Mazarea este sensibila la concurenta buruienilor. Erbicidele aplicate gresit pot avea repercusiuni importante asupra randamentului culturii. In alegerea schemei de erbicidare trebuie sa cunoastem foarte bine istoricul parcelei privind buruienile problema, astfel putand alege variante de erbicidare in preemergenta si postemergenta sau numai in postemergenta. Combaterea buruienior este problema principala pe care trebuie sa o avem in vedere. Ca urmare, vom prezenta erbicidele omologate pe care le recomandam:
– ROUNDUP EXTRA (glifosat 360 g/l) este un erbicid cu actiune sistemica neselectiv, cu aplicare inainte de semanat sau, daca parcela pe care urmeaza sa insamantam este imburuienata si justifica aceasta lucrare, erbicidul poate fi aplicat si imediat dupa semanat, dar inainte de rasarirea culturii. Aceasta erbicidare se justifica atunci cand spectrul de buruieni rasarite este predominant format din dicotiledonate. Doza recomandata este cuprinsa intre 2,0-3,0 l/ha, iar alegerea acesteia se va face tinand cont de talia buruienilor.
– CLOMATE (clomazona 360 g/l) este o solutie foarte buna pentru aplicarea in preemergenta daca constatam prezenta buruienilor: turita (Galium aparine), rocoina (Stelaria media), sugel (Lamium purpureum), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), firuta (Poa annua), etc. Momentul optim de aplicare a tratamentului este atunci cand buruienile se afla intr-un stadiu cat mai mic de dezvoltare. Se aplica un singur tratament, in preemergenta (la maxim 3 zile de la semanat). Formularea ca suspensie de microcapsule (CS) permite degajarea treptata a substantei active, prelungind astfel perioada de activitate a erbicidului. Este omologat in doza de 0,25 l/ha si este compatibil cu multe erbicide, de aceea inainte de a face amestecul, consultati tabelele de compatibilitate sau, in lipsa acestora, efectuati un test de compatibilitate.
– CHALLENGE 600 SC (600 g/l aclonifen) – erbicid preemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale si a unor monocotiledonate anuale. Se utilizeaza in doza de 3,0 l/ha pana la BBCH 08, un singur tratament pe an. Produsul combate numeroase buruieni dicotiledonate precum: stirul (Amaranthus spp.), samulastra de rapita (Brassica napus), traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris), spanac salbatic (Chenopodium album), fumarita (Fumaria officinalis), turita (Galium aparine), sugel (Lamium purpureum), musetel (Matricaria spp.), trepadatoare (Mercurialis annua), mac salbatic (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), hrisca urcatoare (Polygonum convolvulus), ardeiul broastei (Polygonum persicaria), ridichea salbatica (Raphanus raphanistrum), mustar salbatic (Sinapis arvensis), rocoina (Stellaria media), susai (Sonchus asper), ventrilica (Veronica spp.), trei-frati-patati (Viola arvensis) si unele buruieni monocotiledonate cum ar fi: coada vulpii (Alopecurus myosuroides), meisor (Digitaria sanguinalis), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli). Cantitatea de apa: 200-400 l/ha. Tratamentele se efectueaza pe intreaga suprafata, utilizand echipamente conventionale de stropit, verificate si curatate in prealabil, asigurand o presiune de lucru constanta de 2 – 3 bari (la o viteza de lucru de 7-8 km/h). Utilizati toata solutia de stropit, in maxim 24 de ore de la preparare! Asigurati o buna acoperire a frunzelor. Produsul nu este spalat de ploile care survin la 6 ore dupa aplicare. Nu depasiti doza recomandata! Nu aplicati tratamentul in zilele foarte calduroase, cu soare puternic, ci doar dimineata dupa uscarea de roua a plantelor sau spre seara. De asemenea, nu tratati daca se asteapta temperaturi negative noaptea. In timpul efectuarii tratamentului, se va evita dispersarea solutiei pe culturile invecinate. NU se fac erbicidari cand viteza vantului depaseste 5 m/s, pentru a evita deriva solutiei pe culturile invecinate.
– BUTOXONE M 40 (400 g/l MCPB- Na) este un erbicid sistemic hormonal, omologat pentru aplicare foliara, in doza de 2,0-4,5 l/ha. NU POATE FI UTILIZAT IN LOTURILE SEMINCERE! Combate buruieni dicotiledonate anuale si perene: mustar (Sinapsis arvensis), macris (Rumex acetosa), palamida (Cirsium arvense), spanac salbatic (Chenopidium album), pungulita (Thlaspi arvense), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), urzica moarta (Lamium amplexicaule). ATENTIE: Nu combate musetelul si romanita, asadar, daca aceste buruieni sunt predominante, trebuie sa alegeti o alta solutie de erbicidare. Aplicarea erbicidului se va face cand cultura de mazare este in crestere activa (10-15 cm inaltime), buruienile sa fie rasarite in procent cat mai mare. Nu se mai face erbicidarea daca au aparut butonii florali, deoarece, la o aplicare intarziata, putem inregistra pierderi mari de productie. Este recomandata o singura erbicidare pe sezon cu acest erbicid. Nu se aplica pe cultura, in conditii de seceta sau cand temperatura depaseste 25°C si este vant puternic.
– FIGHTER (bentazon 480 g/l) este un erbicid din clasa diazinelor, cu actiune de contact, avand impact asupra procesului de fotosinteza al buruienilor. Este absorbit prin frunze si alte organe verzi, efectulul fiind vizibil dupa aproximativ 2 zile, manifestat prin ingalbenirea buruienilor sensibile si apoi necrozarea lor. Combate buruienile dicotiledonate, inclusiv cele considerate problema: zarna (Solanum sp.), cornuti (Xanthium sp.), teisor (Abutilon theophrasti), spanac salbatic (Chenopodium album), stir (Amaranthus sp.), etc. Tratamentele se efectueaza in postemergenta, cand buruienile sunt rasarite si sa se afle in faza de 2-4 frunze (BBCH 12-14). Este recomandat ca tratamentul sa se realizeze cand temperatura aerului este mai mare de 15°C si umiditatea aerului mai mare de 40%. Se va evita efectuarea tratamentului in perioadele de stres ale culturii. De la momentul aplicarii produsului, trebuie sa treaca 6 ore fara precipitatii sau fara irigatii, astfel incat buruienile sa poata prelua substanta activa din produs. Se poate observa, dupa aplicarea produsului, o usoara decolorare temporara a culorii frunzelor culturii, care dispare treptat, odata cu cresterea acestora, fara sa afecteze dezvoltarea acestora. Cantitatea de apa folosita este de 300 l/ha.
– CORUM (bentazon 480 g/l + imazamox 22,4 g/l). Acest erbicid combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, ca de exemplu: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), loboda (Chenopodium album), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramonium), turita (Galium aparine), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), mac (Papaver rhoeas), troscot (Polygonum aviculare), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus arvensis) si soparlita (Veronica persica). Il putem aplica intotdeauna impreuna cu un adjuvant (in pachet avem DASH 0,2-0,3 l/ha in 100 l apa), incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate, pana la aparitia primilor lastari laterali (BBCH 12-25). In cazul infestarilor puternice, se recomanda cresterea dozei de adjuvant (DASH- 0,5 l/ha, in 100 l apa). Nu se aplica daca mazarea a inceput sa infloreasca. Daca situatia o impune, putem aplica secvential fara a depasi doza omologata (1,25 l/ha). Prima aplicare se va face atunci cand cultura de mazare are vizibile primele frunze trifoliate, iar buruienile sunt in faza tanara, urmand ca cea de a doua aplicare sa se faca dupa 7-14 zile. Recomandam CORUM 0,625 l/ha + DASH 0,75 l/ha pentru ambele aplicari.
– LISTEGO/PULSAR (imazamox 40 g/l) combate buruienile anuale cu frunza lata si unele graminee, cum ar fi: stir (Amaranthus retroflexus), traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), iarba parloagelor (Ambrosia artemisiifolia), teisor (Abutilon theophrasti), ciumafaie (Datura stramoniu), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), fumarita (Fumaria officinalis), busuioc salbatic (Galinsoga parviflora), zamosita (Hibiscus trionum), musetel (Matricaria chamomilla), romanita (Arthemis arvensis), mac (Papaver rhoeas), grasita (Portulaca oleracea), mustar salbatic (Sinapsis arvensis), zarna (Solanum nigrum), susai (Sonchus arvensis), soparlita (Veronica persica). Nu combate loboda, volbura, troscotul si, ca urmare, in solele unde aceste buruieni sunt predominante, vom alege alta solutie de erbicidare. Aplicarea se va face incepand de la aparitia primelor frunze trifoliate pana la aparitia primilor lastari laterali. Nu se aplica dupa aparitia bobocilor florali. Doza de utilizare este cuprinsa intre 0,75-1,0 l/ha si depinde de infestare si dominanta buruienilor. Eficacitatea maxima se obtine atunci cand buruienile dicotiledonate anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar gramineele anuale in faza de 1-3 frunze (sa nu fie infratite).
– LEOPARD 5 EC (quizalofop-p-etil) este un erbicid cu aplicare in postemergenta, folosit pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale si perene. Fiind absorbit rapid prin frunzele buruienilor (in circa 2-3 ore), se transloca in toate punctele de crestere intensa, inclusiv in radacini si rizomi. Se recomanda in cazul buruienilor urmatoare:
- monocotiledonate perene: costrei din rizomi (Sorghum halepense), pir gros (Cynodon dactylon), pir tarator (Agropyron repens), doza recomandata este de 1,5-1,75 l/ha, in functie de gradul de infestare si inaltimea plantei.
- monocotiledonate anuale: iarba campului (Agrostis spp.), iarba vantului (Apera spica venti), ovaz salbatic (Avena spp.), meisor (Digitaria spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), raigras (Lollium spp.), mei (Panicum miliaceum), firuta (Poa spp.), mohor (Setaria spp.), obsiga secarei (Bromus spp.), costrei din seminte (Sorghum halepense), samulastra de grau (Triticum aestivum), utilizandu-se in doza de 0,7 l/ha, in faza de 2-4 frunze.
– SELECT SUPER/CENTURION PLUS (cletodim 120 g/l) in doza de 1,0-2,0 l/ha este un erbicid sistemic, postemergent, cu spectrul larg de actiune. Substanta activa este absorbita rapid prin frunze si translocata in radacini si in intreaga planta aflata in dezvoltare. Combate urmatoarele buruieni:
- monocotiledonate perene: costrei din rizomi (Sorghum halepense), se utilizeaza in doza de 1,5-2,0 l/ha, aplicandu-se postemergent cand buruienile au inaltimea de 15-20 cm.
- monocotiledonate anuale: mohor (Setaria spp.), iarba barboasa (Echinochloa crus-galli), meisor (Digitaria spp.), costrei din samanta (Sorghum halepense), utilizandu-se in doza de 0,6-1,0 l/ha, se aplica postemergent in perioada de crestere, avand inaltimea de 5-10 cm.
Dintre bolile cele mai importante, prezente in culturile de mazare mentionam: antracnoza (Mycosphaerella pinoides/Ascochyta pisi), mana (Perenospora viciae sp.pisi), putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), rugina (Uromyces pisi), putregaiul alb (Slerotinia slerotiorum), fainarea (Erysiphe pisi).
Fungicidele omologate sunt:
– AMISTAR OPTI (azoxistrobin 80 g/l + clorotalonil 400 g/l) este un fungicid foliar aplicat preventiv sau la avertizare, cu spectru larg de actiune impotriva agentilor patogeni. Doza omologata este de 2,0-2,5 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), antracnoza mazarii (Mycosphaerella pinoides/Ascochyta pisi) si mana (Perenospora viciae). Se aplica incepand de la aparitia primei inflorescente, pana la sfarsitul infloritului, cand conditiile de clima sunt favorabile pentru dezvoltarea bolilor. Produsul are actiune atat sistemica cat si de contact. Se recomanda un tratament pe sezon.
– ACROBAT MZ 69 WG (dimetomorf 9% + mancozeb 60%) este un fungicid cu actiune translaminara, cu sistemicitate locala si de contact. Aplicat foliar are o buna activitate preventiva, curativa si antisporulanta, cu efect rezidual indelungat. Se recomanda sa se utilizeze, in doza de 2 kg/ha pentru prevenirea si combaterea manei (Peronospora pisi), maxim doua tratamente/an, la interval de 8 zile, din stadiul de 4 frunze nedeschise, pana la inflorit. Timpul de pauza este de 21 de zile.
– ORTIVA TOP (azoxistrobin 200 g/l + difenoconazol 125 g/l) cu aplicare incepand de la aparitia mugurilor florali pana cand aproximativ 70% din pastai au atins dimensiunea finala (caracteristica soiului cultivat). Doza omologata este de 1,0 l/ha si actioneaza asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), fainarea (Erysiphe pisi), mana (Peronospora viciae). Produsul actioneaza prin contact si sistemie locala translaminara.
– DAGONIS (difenoconazol 50 g/l + fluxapiroxad 75 g/l) – cele doua substante active asigura un control de lunga durata asupra urmatoarelor boli: antracnoza sau ascochitoza mazarii (Mycosphaerella pinoides, Asochyta pinoides), putregaiul alb (Slerotinia slerotiorum) si rugina (Uromyces pisi). Combinatia celor doua substante active, cu activitate de contact si sistemica face ca produsul sa fie o unealta utila pentru managementul rezistentei. Cu toate ca modul de actiune al produsului permite si utilizarea curativa, pentru a evita aparitia infestarii ireversibile a culturii, recomandam aplicarea preventiva a produsului. Se aplica maxim 1 tratament, pe perioada de vegetatie, de la stadiul de 2 frunze pana la maturitatea boabelor (boabe uscate ce capata culoarea caracteristica soiului). Doza omologata este de 2,0 l/ha.
Pentru combaterea daunatorilor in vegetatie, dintre insecticidele omologate va recomandam:
– KARIS 10 CS (lambda – cihalotrin 100 g/l) este un insecticid piretroid, cu actiune de contact si ingestie asupra unei game largi de daunatori. Formulat ca suspensie de microcapsule (CS), ajunge pe planta fara pierderi in atmosfera. Eliberarea treptata a insecticidului din microcapsule determina formarea unui depozit stabil pe suprafata plantelor, rezistent la actiunea razelor UV si a precipitatiilor. Dintre daunatori, pagubele cele mai importante la mazare sunt produse de gargarita (Bruchus pisorum). Femela depune ouale pe pastai, iar larvele patrund in seminte si se hranesc pana ajung adulti. Doza recomandata este de 0,075 l/ha.
Insecticidul este omologat si pentru combaterea urmatorilor daunatori:
- musculita mazarei (Contarinia pisi), in doza de 0,075 l/ha;
- molia pastailor de mazare (Cydia nigricana), cu doza de 0,050 l/ha;
- paduchele verde al mazarei (Acyrthosiphon pisum), in doza de 0,050 l/ha.
Pentru o buna protectie a culturii de mazare, recomandam aplicarea insecticidelor in doua faze:
- prima aplicare se va face cand aproximativ 20% din cultura este inflorita;
- cel de-al doilea tratament cu insecticid se va aplica atunci cand 20% din flori au inceput sa se scuture.
– FASTER GOLD 50 EC (lambda – cihalotrin 50 g/l) formulat sub forma de concentrat emulsionabil este omologat pentru combatera moliei pastailor de mazare (Cydia nigricana), paduchele verde al mazarii (Acyrthosiphon pisum) si gargarita frunzelor de mazare (Sitona lineatus), recomandandu-se 0,1 l/ha pentru combaterea gargaritei frunzelor si 0,15 l/ha, pentru combatrea moliei si a paduchelui verde.
In depozit recomandam gazarea boabelor de mazare cu produse specifice (AGROXIN, PHOSTOXIN, QUICKPHOS UP, in doza de 15 g/t). Aceste insecticide sunt foarte toxice si de aceea, in lipsa detinerii autorizatiei pentru utilizarea produselor de acest tip, cat si a unui personal calificat, este potrivit sa intocmiti contract cu firme specializate.
dr. ing. Sorin STEFAN
Director Tehnic ALCEDO