Seceta afecteaza culturile de toamna si pune in pericol semanatul culturilor de primavara

Publicat de

Anul acesta situatia agricola este si va deveni din ce in ce mai complicata din multe puncte de vedere. Pe langa pandemie, in aceasta primavara avem in sudul si estul tarii ceva mult peste pandemie, avem culturi agricole de camp aflate in coma… de la zi la zi pierdem si vom pierde suprafete importante de grau, orz si rapita.

Seceta este motivul acestei stari grave a culturilor, lipsa apei nu este ceva atat de surprinzator, ne-am mai confruntat si in trecut cu lipsa precipitatiilor, acesta este si motivul pentru care acum 30 de ani in zonele mentionate erau cele mai mari suprafete irigate. Insa se pare ca uitam repede, sistemul de irigat aproape a disparut din varii motive si nu cred ca vom putea sa revenim vreodata la irigatii pe suprafete insemnate.

Dar ce este diferit, ce s-a schimbat? Cum am mai precizat, seceta am mai vazut, iar in Dobrogea este deja o normalitate, nu mai surprinde pe nimeni. Diferenta majora o face lipsa precipitatiilor din iarna si chiar lipsa iernii, in adevaratul sens al cuvantului. Anul acesta nu putem spune ca am avut iarna, fapt pentru care acum observam efectul pe camp. Culturile au vegetat aproape continuu, iar precipitatiile aproape ca au lipsit. Daca punem cap la cap cele doua situatii: culturi ce consuma continuu de la semanat si lipsa de precipitatii, vom intelege mai bine situatia din camp.

O alta diferenta este gradul redus de aprovizionare cu apa a solului in adancime ce difera total de anii trecuti. Este invers fata de trecut, cand venea seceta radacinile se dezvoltau si explorau zone mai adanci in cautarea apei, iar culturile rezistau mai bine. Acum ele traiesc din umiditatea de suprafata care se termina de la zi la zi. Odata cu terminarea apei, putem spune ca si cultura va fi terminata. Mai grav este faptul ca in mare parte din aceste zone seceta de anul acesta este o prelungire a secetei de anul trecut, lucru ce va avea repercusiuni si in dezvoltarea culturilor de primavara…

Nu vreau sa dezamagesc pe nimeni, dar situatia este critica, mai grav este faptul ca in prognozele meteo nu apar sanse de precipitatii pana la sfarsitul lunii mai, pierderile vor fi mai mari decat putem estima/aproxima acum.

Ce putem face?

In primul rand, nu intoarcem nimic, este anul in care “a intoarce“ trebuie folosit doar ipotetic. Nu realizam nimic daca aram sau lucram cumva solul, este contraindicat sa incorporam in sol aceasta cantitate de resturi vegetale, pentru ca va crea numai probleme atunci cand vor ajunge radacinile noilor plante la adancimea de incorporare.

In al doilea rand, nu semanam peste grau, orz sau rapita nimic acum, nici floarea-soarelui, nici porumb. Recomandarea este sa asteptam prima ploaie de peste 25 l/mp si apoi sa semanam direct. Riscul este sa rasara cultura cu putina apa ramasa in sol, apoi sa fie distrusa la scurt timp. Sau sa rasara si sa fie compromisa pana la venirea precipitatiilor. Am putea sa va recomandam hibrizi rezistenti la seceta, pentru ca avem cel mai puternic portofoliu in aceasta directie, cine nu a auzit de hibrizii Pioneer® de floare LE25, LE99 sau mai nou LE137, un etalon la seceta, iar la porumb de P9903 care face istorie? Dar acum va sfatuiesc sa nu semanati, asteptati ploile, avem suficient timp sa semanam in iunie, daca sunt conditii si sa recoltam in octombrie/noiembrie. Stim lucrul acesta,  avem in aceste zone toamne lungi, este timp sa creasca si sa se dezvolte culturile semanate in iunie.

In al treilea rand, pentru cei ce au aplicat erbicide la culturile in speta, verificati cu producatorul ce puteti semana si dupa cat timp. Sunt diferente considerabile in timpul de pauza obligatoriu pana la reinsamantare, unele produse au timp indelungat de pauza, chiar si  6 – 9 luni de la aplicare. Nu luati nici o decizie pana nu verificati acest aspect!

Cel mai nepotrivit lucru ar fi sa luam decizii emotionale, sa intram in panica si sa facem  mari greseli. Mai bine este sa gandim totul cat mai complex si sa vedem imaginea de ansamblu, apoi sa decidem cu calm si in cunostinta de cauza.

Mi-as dori ca tot ce am scris sa nu fie adevarat si sa inceapa de maine sa ploua, iar fermierii sa nu piarda suprafetele insamantate in toamna.

 

Andrei Ciocoiu

Category Marketing Manager Culturi Oleaginoase

Corteva Agriscience Romania & Moldova

S-ar putea să te intereseze

Hot News