Gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi) si incalzirea globala

Publicat de

Citand un autor clasic, am putea spune ca in multe regiuni ale tarii aceasta iarna este sublima, dar lipseste cu desavarsire. Prima luna a iernii a adus temperaturi foarte ridicate (exceptie facand primele si ultimele zile ale lunii). Temperatura medie a primei luni de iarna inregistrata la statia meteo de la INCDA Fundulea a fost de +3,8°C, comparativ cu media multianuala, de -0,3°C. Practic, a fost cea mai calda luna decembrie din ultimii 58 de ani, inregistrata in aceasta zona. Doar in anul 1960 a fost un decembrie mai cald decat cel din 2019. Nici luna ianuarie a noului an nu a fost mai prejos. Prima decada a lunii a adus temperaturi oarecum normale pentru acest sezon, ceva mai mari in sudul si sud-estul tarii, ceva mai scazute in Transilvania. Zapada este la munte, in timp ce prin centrul tarii a fost foarte putina, iar in sudul, sud-estul, estul sau vestul tarii, pana la data la care redactez acest articol (28 ianuarie n.a.) nu a fost nici macar o singura zi cu strat de zapada! De fapt, in toti anii de activitate profesionala, nu am vazut buruieni asa verzi, cum erau cand am fost in camp, atat in prima decada a acestei luni, cat si in ultima decada. Se pare ca iarna nu va veni nici la inceputul lunii februarie, din contra, in multe zone din tara se prognozeaza temperaturi ale aerului mai ridicate cu 10-15°C, comparativ cu cele normale. Inca nu este februarie si deja am vazut mare forfota in camp, multi fermieri au iesit sa pregateasca terenul pentru culturile de primavara, unii dintre ei deja au incorporat sub brazda mazarea!

Buruieni in cultura de rapita, aflate in stare buna de vegetatie (7 ianuarie, 2020)
Buruieni in cultura de rapita, aflate in stare buna de vegetatie (7 ianuarie, 2020)
Cultura de rapita, la mijlocul iernii calendaristice (7 ianuarie 2020)
Cultura de rapita, la mijlocul iernii calendaristice (7 ianuarie 2020)

In general, rapita de toamna este intr-o stare buna. Acolo unde sunt, se prezinta in stare foarte buna si buruienile din lan. Daunatorii rapitei, cum este si cazul gargaritei tulpinilor, nu am avut cum sa ii vad, acestia iernand in stratul superficial al solului, la baza plantelor, fiind in asteptarea primaverii. In toate ghidurile sau pliantele destinate cultivatorilor de rapita, in toate manualele de entomologie agricola sau pe toate paginile web de profil, se specifica fapul ca Ceutorhynchus napi este unul dintre primii daunatori ai rapitei, care apare primavara devreme. Toti cei care lucreaza in agricultura si cultiva rapita stiu foarte bine ce este acest daunator.

 

Gargarita silicvelor (adult, 18 martie 2019)
Gargarita silicvelor (adult, 18 martie 2019

 

Si mai stiu ca primul tratament cu un insecticid, primavara devreme, se aplica pentru combaterea gargaritei tulpinilor. Si cu toate acestea, pagubele produse de acest daunator culturilor de rapita sunt din ce in ce mai mari. De ce? Sunt mai multe posibile explicatii. In primul rand, cea de ordin climatic. Asa cum stim, acest daunator apare primavara devreme, cand temepratura aerului este mai mare de +9°C. Numai ca, in contextul incalzirii globale, notiunea de „primavara devreme” a devenit una foarte relativa. Daca ne uitam la evolutia temperaturilor medii zilnice din ultimii ani, am fi tentati sa spunem ca primavara devreme este in luna februarie, uneori chiar si mai devreme! Multi fermieri mai folosesc si acum „metoda calendarului”, ei stiu ca de obicei primul tratament se aplica la inceputul lunii martie, atunci cand, in mod normal, ar trebui sa fie primavara devreme, fara sa se gandeasca daca nu cumva fac degeaba tratamentul, daca nu cumva daunatorul a aparut inca din luna februarie, iar femelele deja au depus ouale in tulpinile de rapita. In urma cercetarilor efectuate, atat in tara noastra, cat si in Europa de Vest, s-a ajuns la concluzia ca momentul optim pentru combaterea chimica a acestui daunator este la aparitia in masa a gargaritelor hibernante, dar, foarte important, tratamentele trebuie sa se faca cand plantele de rapita se afla in faza de sensibilitate maxima fata de atacul acestor daunatori, cand au tulpina mai mica de 20 cm inaltime. Dupa aceasta faza, plantele de rapita sunt mai putin sensibile la atacul gargaritelor tulpinilor, pagubele fiind minime. Principala recomandare este sa se amplaseze capcane entomologice galbene in campurile de rapita, la inceput de primavara, acestea sa fie monitorizate zilnic, iar cand apar primele capturi in capcane, tratamentul chimic sa fie aplicat la 8 zile. Daca ratam aceasta fereastra de aplicare, iar femelele apuca se depuna ponta in tulpinile de rapita, nu prea mai avem cum sa scapam de acesti daunatori. Este aproape imposibil de combatut larva gagaritei silicvelor in interiorul tulpinii de rapita!

Toate bune si frumoase ar fi daca teoria ar fi transpusa 100% in practica. Numai ca in practica curenta ne confruntam cu o serie de variabile. Colac peste pupaza, schimbarile climatice au dus la cresterea numarului de provocari cu care se confrunta fermierii. „Cand sa efectuam tratamentul?” se intreaba ei. Multi inca nu concep sa efectueze un tratament in februarie. Daca situatia o cere, daca temperaturile din ultima luna de iarna sunt mult mai ridicate decat in mod normal, daca au aparut primele capturi in capcanele amplasate in lanurile de rapita, iar temperaturile au trend crescator, atunci este necesara efectuarea tratamentului chimic pentru combaterea acestui daunator, conform recomandarilor, la 8 zile de la prinderea primilor adulti in capcane. Sigur, este foarte posibil ca atunci cand vrei sa faci tratamentul sa vina o ploaie, sa nu poti intra in camp cu utilajele cu care aplici tratamentul, apoi vremea sa se incalzeaca brusc, iar cand se poate intra in camp, deja poate sa fie prea tarziu. Este drept ca in acest an, primavara pare a veni inca din ianuarie, la „pachet” cu seceta!

Este din ce in ce mai dificil, mai ales in contextul actualelor schimbari climatice, sa „nimeresti” fereastra optima, in care se poate efectua tratamentul pentru combaterea chimica a gargaritelor tulpinilor de rapita.

Gargarita silicvelor (larve si galerii, 5 iulie 2019)
Gargarita silicvelor (larve si galerii, 5 iulie 2019)

Spre deosebire de daunatorii din toamna ai rapitei, cum ar fi puricii (Phyllotreta spp. si Psylliodes chrysocephala), larvele viespii rapitei (Athalia rosae) sau larvele fluturelui alb al verzei (Pieris brassicae), care sunt foarte vizibili pe plantele de rapita si mai ales al caror atac este foarte vizibil (ciuruiri ale frunzelor, plante cu frunze scheletuite, plante uscate), gargaritele tulpinilor, care apar primavara devreme, sunt mult mai „ascunse”. Adultii nu se observa foarte usor, mai ales ca plantele de rapita sunt inca mici. Doar un ochi avizat ar putea sa recunoasca rosaturile produse de catre adulti pe frunze, sub forma unor perforatii. De asemenea, nu avem cum sa observam larvele care se gasesc in tulpina si galeriile produse de catre acestea. Numai daca am sectiona tulpinile am putea sa constatam prezenta larvelor si a galeriilor produse de catre acestea. De asemenea, urmarile atacului larvelor nu prea este vizibil. Un ochi avizat ar vedea plante care ramifica bogat, cu cresterea stagnata, care nu formeaza silicve, sau acestea sunt seci. De cele mai multe ori, principalul efect al atacului se vede inainte de recoltare, atunci cand avem ghinionul ca lanul de rapita sa fie „vizitat” de vijelii. Aici iar intervine incalzirea globala si efectele ei, una dintre consecinte fiind cresterea frecventei si intensitatii fenomenlor meteo extreme, cum ar fi vijeliile de la inceputul verii, taman atunci cand trebuie sa recoltam rapita. In mod normal, daca nu efectuam corect primul tratament in primavara, pentru combaterea adultilor hibernanti ai gargaritei tulpinilor, pagubele produse de catre larvele acestei specii pot varia intre 50 si 100%. Cu cat populatia acestui daunator este mai ridicata, cu atat pagubele pot sa fie mai mari. Aici intervine inca odata un efect al incalzirii globale, si anume ierni mai usoare decat cele cu care eram obisnuiti, cu temperaturi mai ridicate decat in mod normal, inseamna o sansa ca mai multi daunatori sa treaca cu bine de sezonul rece iar primavara devreme sa avem o populatie mai mare de daunatori, decat in mod normal. Un alt factor care a favorizat cresterea populatiei gargaritelor tulpinilor a fost si cresterea suprafetei cultivate cu rapita.

Prin urmare incalzirea globala vine cu provocari foarte mari pentru cultivatorii de rapita. Daca au reusit sa treaca cu bine de problemele din toamna, cauzate de lipsa de precipitatii, daca plantele de rapita au trecut cu bine de sezonul rece, urmeaza provocarile „entomologice” inca de la inceput de primavara. Numai ca, inceputul primavarii nu mai corespunde cu data din calendar, de cele mai multe ori primavara este mult mai timpurie, desi, acum doi ani, am avut iarna adevarata si la mijloc de martie. De asemenea, „fereastra” in care putem aplica tratamentul pentru combaterea chimica a acestui daunator este din ce in ce mai scurta, iar daca o ratam avem toate sanele sa inregistram pagube ridicate din cauza atacului produs de larvele acestei specii, mai ales ca vijeliile dinaintea recoltarii pot sa fie mult mai puternice, tot din cauza incalzirii globale.

Cultura de rapita, la mijlocul iernii calendaristice (23 ianuarie 2020)
Cultura de rapita, la mijlocul iernii calendaristice (23 ianuarie 2020)

Fermierii se intreaba ce este de facut in aceste conditii si daca este rentabil sa mai cultive rapita sau nu. Atata timp cat rapita are un pret atractiv de valorificare, multi fermieri vor risca an de an cu aceasta cultura, mai ales ca este prima care aduce bani in ferma (asta cand recoltarea rapitei nu se suprapune cu cea a graului). Ce ar fi de facut pentru scaderea riscului unui atac al gargaritei tulpinilor, primavara devreme? Monitorizare, monitorizare, monitorizare si iar monitorizare! Dupa ce se amplaseaza capcanele entomologice, acestea trebuie monitorizate si mai atent decat in anii trecuti, chiar si de doua ori pe zi! Ele ne ofera informatii vitale despre zborul acestor daunatori si pe baza acestor informatii putem lua cele mai bune decizii pentru aplicarea tratamentului de combatere chimica a gargaritelor tulpinilor.

 

Daca trecem cu bine de aceste provocari de la inceputul primaverii, sansele de a obtine un profit frumusel sunt din ce in ce mai ridicate. Acum, intrebarea de 1000 de puncte este… cand vine cu adevarat primavara anul acesta?

Dr. ing. Georgescu Emil, INCDA Fundulea

 

 

S-ar putea să te intereseze

Hot News