Incepand cu data de 07.12.2022, data aprobarii Planului National Strategic, FORUMUL APPR a participat activ la consultari si a transmis catre Ministerul Agriculturii o serie de observatii si propuneri privind implementarea prevederilor stipulate in PNS, in principal referitoare la obligatiile prevazute pentru GAEC-uri si eco-schema pentru teren arabil, propuneri formulate in sensul protejarii intereselor fermierilor si in scopul dezvoltarii sectorului agricol in Romania.
Salutam faptul ca, propunerea FORUMULUI APPR, legata de una din obligatiile impuse de eco-schema pentru teren arabil, a fost preluata intr-un proiect de act normativ, aparut in consultare publica in data de 14.02.2023, pe site-ul Ministerului Agriculturii. Pentru ca fermierii sa poata fi eligibili pentru ecoschema aplicabila in teren arabil, Forumul APPR a semnalat ca fermierii nu mai au sole disponibile pentru a semana pe 10% culturi fixatoare de azot, deoarece PNS a fost aprobat in luna decembrie 2022, iar anul agricol incepuse in septembrie. De asemenea, a adus in atentie si deficitul de seminte de leguminoase. Astfel, APPR a formulat o serie de propuneri pragmatice, ca sprijinul aferent ecoschemei in teren arabil sa poate fi accesat de fermieri. Conditia ecoschemei se considera indeplinita daca fermierul realizeaza cele 10% cu leguminoase in cultura PRINCIPALA si/sau SECUNDARA incepand cu anul 2023; incepand cu anul 2024, ponderea cu culturi fixatoare de azot din totalul terenului arabil declarat va fi de cel putin 5%.
Acelasi proiect de act normativ aduce clarificari si in privinta perdelelor de protectie, subiect intens dezbatut de Forumul APPR in discutiile cu autoritatile abilitate si care la articolul 25 precizeaza ,,Suprafetele de teren agricol cu perdele agroforestiere de protectie pentru culturile in teren arabil, culturile permanente si pajistile permanente sunt eligibile la plata BISS.
Proiectul de act normativ este disponibil pe site-ul ministerului: https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative.html
De asemenea, propunerile noastre de practici agricole, menite a micsora amprenta agriculturii asupa mediului, dar si de a creste, din punct de vedere practic, aplicabilitatea lor, au fost preluate de MADR in Ordinul publicat saptamana trecuta pentru punerea in aplicare a normelor privind conditionalitatea, in prezent in consultare publica. Un astfel de exemplu este GAEC 6, care se refera la acoperirea minima a solului pentru a evita solul descoperit in perioada cea mai sensibila, 15 iunie-30 septembrie, la care fermierul, conform propunerii, are o gama larga de optiuni, pentru ca aceasta conditie sa poata sa fie indeplinita in toate zonele pedo-climatice ale tarii: cultura principala in vegetatie, miristea ramasa dupa recoltare (inclusiv resturile vegetale), cultura succesiva sau secundara (strat vegetal).
“Speram ca dialogul institutional pe care FORUMUL APPR l-a sustinut si pe care intentioneaza sa-l promoveze in continuare sa determine gasirea unor solutii eficiente referitoare la implementarea PNS, care sa permita absorbtia fondurilor pentru cresterea rezilientei sectorului, dar, in egala masura, sa constituie solutii de productie care contribuie la efortul de combatere a schimbarilor climatice.” Alina CRETU, Director Executiv Forumul APPR
“Protejarea mediului si promovarea bunelor practici agricole vizate de conditionalitatea ambitioasa pentru accesarea subventiilor europene trebuie sa mearga mana in mana cu cresterea productiei agricole pentru asigurarea necesarului de alimente pentru populatie. Acest lucru este posibil doar daca fermierii continua sa produca, daca afacerile lor sunt reziliente in actualul climat, marcat de incertitudine. FORUMUL APPR continua sa participe activ la consultari pentru formularea masurilor prin care cerintele PNS vor fi implementate.” Cristina CIONGA, Director Adjunct Forumul APPR