Masuri privind combaterea ambroziei

Publicat de

In sedinta de ieri, Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.In acest fel se stabilesc institutiile responsabile, precum si atributiile acestora in ceea ce priveste prevenirea, combaterea si distrugerea buruienii ambrozia. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Mediului si Ministerul Sanatatii vor realiza anual campanii de informare si constientizare impreuna cu partenerii locali, stabilind masurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere si eradicarea acestei plante. Totodata, institutiile mentionate vor crea o pagina speciala de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urileproprii, pana la data de 30.10.2018.Campania de informare, precum si stabilirea suprafetelor de teren infestate cu buruiana ambrozia vor fi realizate inca din anul 2018.

De asemenea, prezentul act normativ prevede: autoritatile administratiei publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritoriala a unitatilor administrativ teritoriale si vor soma proprietarii sau detinatorii acestora in vederea luarii masurilor necesare pentru evitarea instalarii sau raspandirii acestei buruieni.

Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin proiectul de hotarare va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia artemisiifolia, a cantitatii de polen eliberata in atmosfera si implicit la mentinerea unui mediu sanatos pentru populatie.

Conform unor cercetari efectuate in unele state din Uniunea Europeana, acestea au condus la concluzia ca speciile de plante care apartin genului Ambrosia afecteaza in mod grav o parte semnificativa din populatie, in special in tarile din Europa Centrala, prin alergiile pe care le produc. Dintre acestea, cea mai nociva si mai raspandita este specia cunoscuta sub denumirea stiintifica Ambrosia artemisiifolia, planta fiind nociva prin efectul si cantitatea de polen pe care o raspandeste in atmosfera cu ajutorul vantului, in lunile de vara.

Comunicat de presa MADR

Alți cititori au distribuit recent

S-ar putea să te intereseze

Hot News