Rapita (Brassica napus) este, in prezent, pe plan mondial, una dintre cele mai importante specii oleifere. Semintele acestei plante contin 42-48% ulei, cu multiple intrebuintari industriale, iar in ultima perioada cu o pondere importanta in alimentatia oamenilor ca ulei de masa si margarina. Sroturile ce raman dupa extragerea uleiului sunt utilizate in hrana animalelor, fiind bogate in proteina (30-40%), cu o valoare biologica ridicata. Din 100 kg samanta se obtin 30-35 kg ulei si 50-55 kg sroturi (N. Saulescu, 1947).
Rapita este de asemenea o excelenta planta premergatoare pentru graul de toamna, elibereaza terenul devreme, lasandu-l intr-o stare optima de fertilizare si curat de buruieni. Tehnologia de cultura este mecanizata in intregime si este o excelenta planta melifera (sursa: Gh. Bilteanu – Fitotehnie, Vol. 2, Editia 2001).
In Romania, rapita este cultivata inca din secolul XIX, suprafetele cultivate osciland intre 80.000 ha in 1913 si 14.000 ha in 1950, cu o perioada de disparitie intre 1963-1973.
Progresul genetic, impreuna cu nevoia de a valorifica zonele cu conditii pedoclimatice nefavorabile, au condus la extinderea suprafetelor cultivate cu rapita de toamna, ajungand in 2021 la o suprafata recoltabila de 445.920 ha cu o productie medie de 3.083 kg/ha (sursa “Protectia culturilor de rapita de toamna impotriva bolilor si daunatorilor, 2023 – Dr. Ing. E. Trotus si colaboratorii”).
Pe langa avantajele mentionate, cultura de rapita prezinta si unele neajunsuri, printre care amintim: sensibilitatea la conditiile climatice, seceta din perioada semanatului, alternanta mare de temperatura zi/noapte in primavara, brumele tarzii sau atacul bolilor si daunatorilor din perioada de vegetatie si altele.
Pentru a avea o cultura de rapita profitabila, recomandam ca la pregatirea tehnologiei de infiintare a culturii, sa utilizam hibrizi adaptati zonei, sisteme si produse pentru fertilizare, biostimulatori care sa ajute plantele sa treaca mai usor peste stresul fiziologic (consumul mare de energie in perioada de crestere vegetativa, ramificare, inflorire, formarea silicvelor), stresul produs de factorii abiotici, cat si utilizarea produselor de protectie a plantelor pentru o cultura sanatoasa de la rasarire pana la recoltare.
Buruienile, bolile si insectele daunatoare, prin atacul lor in perioada de vegetatie, afecteaza cultura de rapita, cauzand diminuari importante cantitativ si calitativ ale productiei, in unele zone ale tarii pierderile ajungand la 50-60%, iar in cazuri extreme chiar la compromiterea totala a recoltei.
In acest sens, Summit Agro Romania – companie japoneza, parte a Sumitomo Corporation, prin echipa sa de specialisti, agronomi cu experienta in domeniul agricol si a protectie a plantelor, ofera o gama foarte mare de produse si servicii care sa ajute cultivatorii de rapita sa obtina productii de exceptie.
Portofoliul de produse si servicii pe care Summit Agro Romania il pune la dispozitia cultivatorilor de rapita acopera segmente precum, asigurarea culturilor impotriva intemperiilor/calamitatilor, fertilizare, biostimulare foliara si protectie a plantelor impotriva bolilor si daunatorilor.
Incepand cu anul 2021 Summit Agro ofera si servicii de asigurare a culturilor agricole impotriva intemperiilor, ajutand astfel fermierii sa-si protejeze investitia facuta in cultura de rapita. „Pachetul de insamantare” acopera riscuri precum: daune produse de particule de nisip/sol antrenate de vantul puternic, formarea crustei, spalarea solului, pagube produse de daunatorii specifici, seceta pedologica in perioada de rasarire, inghet, furtuna, ploaie torentiala si foc/incendiu. Subscrierea pentru pachetul de insamantare poate fi facuta pana la data de 31 August, dupa aceasta data, cultura de rapita putand fi asigurata pentru riscurile cauzate de inghetul de toamna si cel de primavara, furtuna, ploaie torentiala, seceta, grindina si foc/incendiu. Subscrierea se face conform termenelor comunicate de asigurator.
Produsele de fertilizare, biostimulare cat si cele de protectie recomandate de Summit Agro Romania pentru a avea o cultura de rapita profitabila sunt:
Fertigofol Ultra – biostimulator ce combina macro si microelemente esentiale care potenteaza procesele fiziologice in celula, imbunatateste fotosinteza si mareste capacitatea radacinilor de a prelua elementele nutritive din sol. Doza recomandata este de 3-5 L/ha. Este recomandat sa se faca doua tratamente per perioada de vegetatie. Primul tratament se va face in perioada de toamna, atunci cand planta are 3-4 frunze adevarate, iar al doilea tratament se face in primavara, atunci cand planta are un sistem foliar bine dezvoltat.
Sulfomax Fluid – fertilizant foliar care are in compozitie trioxid de sulf in cantitate mare (1000g/L), azot, magneziu, bor si molibden. In functie de stadiul de dezvoltare si aprovizionare a solului, carenta de sulf duce la pierderi de productie foarte mari la cultura de rapita. Doza de aplicare este de 3 L/ha si recomandam sa se aplice doua tratamente, incepand cu perioada de dezvoltare a aparatului foliar pana la alungirea tulpinii.
Shigeki, Kaishi si BrasiPro – sunt biostimulatori din gama SEIPRO.
Shigeki – fertilizant de noua generatie, ce contine in formula sa elemente nutritive ce ajuta planta sa fie pregatita pentru a trece peste stresul cauzat de factorii biotici sau abiotici. Doza recomandata este de 1,5-2 L/ha cu 2-3 aplicari pentru o perioada de vegetatie.
Kaishi – Biostimulator cu formula unica, contine aminoacizi de natura vegetala, obtinuti prin procesul de hidroliza enzimatica si azot organic. Kaishi este un biostimulator puternic, cu rezultate sigure, utilizat pentru intensificarea proceselor fiziologice si revigorare a plantelor ce sufera de stresul cauzat de fito-toxicitatea data de unele erbicide, seceta, inundatii, temperaturi extreme, procesul de fotosinteza si de biosinteza a uleiului. Se recomanda 1-2 tratamente folosind doza de 2L/ha.
DECA 2.5 EC – insecticid pe baza de deltametrin, are efect de soc si actioneaza la nivelul sistemului nervos al insectelor daunatoare din cultura de rapita. Controleaza foarte bine puricii de pamant (Psylliodes chrysocephala), puricii cruciferelor (Phyllotreta nemorum), afide (Aphis spp.) si gandacul lucios (Meligethes aeneus). Putem sa utilizam acest produs atat in tratamentele de toamna cat si pentru controlul daunatorilor in a doua perioada de vegetatie (primavara -vara), aplicat in doza de 0,15-0,25 L/ha.
Alti daunatori deosebit de periculosi pentru cultura de rapita sunt viespea rapitei (Athalia rosae), care in stadiul de larva ataca frunzele tinerelor plante distrugand limbul foliar (partea mai moale a frunzei) si gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi).
Solutia propusa de Summit Agro Romania pentru combaterea acestor daunatori este Mospilan 20 SG – insecticid sistemic cu efect de lunga durata, ce combate un spectru larg de daunatori din culturile agricole.
Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic dezvoltat si creat de specialistii japonezi, in Tara Soarelui Rasare. Este omologat in Romania pentru culturile de rapita, grau, porumb, cartof, vita-de-vie, pomicultura si legumicultura, precum si trandafiri sau crizanteme si combate 19 specii de insecte daunatoare culturilor agricole. Este conditionat sub forma de granule dispersabile in apa, de culoare albastra, omogene, fara tendinta de sfaramare si contine 200g/kg acetamiprid – substanta activa aprobata pentru utilizare pana in 2033 in Uniunea Europeana.
Actiunea rapida a substantei active (acetamiprid) asigura combaterea daunatorilor in toate stadiile de dezvoltare a acestora. Formularea SG (granule solubile in apa) favorizeaza o absorbtie superioara in planta, datorita stabilitatii granulelor si dizolvarii usoare, fapt ce conduce la o eficacitate rapida si la o perioada de protectie indelungata. Mospilan 20 SG este omologat la cultura de rapita pentru combaterea viespei rapitei (Athalia rosae), si este recomandat a fi aplicat in tratament de toamna in doza de 150g/ha si 200 g/ha pentru gargarita tulpinilor de rapita (Ceutorhynchus napi).
Trika Expert – insecticid granulat cu aplicare la sol, pe baza de lambda-cihalotrin, este utilizat pentru combaterea daunatorilor de sol precum larvele de buha semanaturilor (Agrotis segetum), viermele sarma (Agriotes spp.) si larvele carabusului de mai (Melolontha melolontha). Prin componenta organica, pe langa efectul de insecticid, acest produs are si un rol de stimulator de crestere-starter. In contact cu solutia solului, produsul elibereaza componenta insecticida formand un halou in jurul radacinii, protejand astfel tinerele plante, iar prin componenta organica asigura o parte a elementelor nutritive atat de necesare plantelor.
Protectia, impreuna cu startul dat de partea organica, asigura plantelor o dezvoltare mai rapida, astfel incat sa treaca mai usor peste perioada critica de atac. Acest produs se aplica odata cu semanatul folosind o doza de 10-15 kg/ha, functie de gradul de infestare.
Un pericol foarte mare pentru cultura de rapita, in special in primele stadii de dezvoltare, sunt melcii si limacsii, iar pentru a va proteja cultura de rapita de acest pericol, recomandam produsul Optimol.
Optimol – este un moluscocid unic pe piata datorita formularii umede si a modului specific si selectiv de actiune. Este condotionat sub forma de granule, usor de administrat, avand o perioada lunga de actiune. Tipul de formulare, impreuna cu atractantii alimentari si adjuvantii utilizati, fac ca acest produs sa fie foarte atractiv pentru melci si limacsi, cu o eficienta deosebita.
Tratamentele cu Optimol se fac atunci cand apar semne ca daunatorii sunt prezenti in cultura, in principal toamna si primavara. Se aplica prin imprastiere la suprafata solului in doza de 5 kg/ha.
De asemenea, in portofoliul Summit Agro gasiti si adjuvantii utilizati in cultura de rapita: Improve 5 in 1 si Flexi.
Pentru detalii despre produsele Summit Agro Romania, apelati cu incredere la echipa de specialisti din teritoriu sau vizitati site-ul nostru: www.sumi-agro.ro.
Ing. Margarint NITA-DRAGOMIR
Director Tehnic
Summit Agro Romania