Compania Corteva Agriscience prezinta fermierii campioni la rapita din judetul Timis. In zona, fermierii au obtinut rezultate foarte bune campania trecuta si s-a dovedit ca in fermele in care au fost alesi hibrizii potriviti, productiile peste asteptari nu au intarziat sa apara. Care au fost alegerile castigatoare ale fermierilor timisoreni? Hibrizii PT298/Agile si PT303 Sclerotinia Protector, bineinteles.
Primul fermier campion din judetul Timis este domnul Mihai Dan, societatea Transfime. Acesta isi desfasoara activitatea in localitatea Fibis, lucreaza 800 ha si a obtinut o productie de 5.300 kg/ha cu hibridul PT298/Agile. “Campania trecuta am avut 260 ha cu rapita, iar productia obtinuta cu hibridul PT298 pe o suprafata de 22 ha a fost de 5.300 kg/ha. Hibridul a fost semanat dupa orz, asa ca am discuit de doua ori pentru ca a fost foarte mare seceta. Apoi am primit cateva ploi, am intervenit si am pregatit terenul, am fertilizat cu ingrasamant 15.40 – 200 kg/ha si am semanat la final de august. Am erbicidat preemergent, iar in stadiul de 8 frunze am administrat un fungicid si un ingrasamant pe baza de bor. Prima interventie in primavara a constat in fertilizare cu uree – 200 kg/ha, am mai administrat in jurul datei de 15 martie 100 kg/ha de uree, iar la inceputul lunii aprilie am aplicat ingrasamant pe baza de azot si sulf – 180 kg/ha. In ceea ce priveste tratamentele, am administrat mai intai un fungicid simplu, apoi constant am intervenit cu insecticide, foliare si aminoacizi, cred ca o data la 10 zile am intervenit, probabil ca au fost 5-6 treceri, ultima data am mai administrat un fungicid si un insecticid. Cultura a fost in neirigat, iar recoltatul a avut loc la finalul lunii iunie, inceput de iulie si am fost multumit de productia obtinuta. In aceasta toamna deja am semanat rapita, hibridul PT298 pe o suprafata de 40 ha, iar PT315 pe 20 ha”, a declarat fermierul campion.
Hibrizii Pioneer PT298 si PT303 au oferit rezultate foarte bune si fermele familiei Tarziu din Cenad, respectiv TSV Bilagri si Agrobilan. Domnul inginer Silviu-Vasile Tarziu a obtinut 5.200 kg/ha cu hibridul PT298/Agile, pe o suprafata de 22 ha, iar domnul Vasile-Lucian Tarziu a obtinut 4.400 kg/ha cu hibridul PT303 Sclerotinia Protector, pe o suprafata de 85 ha. Ce tehnologie au aplicat cei doi si cat de multumiti au fost de rezultatele obtinute, ne-a specificat domnul inginer Silviu-Vasile Tarziu: “Cultura de rapita a fost semanata dupa grau si in cazul ambilor hibrizi a fost aplicata aceeasi tehnologie. Mai intai terenul a fost dezmiristit la 25-30 cm, apoi am intervenit cu un disc fin pentru maruntire, dupa care am intervenit cu un tavalug cu pinteni, am fertilizat cu 5 zile inainte de semanat, atunci am administrat 150 kg/ha ingrasaminte NP cu sulf, apoi am semanat, in perioada 1-10 septembrie, si am aplicat erbicid preemergent. In luna octombrie, dupa rasarirea frunzelor reale, am administrat 250 kg/ha de nitrocalcar, precum si un tratament cu fungicid si ingrasamant foliar pe baza bor. In primavara am fertilizat cu 250 kg/ha de uree si am mai fertilizat o data in luna aprilie cu nitrocalcar -150 kg/ha. In ceea ce priveste tratamentele, pot spune ca au fost trei la numar. Prima oara am intervenit in luna martie cu un tratament pe baza de tebuconazol, amestecat cu protioconazol, impreuna cu un insecticid sistemic. Al doilea tratament a fost compus din protioconazol cu procolaz, iar in luna iulie, dupa caderea florilor, am aplicat strobilurina impreuna cu tebuconazol. Bineinteles, din cauza aparitiei daunatorilor, am aplicat insecticide sistemice si de contact, in total au fost 3 treceri. Am recoltat la final de iunie, inceput de iulie. In aceasta toamna situatia este mai dificila din cauza lipsei umiditatii din sol, speram sa avem parte de precipitatii pentru ca am semanat PT298 – 154 ha si PT303 – 120 ha.”
In cadrul societatii Maragro din Giera, judetul Timis, domnul inginer Sergiu Curchi se ocupa de o suprafata de 7.000 ha, dintre care, campania trecuta, rapita a fost semanata pe 180 ha, dupa grau. Hibridul PT303 Sclerotinia Protector s-a comportat foarte bine in aceasta ferma, media obtinuta fiind de 4.277 kg/ha. “In ferma au fost semanate 2.500 ha cu rapita, hibridul PT303 ocupand o suprafata de 180 ha. In functie de specificitatea terenului, ori am scarificat, ori am intervenit cu un utilaj topdown, apoi am fertilizat cu ingrasaminte complexe triplu 15 cu 11% sulf – 200 kg/ha, dupa care am efectuat o lucrare cu combinatorul si am semanat dupa data de 20 august, la 1.5 cm adancime, 50.000 – 55.000 b.g/ha. Am erbicidat preemergent si dupa rasarire am administrat un tratament pe baza de tebuconazol, ingrasamant foliar pe baza de bor si insecticid de contact. Dupa 1 martie am fertilizat cu uree 200 kg/ha, apoi a urmat o trecere cu insecticid si bor, apoi a urmat primul tratament cu tebuconazol si protioconazol, dar am folosit si un ingrasamant NPK cu aminoacizi – 3 kg/ha, de specificat ca la fiecare interventie adaugam ingrasamant foliar pe baza de bor sau sulf. A mai urmat o administrare de ingrasamant cu azot si sulf, iar la inceputul infloritului am facut un tratament cu strobilurina si boscalid, impreuna cu insecticid sistemic si de contact. Recoltatul a avut loc la inceputul lunii iulie, iar productiile au fost multumitoare”, a specificat domnul Curchi. Acesta a mai adaugat faptul ca si in aceasta toamna hibrizii Pioneer PT298 si PT303 au ocupat un loc importat in alegerile din ferma, suprafata totala ocupata de acesti doi hibrizi fiind de 600 ha.