Ingrasaminte noi, in portofoliul producatorului Azomures

Publicat de

Azomures, cel mai important producator de ingrasaminte minerale pentru agricultura din Romania, a lansat luna trecuta, la Targu-Mures 4 noi tipuri de ingrasaminte. Cu o istorie de peste 50 de ani, Azomures este singurul producator de Uree granulata din sud-estul Europei si singurul producator de ingrasaminte complexe de tip NP si NPK din Romania. Constructia instalatiilor de pe platforma de la Targu-Mures a inceput in anul 1962 si s-a desfasurat in mai multe etape, ocupand astazi o suprafata de aproximativ 100 de hectare, in partea de sud-vest a orasului.

fig.1
fig.1

In primavara anului 2012, Azomures a intrat in proprietatea grupului Ameropa. In perioada 2012-2016, in vederea cresterii capacitatilor de productie si, totodata, pentru a reduce impactul asupra mediului inconjurator, Ameropa a investit peste 250 milioane euro in modernizarea instalatiilor si a conditiilor de lucru. Astazi, Azomures este o platforma industriala moderna, la un standard care presupune un loc de munca sigur, care respecta pe deplin reglementarile de mediu si care realizeaza produse constante de inalta calitate pentru fermierii romani.

fig.2
fig.2

Sustinem dezvoltarea sustenabila a fermelor agricole

Livrarea ingrasamintelor catre fermierii romani se face printr-un sistem de distributie stabil si solid, care acopera toate regiunile agricole din Romania si cu ajutorul caruia, in ultimii ani, Azomures a contribuit la dezvoltarea agriculturii locale, fiind lider incontestabil pe piata agricola romaneasca.Una dintre provocarile care stau in fata sectorului agricol este aceea de a raspunde cerintelor crescande de hrana ale omenirii si, in acelasi timp, sa asigure cresterea eficientei economice a fermelor agricole, concomitent cu prezervarea mediului inconjurator. Sustinem dezvoltarea sustenabila a fermelor agricole si folosirea rationala a ingrasamintelor, desi suntem constienti de provocarile pentru anii care urmeaza si de necesitatea fermierilor de a obtine mai mult, avand la dispozitie resurse mai putine. Departamentul intern de Cercetare-Dezvoltare, impreuna cu echipa de specialisti agronomi si, in colaborare cu mediul academic a dezvoltat noi produse din gama ingrasamintelor complexe:NPK 14:14:14 + 4MgO+7SO3; NP 18:18 + 5MgO+10SO3 ;NP 20:20 + 0,05Zn; UAN.

fig.3
fig.3

Primele inovatii aduse pe piata au fost sorturile noi de ingrasaminte complexe, cu formule echilibrate si imbogatite, printre care amintim 14:14:14+4MgO+7SO3si 18:18+5MgO+10SO3, doua produse care deja au notorietate in piata, unde S si Mg sunt extrase din Kieserit. Roca de tip Kieserit este un produs 100% natural, care contine in compozitie 32% SO3solubil in apa si 16% MgO. Din luna martie a acestui an, Azomures a inceput sa produca un nou sort cu azot si fosfor in cantitati echilibrate, dar imbogatit cu zinc, si anume NP 20:20+0,05Zn. Este o formula conceputa special pentru cultura porumbului. Planta este mare consumatoare de zinc, mai ales atunci cand fermierii cultiva hibrizi performanti. In portofoliul de produse Azomures se regaseste sortimentul fertilizant lichid cu azot, sub denumire comerciala UAN,care este o solutie echilibrata din azotat de amoniu si uree. Avand in vedere ca UAN-ul are avantaje multiple in comparatie cu ingrasamintele solide cu azot, Azomures pledeaza mult pe utilizarea lui. Evenimentul organizat de specialistii de la Azomures s-a incheiat cu efectuarea unui tur al fabricii unde se produc ingrasaminte, de catre presa de specialitate.

fig.4
fig.4
O versiune a acestui articol a apărut în ediția tipărită a revistei Sănătatea Plantelor Nr. 247 – decembrie 2018.
Pentru a primi Sănătatea Plantelor în format tipărit, vă rugăm să vă abonați aici.

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News