Fertilizarea foliara cu AlgaMAX si FoliMAX

Publicat de

Pentru acoperirea consumului de macro, mezo si microelemente in perioadele critice de nutritie ale porumbului, precum si pentru obtinerea de recolte mari si de calitate si pentru completarea necesarului de elemente nutritive indisponibile sau insuficiente in perioade de stres (baltiri, seceta, grindina, boli si/sau daunatori) recomandam aplicarea foliara tank-mix a produselor AlgaMAX si FoliMAX. Astfel recomandam aplicarea AlgaMAX si FoliMAX separat sau impreuna cu tratamentele pentru protectia plantelor, atunci cand situatia din teren, precum si potentialul biologic al hibridului cultivat necesita si justifica aceste masuri, insa este recomandata si necesara efectuarea in prealabil a unui test de compatibilitate a amestecului de produse ce urmeaza sa se aplice.

I. TRATAMENTE PREVENTIVE Tank-MIX pentru furnizarea in optim a elementelor principale (N, P, K), pentru acoperirea consumului de macro, mezo si microelemente in perioadele critice de nutritie sau pentru completarea necesarului de elemente nutritive indisponibile porumbului precum si pentru obtinerea de recolte mari si de calitate:

 • FoliMAX Gold (3,0 litri/ha) sau
 • FoliMAX FirstN (3,0 litri /ha) sau
 • FoliMAX Liquid NPK 10-10-10 + TE (2,0-3,0 litri/ha), atunci cand dorim furnizarea de azot, fosfor si potasiu la o singura aplicare. Produsele mentionate anterior se vor aplica tank-mix impreuna cu produsele special create pentru aceasta cultura in urmatoarea ordine:

+

 • FoliMAX Proteus SC (doza de: 1,0-2,0 litri/ha) sau
 • FoliMAX Zn 700 SC (doza de 1,0 litru/ha) sau
 • FoliMAX MAIZE SC (doza de: 1,0 -1,5 litri/ha) sau
 • FoliMAXCereals SC (doza de: 1,0-2,0 litri/ha) sau
 • FoliMAXCerealsMIX (doza de: 1,0 kg/ha).

II. TRATAMENTE CURATIVE Tank-MIX, in functie de microelementul deficitar, in situatia cand se constata deficiente in urma analizelor de sol/plante sau apar simptome ale carentelor de microelemente :

 • ALGAMAX Fluid (in doza de 1,0 litru/ha) sau ALGAMAX Complex NPK (conc. de 0,5-1,0%)+ FoliMAX Zn 15% EDTA doza de 1,0 kg/ha (carenta de Zn creste cu nivelul pH-ului, incepand de la pH>6,5) sau
 • FoliMAX Mn 13%EDTA doza de 1,0 kg/ha (carente de mangan, Mn este deficitar pe soluri cu pH acid si nisipoase) sau
 • FoliMAX Cu11 doza de 1,0 litru/ha (carenta de cupru duce la sterilitatea polenului, inflorire si maturizare intarziata, scade rezistenta la cadere) sau
 • FoliMAX Bor 21FS doza de 2,0 kg/ha (carenta de bor determina aparitia de stiuleti mici si cu boabe rare).

*Tratamentele curative impotriva deficientelor se aplica atunci cand s-a observat aparitia simptomelor carentei pe plantele de cultura sau dupa ce s-a determinat prin analize de sol sau ale plantelor din camp.

III. TRATAMENTE CURATIVE Tank MIX, in situatia in care plantele sufera de stres biotic sau abiotic:

 • ALGAMAX Fluid, in doza de 1,0 litru/ha sau ALGAMAX Complex NPK (conc. de 0,5-1,0%)

+

 • FoliMAX Zn 700 SC, in doza de 1,0 litru/ha (Zn mareste rezistenta plantelor la temperaturile scazute, este activator enzimatic in metabolismul carbohidratilor si formarea proteinelor)

sau

 • FoliMAX Zn 27, in doza de 2,0-3,0 litri/ha (FoliMAX Zn 27 mareste rezistenta plantelor la temperaturile scazute), pentru evitarea fitotoxicitatii si la volume reduse de solutie, doza se va reduce la jumatate

sau

 • FoliMAX Mn 700 SC, in doza de 2,0 litri/ha (Mn este activator al enzimelor participante la fotosinteza, reda plantelor culoarea verde intensa este deficitar pe soluri cu pH>6,5)

sau

 • FoliMAX Mn 32, in doza de 1,0 litru/ha (FoliMAX Mn 32 mareste rezistenta plantelor la temperaturile scazute), pentru evitarea fitotoxicitatii si la volume reduse de solutie, doza se va reduce la jumatate

sau

 • FoliMAX MAG 500 SC, in doza: de 2,0 litri/ha (Mg accelereaza fotosinteza fiind constituentul clorofilei si este deficitar pe soluri acide si nisipoase)

sau

 • FoliMAXMagneziuS, in doza de 3,0 litri /ha (FoliMAX MagneziuS mareste rezistenta plantelor la temperaturile scazute), pentru evitarea fitotoxicitatii si la volume reduse de solutie, doza se va reduce la jumatate

sau

 • FoliMAX Cu 11, in doza de 1,0 litri/ha (Cu intra in compozitia unor enzime ce participa in procesul de fotosinteza, respiratie si formare a ligninei)

sau

 • FoliMAX Bor 21FS, in doza de 2,0 kg/ha (B este implicat in diviziunea celulara, sinteza peretelui celular, polenizarea florilor si acumularea substantelor de rezerva)

sau

 • FoliMAX PK 30-20, in doza de 2-3 litri/ha (potasiul regleaza metabolismul apei in plante, creste rezistenta la seceta, frig si unii patogeni).

Atentie! La tratamentele preventive este benefic pentru plante si de cele mai multe ori este suficient sa se aplice doar jumatate (1/2) din doza de FoliMAX Gold, FirstN sau FoliMAX Liquid NPK, datorita sinergiei ce se va manifesta intre diferitele categorii de fertilizanti foliari aplicati tank-mix. Reducerea dozei se poate face si in situatiile in care la momentul tratamentului, plantele de cultura sunt in stadii prea tinere si au o suprafata foliara redusa sau daca s-a efectuat recent fertilizarea faziala la sol cu ingrasaminte solide si nu exista conditii de stres sau deficiente de nutritie recunoscute sau determinate prin analize specifice. De asemenea, la efectuarea tratamentelor in conditii atmosferice mai putin prielnice sau in solutii de stropire cu volum mai redus se recomanda reducerea corespunzatoare a dozelor aplicate.

Prima categorie de fertilizanti amintiti mai sus ( N, P, K) pe langa rolul nutritiv, au si un rol de ,,vehicul“, pentru absorbtia si translocarea mai rapida in plante a mezo sau microelementelor continute de celelalte categorii de fertilizanti FoliMAX recomandati pentru porumb, cat si a majoritatii produselor de protectie a plantelor crescand efectul acestora din urma.

Pentru a afla mai multe detalii despre acesti fertilizanti, contactati reprezentantul ALCEDO si zona dumneavoastra sau luati legatura cu dr. ing. Cristian Urzica, Fertinova SRL, office@fertinova.ro

Dr. ing. Cristian Urzica, Fertinova SRL

S-ar putea să te intereseze

Hot News