Initiativa AIPROM privind identificarea absentei solutiilor de protectie a plantelor suficiente si eficiente pentru cele mai importante culturi din Romania

Publicat de

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania – AIPROM a initiat un proiect important pentru agricultura din tara noastra in vederea identificarii bolilor si daunatorilor pentru care solutiile de protectie a plantelor autorizate pentru utilizare in Romania nu sunt suficiente si satisfacatoare. Proiectul are ca scop si evaluarea pierderilor de calitate si cantitate survenite ca urmare a lipsei solutiilor adecvate.

In contextul reducerii cu 50% a riscului si a utilizarii pesticidelor, conditie ce se regaseste in strategia Comisiei Europene – De la ferma la consumator, initiativa AIPROM isi propune sa ridice un semnal de alarma la nivelul autoritatilor cu privire la impactul absentei acestor produse asupra sectorului agricol. Fara aceste produse de protectie a plantelor, exista un pericol potential de a priva piata romaneasca de produse sigure, suficiente si de calitate, de reducere a eficientei cultivarii anumitor culturi de camp si a veniturilor fermierilor precum si a numarului de locuri de munca.

In prezent, fermierul roman a ramas cu foarte putine optiuni in ceea ce priveste solutiile de protectie a culturilor impotriva atacului bolilor, daunatorilor si buruienilor. Fermierii sunt permanent presati sa adopte solutii de protectie non-chimica a culturilor, dar fara sa detina informatii, cunostinte necesare si suficiente produse alternative disponibile.

Prin acest studiu, AIPROM si-a propus sa furnizeze argumente puternice si indiscutabile negociatorilor romani din Parlamentul European care vor fi angajati in apararea pozitiei tarii noastre in momentul in care vor fi discutate masurile restrictive incluse in strategiile De la ferma la consumator si Biodiversitate 2030.

Pentru realizarea acestui studiu au fost stabilite cateva etape de implementare. In acest moment, Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania se afla in faza de definitivare a echipei de proiect ce va include experti din partea companiilor membre AIPROM, reprezentanti ai distribuitorilor de produse de protectie a plantelor, precum si reprezentanti ai fermierilor.

Calendarul de implementare al proiectului AIPROM

🗓️ 12 Iunie: Formarea echipei si definitivarea obiectivelor pentru fiecare membru al echipei
🗓️ 27 Iunie: Definitivarea echipei de proiect si transmiterea catre echipa a variantei finale a planului de proiect
🗓️ 10 Iulie: Punct intermediar de control si efectuarea modificarilor necesare (in acord cu echipa de proiect)
🗓️ 17 Iulie: Finalizarea colectarii datelor
🗓️ 20 – 24 Iulie: Ajustarea finala a datelor colectate (in acord cu echipa de proiect)
🗓️ 31 Iulie: Completarea versiunii brute a raportului cu datele colectate
🗓️ August: Prezentarea echipei de proiect a raportului final si efectuarea modificarilor finale
🗓️ August: Finalizarea colectarii modificarilor finale de la membrii echipei de proiect
🗓️ August: Transmiterea raportului final catre membrii board-ului
🗓️ Septembrie – Noiembrie: Prezentarea raportului final membrilor si transmiterea acestuia catre autoritati (Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatea Nationala Fitosanitara) si deputatii din comisiile: Agricultura si Dezvoltare Rurala (AGRI) si Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara (ENVI) din Parlamentul European.

sursa: https://www.aiprom.ro/

S-ar putea să te intereseze

Hot News