Tratamente de toamna – iarna pentru pomi fructiferi si vita de vie

Publicat de

Pomii fructiferi si vita de vie necesita mai multe actiuni de ingrijire inainte de venirea iernii pentru a fi protejati de conditiile vitrege din sezonul rece si a se putea dezvolta frumos in primavara. Tratamentele chimice aplicate livezii si vitei de vie in faza de repaus vegetativ sunt cele mai importante din timpul unui an. Astfel, in perioada toamna – iarna (noiembrie – martie), cand conditiile meteorologice o permit, este necesara o atenta intretinere fitosanitara a pepinierelor viticole si livezilor de pomi si arbusti. Aceste tratamente fac parte dintr-un sistem de combatere integrata, caracteristic fiecarei specii horticole.

Rolul acestora este de a reduce rezerva biologica a agentilor patogeni si formele hibernante a insectelor daunatoare. Efectuarea corecta a acestor tratamente reduce cu mult riscul de imbolnavire a plantelor si atacul daunatorilor. La mar tratamentele 1 si 2 se aplica de obicei in noiembrie – ianuarie (1) si februarie – martie (2), ambele insotite de taierea ramurilor atacate de fainare, cu scopul de a combate paduchele din San José, acarienii, ouale de afide, precum si pentru distrugerea sporilor de ciuperci fitopatogene. La par tratamentele 1 si 2 se fac in perioada noiembrie – martie, pentru combaterea afidelor si acarienilor. Impotriva patarii cafenii a frunzelor si fructelor (Diplocarpon maculatum) si a rapanului (Venturia pyrina) inca din toamna, dupa caderea frunzelor, se aplica un tratament cu produse cuprice (ALCUPRAL 50 PU). La prun, tratamentele se aplica in timpul repausului vegetativ, pentru combaterea afidelor, acarienilor si a sporilor de ciuperci fitopatogene, de regula dupa taierile de fructificare si dupa indepartarea ramurilor uscate. La cais si piersic, primele 2 tratamente se aplica iarna pentru combaterea basicarii frunzelor (Taphrina deformans) (Fig. 1) (AIRONE SC). La cires si visin tratamentele se realizeaza dupa taierile de fructificare si inainte de dezmugurire, pentru prevenirea atacului de paduchi testosi, acarieni si ciuperci patogene – ciuruirea frunzelor de samburoase (Stigmina carpophila).

Fig. 1

La vita de vie, tratamentele cu produse cuprice se executa in special pentru intarirea corzilor, fiind urmarita totodata si distrugerea oosporilor de rezistenta ai manei (Plasmopara viticola) (Fig. 2). Pagubele provocate de mana vitei de vie sunt insemnate si se reflecta in cantitatea productiei de struguri pentru vin ori pentru masa. Astfel, data fiind agresivitatea si virulenta bolii, trebuie respectate intocmai momentele cheie de aplicare a tratamentelor cu fungicide specifice: ALCUPRAL 50 PU, TRIUMF 40 WG. Tratamentele in repaus in ceea ce priveste pomii fructiferi si vita de vie se pot face oricand, de la caderea frunzelor pana la repornirea in vegetatie, in primavara urmatoare. Tratamentul de toamna cu produse pe baza de cupru ofera si avantajul de a grabi maturarea lemnului si de a creste rezistenta ramurilor de rod la temperaturile scazute de peste iarna. O solutie naturala optima pentru livezile de pomi, apreciata de zeci de ani este zeama bordeleza, utilizata in mod special de toti agricultorii care doresc sa obtina productii organice.

Fig. 2

Este esential de mentionat ca aceste tratamente fitosanitare sa se execute cu atentie pana la pornirea in vegetatie, in zilele insorite, fara vant, cu temperaturi peste 5°C, cu tendinta de crestere, respectandu-se dozele sau concentratiile din instructiunile de folosire. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de securitate impotriva incendiilor si de protectie a mediului.

ing. Lorena Gurau

ICDPP Bucuresti

S-ar putea să te intereseze

Hot News