Oportunitatea noilor tehnici genomice (NGTs)
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare.
Tehnologii precum CRISPR-Cas vor fi esentiale in atingerea obiectivelor Pactului Verde al Uniunii Europene, inclusiv suportul oferit pentru adaptarea si reducerea impactului schimbarilor climatice, precum si a tranzitiei continue catre o agricultura mai sustenabila, cu mai putine inputuri. Spre deosebire de biotehnologia transgenica, tehnicile genomice se concentreaza pe intelegerea si modificarea functiilor genomului prezent in speciile de plante si opereaza fara introducerea genomului strain.
„Implicatiile editarii genomului in agricultura sunt profunde. Aproximativ 66% din cresterea anuala a productivitatii agricole la nivelul Uniunii Europene provine din ameliorarea plantelor, evidentiind rolul sau important in cresterea productiilor si, in acelasi timp, reducand necesitatea de a extinde suprafetele agricole. Fermierii romani au nevoie de acces la o gama completa de tehnologii, inclusiv NGTs, pentru a valorifica inovatia in productia agricola”, afirma Teresa Babuscio. Potrivit expertului, aceste tehnici reprezinta o promisiune imensa si este crucial sa avem regulamente clare, pragmatice si global armonizate, care sa permita companiilor de cercetare sa abordeze nu doar foametea, malnutritia si insecuritatea alimentara, dar in acelasi timp sa ajute fermierii sa cultive culturi mai rezistente, cu un consum mai mic de apa, nutrienti, pe suprafete de teren mai reduse.
„Aceasta este cu atat mai importanta in contextul schimbarilor climatice, instabilitatii geopolitice, cresterii populatiei si schimbarilor care apar in comportamentul consumatorilor. Astfel de plante dezvoltate cu ajutorul noilor tehnici genomice ar trebui reglementate in UE intr-un mod similar plantelor conventionale, daca rezultatul ameliorarii este similar cu ceea ce se dezvolta prin utilizarea unor tehnologii sau procese mai vechi sau cu ceea ce poate aparea in mod natural”, a adaugat ea.
Restul lumii avanseaza rapid, prin adoptarea inovatiei in totalitate. De exemplu, Departamentul de Agricultura al Statelor Unite (USDA) a decis sa reglementeze culturile ameliorate genetic cu CRISPR, deoarece acestea nu contin ADN strain (transgen). USDA a stabilit ca tehnica CRISPR este echivalenta cu ameliorarea conventionala, astfel incat nu este necesara reglementarea precum a organismelor modificate genetic. Argentina a fost pionier in reglementarea tehnicilor de editare a genomului, iar produsele sunt aprobate de agentie printr-un proces de consultare pe fiecare caz. Politica editarii genomului in Filipine este similara cu cea a Argentinei, dar utilizeaza liste specifice de gene care pot fi editate si sunt posibile si prin ameliorare conventionala. Politica de editare a genomului din Canada se bazeaza pe inovatie, dar plantele ameliorate genetic necesita o recenzie prealabila pe piata cu referire la securitatea alimentara si de mediu – aceasta orientare ajuta Canada sa ramana competitiva la nivel global.
Din perspectiva acestor progrese, fermierii europeni, inclusiv cei din Romania, au oportunitatea sa adopte rapid noi tehnologii agricole care pot produce alimente bogate in nutrienti si sa se adapteze la o gama larga de practici durabile, dar si sa atinga o competitivitate globala.
Cristian Stoica, proprietarul fermei „La bunici”, care este si membru al Consiliului de Administratie al Asociatiei Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (FAPPR) si presedinte al Asociatiei Granarii din judetele din Estul tarii, exprima opinia cultivatorilor: „Noile tehnici genomice de ameliorare reprezinta un salt urias in stiinta, avand potentialul sa duca la cercetarea si dezvoltarea soiurilor mai bine adaptate la conditiile tot mai vitrege cu care se confrunta azi agricultura: regimul extrem de volatil al precipitatiilor, presiunea bolilor si daunatorilor, nevoia de a creste randamentele la hectar pentru a putea compensa costurile tot mai mari. In acest context, le privim ca pe un instrument valoros, alaturi de alte tehnologii sigure si inovatoare care vin dinspre protectia plantelor, digitalizare, robotica etc. Integrarea lor in practicile curente ne-ar putea ajuta sa devenim mai competitivi si pe noi, fermierii din Uniunea Europeana, astfel incat sa continuam sa ne mentinem afacerile, sa producem pentru consumatorii europeni si sa nu pierdem cursa cu concurentii nostri de pe alte continente. In era agriculturii de precizie, ameliorarea plantelor este un element esential.”
Potrivit partilor implicate din industrie, este crucial sa se continue eforturile colaborative cu factorii de decizie pentru a stabili un cadru stiintific si practic pentru noile tehnici genomice. Acest cadru ar trebui sa promoveze inovatia, permitand fermierilor sa imbunatateasca semnificativ productivitatea si calitatea produselor oferite consumatorilor.
Corteva Agriscience ramane angajata fata de deschidere si colaborare, participand activ la discutii pentru a modela viitorul agriculturii. Compania asteapta cu nerabdare sa lucreze indeaproape cu factorii de decizie si partile interesate pentru a crea un mediu in care inovatia sa prospere, oferind fermierilor instrumentele necesare pentru o crestere durabila.
Despre Corteva
Corteva, Inc. (NYSE: CTVA) este o companie globala dedicata exclusiv agriculturii, care combina inovatia de varf in industrie, implicarea directa cu clientii si executia operativa pentru a furniza solutii profitabile pentru cele mai urgente provocari ale agriculturii la nivel mondial. Corteva obtine o preferinta de piata avantajoasa prin strategia sa unica de distributie, impreuna cu mixul echilibrat si global diversificat de seminte, produse si servicii pentru protectia plantelor si produse digitale. Cu unele dintre cele mai recunoscute marci din agricultura si o linie tehnologica bine pozitionata pentru a stimula cresterea, compania este angajata sa maximizeze productivitatea pentru fermieri, colaborand cu partile interesate din intregul sistem alimentar pentru a-si indeplini promisiunea de a imbogati viata celor care produc si a celor care consuma, asigurand progresul pentru generatiile viitoare. Mai multe informatii pot fi gasite la www.corteva.com.
Urmariti Corteva pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter si YouTube.
Contact Corporate Communications Corteva:
Ana-Maria Grigore
+40 (754) 228 975
Anamaria.grigore@corteva.com