Lucrari de interes pentru fermieri, la sesiunea anuala a ICDPP!

Publicat de

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Plantelor (ICDPP) Bucuresti a organizat luna trecuta, Sesiunea anuala de comunicari stiintifice, cu tema “Protectia plantelor – cercetare interdisciplinara in slujba dezvoltarii durabile a agriculturii si protectiei mediului”. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Biotehnologii, din cadrul USAMV Bucuresti si la el au luat parte zeci de studenti, fermieri, cercetatori, dar si cadre didactice.

Gazda evenimentului a fost Florica Constantinescu, directorul ICDPP, iar din prezidiu au facut parte: Aurel Badiu-secretar stiintific ASAS, Anastasia Belc-director IBA, Elena Leaota-presedinte SNPPR, Stefana Jurcoane-prodecan Facultatea de Biotehnologii, USAMV Bucuresti, Vladut Nicolae Valentin-director INMA, Mircea Mihalache-prodecan Facultatea de Agricultura, USAMV Bucuresti.

Cercetari, evaluari, solutii…

Intalnirea s-a desfasurat pe parcursul a doua sesiuni in care s-au prezentat 10 lucrari. Prima lucrare expusa in plen a fost prezentata de Constantina Chireceanu si s-a intitulat “Evaluarea impactului bolilor sistemice, fitoplasmoze si cancerul bacterian, in plantatii de vita de vie infiintate prin programul reconversie din Romania”. “Tehnologii de aplicare la cultura de soia a sistemului de management integrat cu impact redus asupra mediului, in vederea protejarii agrosistemelor”, s-a intitulat lucrarea prezentata de Laura Sopterean. A treia prezentare a fost facuta de Marga Gradila si s-a numit “Cercetari privind combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura graului de toamna”.

“Influenta tipului de sol, a sistemului de lucrare si de combatere a buruienilor asupra productiei de soia in conditiile de campia Transilvaniei” a fost prezentata de Teodor Rusu. La finalul primei parti al evenimentului a fost prezentata lucrarea: “Specii fitopatogene pentru cartoful dulce obtinut in conditiile climatice din Romania si mecanismele de actiune ale unor tulpini microbiene de biocontrol”, prezentat de Oana Alina Boiu-Sicuia.

In holul facultatii au fost expuse 31 de postere foarte atent pregatite de cercetatori, iar cei prezenti le-au putut viziona in pauza dintre sesiuni. Partea a doua a evenimentului a inceput cu lucrarea “Studiu privind reducerea riscului de contaminare cu aflatoxine totale”, expusa de catre Irina Smeu, iar in ordinea prezentarii lor, au urmat lucrarile: “Tuta absoluta– Date de bio-ecologie si metode de combatere” – Daniel Kazimir Kurzeluk; “Studiu preliminar privind dinamica populatiilor moliei miniere a tomatelor in culturi protejate in solarii” – Maria Iamandei; “Efectul plasmei non-termice la presiune atmosferica asupra daunatorilor produselor depozitate” – Lavinia Gabriela Carpen. Ultima lucrare din cadrul acestei sesiuni s-a intitulat “Comunitatea micro-fungica a doua soiuri de afin (Vaccinium Myrthillus) cu Pestalotipsissp. ca taxon dominant, prezentata de Lavinia Barbu.

Organizarea sesiunii anuale de comunicari stiintifice a dovedit inca o data necesitatea si importanta organizarii unor astfel de intalniri, unde cercetatorii, autoritatile si fermierii cauta solutii pentru o agricultura durabila si responsabila.

Primeste pe email zilnic cele mai noi stiri din agricultura

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru!

O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

S-ar putea să te intereseze

Hot News

Primeste pe email cele mai noi stiri din agricultura!

Aboneaza-te acum la newsletter-ul nostru!