Pentru perioada septembrie-octombrie este necesar sa se execute lucrarile legate de productia rezultata in acest an, care trebuie depozitata sau semanata. In vederea semanatului, tratamentul la samanta este absolut obligatoriu, iar cand amplasamentul este favorabil dezvoltarii unor daunatori tericoli (gandacul ghebos, viermi sarma s.a.), este obligatoriu utilizarea unui component insecticid.
Dupa recoltare, cand productia agricola este depozitata in diverse spatii, mai mult sau mai putin adecvate, este necesar controlul periodic al acestora si dezinsectia, deoarece exista in permanenta pericolul infestarii cu daunatori de depozit: insecte (gargarita orezului depozitat – Sitophilus oryzae, cariul cerealelor – Rhyzopertha dominica, gandacii fainii – Triboliun confusum, Triboium castaneum, gargarita graului depozitat – Sitphilus granarius, gandacul tutunului – Lasioderma serricorne, gandacul din Surinam – Oryzaephilus surinamensis, molia fructelor uscate – Plodia interpunclella, gargarita fasolei – Achanthoscelites obsoletus s. a.), acarieni (acarianul fainii – Acarus siro), rozatoare (soarecele de casa – Mus musculus, sobolanul cenusiu – Ratus norvegicus, sobolanul negru – Ratus ratus s. a.). Daunatorii produc pagube considerabile productiei depozitate prin pierderi in greutate si reducerea germinatiei semintelor, modificarea compozitiei si aspectului, imbolnaviri ale consumatorului s.a.
In acest context, se au in vedere mai multe aspecte esentiale: pe langa tratarea semintelor pentru prevenirea unor eventuale atacuri, se impune controlul permanent al temperaturii si umiditatii din spatiul de depozitare, pentru evitarea favorizarii atacului unor patogeni si daunatori asupra semintelor.
- Mod de aplicare: Pentru tratarea semintelor ce urmeaza a fi semanate, produsele se aplica la samanta, inaintea semanatului, prin tratament uscat sau tratament “slurry” (umed). La o tona seminte se folosesc cca. 10 l apa. Tratarea unor cantitati mari de seminte se face cu instalatii speciale, cu functionare continua care sa asigure o buna acoperire a semintelor cu pesticid si sa respecte intocmai dozele recomandate. Pregatirea suspensiei (slurry) consta in urmatoarele:
- umpleti rezervorul cu apa necesara (10 l apa/tona seminte);
- in cazul produselor fitosanitare conditionate ca solutii concentrate nu mai este necesar adaosul de apa;
- turnati cantitatea de produs necesara peste apa din rezervor;
- asteptati pana cand produsul se omogenizeaza (fara agitare);
- slurry-ul astfel obtinut se pune sub agitare. Poate fi utilizat in interval de 3 luni.
In caz cu totul exceptional (semintele nu au fost tratate in instalatii speciale din diverse motive), tratarea unor cantitati mici de seminte se poate efectua utilizandu-se recipiente simple, cu pereti interiori netezi si care se inchid bine (cutii nichelate, butoaie, saci de plastic, betoniere etc.) Udati mai intai bine semintele (1 l/100 kg seminte), turnati pe semintele umede produsul (pulbere) si agitati sau rotiti timp de 3 – 5 minute. Se opreste agitarea sau rotirea din momentul in care incepe sa se formeze praf.
- Protectia productiei depozitate se realizeaza, in functie de substanta utilizata si de scopul urmarit, prin tratarea semintelor depozitate cu produsul recomandat sau prin amplasarea de tablete in masa de seminte. Pentru gazarea spatiilor goale, cat si a produselor depozitate se poate utiliza Agroxin (3-5 tablete/t produs), Quickphos-UP (3-5 tablete/t produs) si Quickphos Bags pentru cerealele depozitate in saci sau in vrac (15 g/m³ (1 punga x 34 g / 2 m³) (3 pungi x 10g / 2 m³)). La tratamentele prin stropiri se poate utiliza Actellic 50 EC (50-100 ml / m² spatiu gol).
- Dezinsectizarea si deratizarea depozitelor. Pentru protectia spatilor de depozitare impotriva daunatorilor se vor face tratamentele pe saci sau in vrac, iar pentru rozatoare se aplica momeli ca atare, pe statie/locatie, numarul acestora fiind in functie de suprafata tratata si de specia de rozatoare care urmeaza a fi combatuta. Saptamanal se verifica statiile si se completeaza momelile consumate. Momelile neconsumate, la sfarsitul ciclului de tratare, se vor distruge in locuri special amenajate. Atentie, nu se arunca in gunoiul menajer.
Drd. Chiriloaie-Palade Andrei