Importanta dezmiristitului pentru cultura de rapita

Publicat de

Chiar daca la momentul actual s-a incheiat recoltarea micilor suprafete ramase cu rapita in acest an si fermierii sunt in plina campanie agricola, este esential sa fie subliniate cateva aspecte referitoare la modul cum trebuie pregatit solul, in vederea asigurarii unor conditii cat mai bune pentru infiintarea culturii de rapita in toamna. Culturile de orz si grau sunt foarte bune premergatoare pentru cultura rapitei. Cele doua culturi au particularitati biologice diferite fata de rapita, fapt care face ca ele sa nu aiba boli si daunatori comuni si sa aiba cerinte diferite in ceea ce priveste fertilizarea.

Avand in vedere dificultatile cu care s-au confruntat fermierii in ultimii ani, cand verile au fost foarte secetoase si conditiile pentru semanatul rapitei au fost foarte grele, s-a remarcat faptul ca lucrarea de dezmiristit a facut diferenta intre culturile de rapita. Astfel, pe terenurile dezmiristite, culturile au rasarit uniform si au putut concura cu buruienile. Culturile de rapita, de pe terenurile pe care nu s-a efectuat dezmiristirea au avut o rasarire esalonata, multe plante au pierit in iarna iar buruienile au concurat puternic cu plantele de cultura. Despre lucrarea de dezmiristit am invatat cu totii din practica, ea flind prezenta in toate fisele tehnologice, insa, in ultimii ani din cauza conditiilor economice dar si a neglijentei, in multe situatii, aceasta lucrare nu s-a mai efectuat. Lucrarea de dezmiristit se executa cu grapa cu discuri la adancimea de 8-12 cm, imediat dupa recoltarea culturilor de vara, atunci cand nu se poate efectua aratura de vara, din lipsa de utilaje sau din cauza secetei excesive. In urma acestei lucrari lucrarea se realizeaza la suprafata solului un amestec de pamant cu miristea si celelalte resturi vegetale asemanatoare unui mulci.

Dezmiristitul prezinta avantajul ca inlesneste patrunderea si inmagazinarea in sol a apei provenita din precipitatii. Asigura pastrarea umiditatii in sol prin distrugerea capilaritatii, prin formarea unui strat isolator la suprafata. Totodata, dezmiristitul stimuleaza germinarea si rasarirea semintelor de buruieni care se gasesc in stratul superior si care ulterior vor fi incorporate sub brazda, prin aratura. Pe suprafetele dezmiristite aratura se va executa mai usor, cu un consum energetic mai redus. In situatia in care din anumite motive nu s-a efectuat dezmiristirea si nici aratura de vara iar miristea „inverzeste” (buruieni, samulastra, etc.) se recomanda aplicarea unui erbicid total.

Altfel spus, se recomanda adoptarea unei tehnologii agricole adecvate si bine pusa la punct, ce include lucrarea de dezmiristit imediat dupa recoltarea plantei premergatoare, urmata de arat la 15-20 cm adancime, atunci cand conditiile solului o permit. Pana in acest moment, aceasta lucrare a facut o mare diferenta, atat prin faptul ca ajuta la spargerea crustei, cat si la reducerea evaporarii apei prin capilaritate. Acest lucru ajuta la conservarea mai buna a apei care ramane in sol, plantele de rapita insamantate germineaza uniform si fac fata buruienilor, se asigura conditii pentru activitatea microbiologica din sol si se reduce potentialul de boli si daunatori.

ing. Lorena Gurau ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News