriu, tolerant la boli ca fainare, rugina galbena, fuzarioza, etc, rezistenta buna la cadere, un soi ce scoate in evidenta performanta geneticii elvetiene. De asemenea, Illico este un soi de grau nearistat, semi-timpuriu, cu o excelenta capacitate de infratire si o tolerata foarte buna la fuzarioza si fainare. Vreau sa mentionez ca ambele soiuri sunt bine adaptate la conditiile pedoclimatice din Romania”, a explicat Bogdan Guta. Despre Moisson, reprezentantul companiei a declarat ca acesta este un soi aristat, cu un potential mare de productivitate. Combaterea bolilor din cultura a fost un alt subiect dezbatut de catre Bogdan Guta cu cei prezenti, acesta precizand ca “fungicidul Elatus Era este unul dintre produsele care nu ar trebui sa lipseasca din schema tehnologica a culturii de cereale paioase”.

Succesul tratamentelor fitosanitare depinde intotdeauna de…

Cel din urma atelier a fost dedicat bunelor practici agricole, mai exact cum trebuie utilizat un produs de protectia plantelor in conditii de siguranta. Speaker ne-a fost Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta, care a vorbit despre calibrarea corecta a echipamentelor de stropit, dar si despre verificarea duzelor, astfel incat solutia de stropit sa fie uniform distribuita. “Succesul tratamentelor fitosanitare depinde intotdeauna de trei elemente importante: calitatea produsului folosit, tehnica de aplicare a produsului si calibrarea masinii de stropit. Retineti! Chiar daca avem cel mai bun produs, daca nu-l aplicam corect, atunci rezultatele nu vor fi cele dorite”, a mai spus Andrei Marutescu.   

Pe langa informatiile tehnice, fermierii au fost surprinsi la fiecare atelier cu mici surprize culinare, care s-au dovedit extrem de “gustate” de cei prezenti. Asadar, “AgroExperienta Syngenta” s-a incheiat cu speranta ca fermierii au luat parte la o lectie de performanta agricola, predata la fata locului de catre specialistii Syngenta.

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 242 - iulie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News