Fii AMIRAL in protectia semintelor de cereale paioase!

Publicat de

In conditii de mediu favorabile, prin semintele de cereale se transmit numerosi agenti patogeni. La soiurile sensibile si in absenta unor tratamente cu fungicide, poate fi afectata considerabil densitatea plantelor la rasarire, calitatea spicelor si capacitatea de productie.

Cei mai raspanditi agenti patogeni care se transmit prin samanta si sol apartin genurilor Fusarium, Septoria, Ustilago si Helminthosporium, iar cei mai periculosi sunt cei din genul Tilletia, care produc malura comuna. Gradul de infectare la nivelul spicului poate ajunge la 70-80%, rezistenta la ger si seceta este diminuata foarte mult, iar pierderile de productie pot ajunge pana la 40-50%.

Pentru prevenirea si combaterea acestor boli, se recomanda:

  • Sa achizitionati si sa utilizati samanta certificata, de la un furnizor autorizat.
  • Sa cultivati soiuri mai rezistente la aceste boli.
  • Sa efectuati tratamentul semintelor inainte de semanat.

Un fungicid eficient trebuie sa aiba un spectru larg de actiune si sa asigure o protectie cat mai indelungata a plantelor dupa rasarire. Dintre fungicidele utilizate la tratarea semintelor pentru protectie impotriva malurei comune, dar si a fuzariozei, taciunelui zburator al orzului, patarii reticulare si sfasierii frunzelor, specialistii ALCEDO recomanda fungicidele: AMIRAL PROFFY 6 FS si AMIRAL NEO.

S-ar putea să te intereseze

Hot News