Autor: Jean Ionescu, Country Leader Romania si Republica Moldova
Pe masura ce populatia lumii este in continua crestere, producatorii de alimente cauta inovatii pentru a hrani mai multi oameni si animale pe mai putine hectare de teren si intr-un mod mai sustenabil. Potrivit raportului Sisteme Alimentare Sustenabile, un studiu sustinut de compania Corteva Agriscience si realizat de Longitude, o companie a Financial Times, 56% dintre consumatorii europeni afirma ca vor cere alimente produse in mod durabil, iar 42% dintre fermieri si-au schimbat deja planificarea agricola pentru a se alinia la asteptarile consumatorilor.
Pe masura ce fermierii incearca sa imbunatateasca nivelul de calitate si randament al culturilor, ei cred din ce in ce mai mult ca inovatia in materie de editare genomica are multe de oferit, iar aceste tehnici contribuie la sanatatea consumatorilor si a mediului. Raportul releva ca 63% dintre fermierii europeni intentioneaza sa utilizeze noi tehnologii de editare genomica a plantelor in urmatorii cinci ani, imbunatatirea valorii nutritionale a culturilor si eliminarea alergenilor fiind prioritatile cel mai frecvent citate. In randul consumatorilor, mai mult de jumatate (53%) declara ca exista posibilitatea sa accepte aceste tehnici, daca astfel vor putea cumpara alimente produse in mod sustenabil. Imbunatatirile in materie de sanatate si sustenabilitate sunt considerate in general ca fiind mai importante in climatul social actual. Pe langa cei 24% dintre agricultori care considera ca valoarea nutritiva sporita a culturilor este cel mai mare beneficiu al noilor tehnici de editare genomica la plante, 17% sunt entuziasmati de potentialul de reducere a risipei alimentare, iar 15% citeaza nevoia redusa de combatere a daunatorilor.
Noile tehnici, cum ar fi editarea genomica a plantelor prin metode precum CRISPR, le pot permite fermierilor sa gestioneze mai bine bolile culturilor, rezistenta acestora la conditii meteorologice extreme si la presiunea daunatorilor, precum si sa imbunatateasca continutul de nutrienti al acestora. Editarea genomului cu ajutorul CRISPR este un instrument care permite dezvoltarea de produse imbunatatite si aduce un plus de valoare pentru producatori si consumatori, deoarece include secventa genetica a plantei sau a culturii vizate, facand posibila furnizarea de plante nutritive care ar putea aparea in natura sau ar putea fi dezvoltate prin ameliorare conventionala, dar mai rapid si mai eficient. Cu ajutorul CRISPR, oamenii de stiinta ofera plantei noi trasaturi benefice, cum ar fi: o nutritie imbunatatita, rezistenta superioara la boli, toleranta la seceta si randamente productive mai ridicate.

In SUA, unde se afla sediul central al Corteva Agriscience, compania este lider in domeniul CRISPR pentru dezvoltarea agriculturii, in special pentru culturi cum ar fi porumbul, soia si rapita. Angajamentul companiei este de a incuraja utilizarea pe scara larga a tehnologiei in agricultura, abordand preocuparile care ii intereseaza cel mai mult pe consumatori: sanatatea nutritionala, schimbarile climatice, reducerea risipei de alimente si necesitatea unor tehnici de productie mai naturale. CRISPR ii ajuta pe oamenii de stiinta de la Corteva sa dezvolte solutii inovatoare, sustenabile cu o rapiditate si precizie mult mai mari decat in cazul ameliorarii conventionale a plantelor si reprezinta un instrument care influenteaza pozitiv nivelul nutritional al culturilor pentru oameni si mediu.
Adaptarea la tehnologiile inovatoare necesita modernizarea abordarilor existente in materie de evaluare a riscurilor si de reglementare. In conformitate cu cerintele Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), cercetatorii nu vor trebui sa ceara aprobarea agentiei daca produc o trasatura intr-o cultura care exista deja in mod natural intr-o planta compatibila cu reproducerea. O planta modificata nu va fi reglementata si nici nu va necesita etichetare in cazul in care contine „modificari” minore – o schimbare a unei perechi de baze de aminoacizi sau o eliminare a unei parti de ADN – care ar crea o trasatura ce ar fi putut fi produsa prin ameliorarea conventionala. Cu alte cuvinte, in SUA, plantele produse prin utilizarea unor noi tehnici de ameliorare sunt acum reglementate pe baza produsului final, nu a mijloacelor de creare.
Fermierii europeni sunt, de asemenea, dispusi sa asimileze rapid noile tehnologii agricole care ar putea produce alimente mai bogate din punct de vedere nutritiv si sa se adapteze la o gama larga de practici sustenabile. Este foarte important sa continuam sa lucram impreuna cu factorii de decizie politica si cu alte parti interesate pentru a crea un cadru pragmatic, bazat pe stiinta, pentru noile tehnici genomice, in care inovatia sa poata prospera, iar fermierii sa aiba acces la produsele de care au nevoie pentru a creste seminificativ productivitatea si calitatea produselor oferite consumatorilor.
Despre Corteva Agriscience
Corteva Agriscience este o companie globala, eminamente agricola, tranzactionata la bursa, ce combina inovatia de varf din industrie, implicarea clientilor si executia operationala pentru a oferi solutii la cele mai mari provocari agricole din lume. Corteva genereaza optiuni avantajoase pe piata prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul sau echilibrat si divers de seminte, produse de protectia a plantelor si servicii digitale la nivel mondial. Avand in portofoliu unele dintre cele mai cunoscute marci din agricultura si o linie de produse si tehnologii de top in industrie, ce pot genera cresteri viitoare, compania se angajeaza sa maximizeze productivitatea fermierilor, colaborand in acelasi timp cu partile interesate din intreg sistemul alimentar, contribuind la promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma si asigurand progresul generatiilor viitoare.
Mai multe informatii sunt disponibile pe www.corteva.ro
Urmariti Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube
# # #
™ ® ℠ Marci comerciale si de servicii ale Corteva Agriscience si a companiilor afiliate
Contact Corporate Communications Corteva:
Ana-Maria Grigore
+40 (754) 228 975
anamaria.grigore@corteva.com
