INNVIGO, tehnologia care redefineste performanta!

Publicat de

Pentru compania INNVIGO, zona de vest a tarii reprezinta o regiune agricola importanta in agribussines, lucru ce s-a remarcat in sezonul de productie 2017-2018, prin infiintarea unor loturi demonstrative de grau, la SCDA Lovrin. Scopul a fost acela de a analiza performantele produselor folosite in protectia plantelor, prin analiza comparativa a productiilor obtinute cu alte tehnologii de renume din agricultura.

Cu prilejul intalnirii organizate, in urma cu cateva luni la SCDA Lovrin, jud. Timis, la care au participat mai bine de 200 de producatori agricoli din zona de vest a tari au fost trecute in revista stadiul de dezvoltare si performanta a celor 2 soiuri de grau create de SCDA Lovrin, Alex si Ciprian, in conditiile de seceta din acest an, avand in vedere ca la momentul organizarii evenimentului, cultura de grau se afla sub influenta secetei din primavara. Pe soiurile de grau mentionate din aceasta platforma au fost aplicate tehnologiile recomandate de producatorii de produse fitosanitare. Inca de anul trecut, compania INNVIGO s-a implicat in aceasta actiune tehnologica, punand la dispozitie solutiile tehnologice complete pentru combaterea buruienilor, bolilor, daunatorilor, dar si fertilizare foliara.

Deoarece productiile obtinute in 2017, la cele 2 soiuri de grau din zona de vest au fost la un nivel de performanta ridicat, am considerat necesar sa aplicam aceeasi tehnologie si in cursul anului 2018, in aceeasi locatie, la Lovrin. Si aceasta, pentru a valida inca o data calitatea si eficienta produselor INNVIGO, in conditii variabile de clima, deoarece anul acesta, zona de vest a tarii a fost afectata de seceta, cultura de grau aflandu-se atunci la faza de impaiere, formare a spicului si umplerea bobului (BBCH 37-61). Daca pe aceasta platforma, in 2017 au participat 7 companii care au testat tehnologiile proprii pentru a analiza performantele soiurilor Alex si Ciprian, in acest an au fost 9 companii care au venit si au prezentat in conditii de productie tehnologiile pe care le ofera fermierilor, pentru cultivarea cerealelor paioase: Adama, Arysta, Albit, Agritecno, Bayer, BASF, Chemirol, DuPont, Holland Farming, Innvigo si Timac Agro.

Tehnologia care redefineste performanta, prezentata de compania INNVIGO contine verigi tehnologice aplicate pentru combaterea buruienilor, atat dicotiledonate anuale si perene precum si a buruienilor graminee problema (Apera, Avena si Echinocloa) intr-un stadiu incipient de vegetatie, pentru a reduce concurenta dintre buruieni si planta de cultura – aceasta fiind unul dintre factorii limitativi de productie pentru orice soi de grau. De asemenea, este obligatorie combaterea bolilor prin tratamente secventiale, preventive cu fungicide, in functie de agentii patogeni care pot sa afecteze cultura, combaterea daunatorilor prin 1-2 aplicari, in functie de conditiile climatice ale anului si aplicarea fertilizantilor foliari, pentru a obtine maximul de potential al soiurilor de cereale cultivate.

Cum se obtin peste 7 tone de grau/ha pe seceta? Cu eficienta financiara!

Pe platforma demonstrativa din acest an de la SCDA Lovrin s-au asigurat conditii unitare de testare a celor 2 soiuri de grau, pentru a confirma performantele de productie, in conditii tehnologice diferite, ca in final samanta produsa la SCDA Lovrin sa poata fi recomandata in toate zonele agricole din Romania. Referitor la tehnologia de cultivare, enumeram urmatoarele lucrari: fertilizarea terenului, care s-a efecuat in 03.10.2017 cu ingrasamantul complex 15:15:15, prin aplicarea unei norme de 200 kg/ha; semanatul s-a efectuat la 12.10.2017, samanta fiind tratata cu fungicid Vitavax, in doza de 2,5 l/t; fertilizarea in primavara s-a realizat la 14.04.2018, cu Azotat, in doza de 230 kg/ha. Legat de protectia culturii, in data de 20.04.2018 s-au aplicat erbicidele: Trimax 50 SG 40 g/ha + Galaper 200 EC 0,5 l/ha + Herbos 110 EC 0,7 l/ha, in tank-mix cu fungicidele Propico 250 EC 0,5 l/ha + Zizan 500 SC 0,5 l/ha. Al 2-lea tratament pentru protectia culturii s-a efectuat dupa cateva saptamani, in data 04.05.2018, cand s-a aplicat un tank-mix: Dafne 250 EC 0,5 l/ha + Zizan 500 SC 0,25 l/ha, impreuna cu insecticidul de contact Delcaps 0,1 l/ha + fertilizant foliar Macoresco 1 l/ha.

Din cauza secetei temporare, caracterizata prin temperaturi ridicate si lipsa de precipitatii din acea perioada, favorabile dezvoltarii insectelor a fost necesara o interventie suplimentara cu Delcaps, in doza de 0,1 l/ha, in data de 14.05.2018, aplicata pe intreaga platforma demonstrativa.

Explicatie foto: INNVIGO, ziua graului la SCDA Lovrin, jud. Timis

Solutiilor complete, la costuri corecte de la INNVIGO

Trebuie mentionat profesionalismul echipei care au aplicat si monitorizat evolutia culturilor de-a lungul anului agricol 2017-2018. Fermierii participanti la eveniment au putut vedea micile diferente de evolutie a plantelor de grau din platforma afectata de seceta, pe care s-au efectuat tratamentele cu produse de protectia plantelor (PPP-uri).

Din cauza secetei prelungite care a afectat intreaga zona de vest a tarii in perioada lunilor aprilie – iulie 2018, inclusiv platforma tehnologica, totusi cele doua soiuri de grau analizate si-au putut manifesta performantele de productie. Mai jos, va prezentam rezultatele comparative obtinute in cel de-al doilea an de testare, la cele doua soiuri de grau, cultivate pe platforma de la SCDA Lovrin.

Noi produse in curs de testare si lansare

Datorita rezultatelor bune obtinute, vom continua colaborarea cu echipa SCDA Lovrin, pentru validarea noilor produse pe care dorim sa le introducem pe piata romaneasca. De asemenea, ne propunem sa efectuam demonstratii similare si in alte regiuni agricole din sudul, centrul si estul Romaniei. Incepand din aceasta toamna, recomandam combaterea buruienilor la cereale paioase, prin aplicarea erbicidelor inca din toamna, utilizand produsele Galmet 20 SG (metsulfuron 200 g/l), in doza de 30 g/ha si Adiunkt 500 SC (diflufenican 500 g/l ), in doza de 0,24-0,3 l/ha.

Pentru primavara lui 2019, INNVIGO are o abordare integrata a solutiilor tehnologice, lansand noi produse de protectie a plantelor cu aceleasi performante superioare dovedite in loturile demonstrative. Vom avea in vedere furnizarea unor noi solutii economice care sa asigure profitabilitatea fermierilor. Nevoile fermierilor sunt permanent in atentia noastra, iar produsele pe care le lansam pe piata sunt perfect adaptate conditiilor locale. In acest sens, INNVIGO le propune fermierilor pentru sezonul 2019, pachete tehnologice pentru cereale, pentru 10 – 20 de hectare, ce ofera solutii complete la costuri corecte pentru toate tipurile de ferme.

Echipa INNVIGO

S-ar putea să te intereseze

Hot News