Molia graului (Nemapogon granella) poate pune probleme in depozite

Publicat de

Daunatorii de depozit nu trebuie trecuti cu vederea. Scapati de sub control acestia pot deprecia serios productia depozitata, atat cantitativ cat si calitativ. Tocmai de aceea, in aceasta perioada hivernala, cand roadele campului, care nu au fost inca valorificate, se gasesc in spatiile de depozitare, voi scrie o serie de articole despre daunatorii de depozit.

Cum se pot recunoaste si, mai ales, ce putem face daca detectam prezenta lor? Avand in vedere volatilitatea pietei si preturile de valorificare care nu reflecta truda de un an a fermierilor, multi dintre acestia vor stoca o parte mai mica sau mai mare din recolta, in speranta unor preturi mai bune de valorificare. Este drept ca in ultimii ani, aceste preturi mai bune nu au venit, dar niciun an nu semana cu celalalt, asa ca cine dispune de spatii de depozitare (magazii sau silozuri) trebuie sa acorde cea mai mare atentie prevenirii si combaterii atacului daunatorilor de depozit. In teorie cu totii stiu ce masuri trebuie luate in depozite, inainte de a veni noua recolta. Iar in luna februarie sa vorbesc de aceste masuri nu are rost. Acestea trebuie luate la finalul verii sau toamna, inainte de sosirea noii recolte in depozite. Importat este ce masuri trebuie luate acum, in aceasta perioada. In camari, magazii, silozuri sau in spatiile de depozitare aflate la mori se gasesc o sumedenie de insecte daunatoare specifice. Pe multe din acestea, de obicei le trecem cu vederea, fiindca nivelul populatiei este mic, iar pagubele produse produselor depozitate nu sunt importante din punct de vedere economic sau sunt ca si inexistente. Dar, in situatia in care pagubele sunt vizibile, atunci poate fi deja prea tarziu si putem sa avem o gaura in buget, cu repercusiuni negative, in timp, asupra profitabilitatii fermei. Tocmai de aceea este mai simplu si mai economic sa monitorizezi periodic aceste spatii de depozitare in vederea detectarii cat mai timpurii a atacului daunatorilor de depozit.

Una dintre aceste specii este molia graului (Nemapogon granella). Este frecvent intalnita in magazii, silozuri sau depozitele din brutarii sau mori. Molia graului se gaseste in toata Europa, in America de Nord si in Asia. In literatura de specialitate se mentioneza ca ar fi si in Australia, dar populatiile nu ar fi stabile. Exista doua denumiri comune in limba engleza „European grain worm” respectiv „European grain moth”. Atentie, molia graului (Nemapogon granella) este diferita de molia cerealelor (Sitotroga cerealella), o alta specie, des intalnita in depozite!

Molia graului (Nemapogon granella), adult, sursa foto: https://bugguide.net/node/view/873415

Scurta descriere: adultul este o molie cu anvergura aripilor de 10-17 mm. Acestea sunt franjurate, lungi care se ingusteaza spre capat, de culoare argintie usor aurie.

Larva este de culoare alba cu capsula cefalica galben-bruna, la completa dezvoltare are o lungime de 7-12 mm.

Molia graului (Nemapogon granella), larva, sursa foto: https://agrobaseapp.com/united-states/pest/european-grain-worm-6

Ouale sunt ovoide, avand o lungime de 0,6-0,9 mm.

Specia prezinta o singura generatie pe an, iernand ca larva complet dezvoltata, protejata de un cocon matasos, in spatiile de depozitare. In primavara larvele se impupeaza, iar adultii apar de regula in luna mai, traind, in medie 15-20 de zile. Pe de alta parte, nu toti fluturii apar in mai. Acestia pot sa apara si mai tarziu, gasindu-se in natura inclusiv in luna septembrie. Femelele depun, cate un ou sau mai multe, pe boabele de grau. In total, o femela poate depune 100 de oua. Depunerea oualor are loc la scurt timp dupa aparitia femelelor.

Larvele se dezvolta intr-o perioada lunga de la aparitia lor, care dureaza, aproximativ 3 luni. Acestea leaga, cu ajutorul firelor de matase, 20-30 de boabe, formand un cocon in interiorul caruia se hranesc si ierneaza. Primavara se transforma in pupa, ulterior in adulti si zboara in camp.

Mod de daunare: larvele moliei graului se gasesc la suprafata cerealelor depozitate, pana la o adancime de 12 cm. Cu ajutorul firelor de matase acestea leaga 20-30 de boabe de grau, facandu-si un fel de cocon, la adapostul caruia larvele se hranesc cu boabele de grau, in sepcial embrionul lor, pe perioada depozitarii. Boabele atacate de larve sunt golite partial sau total de continut avand aspectul ca si cum ar fi fost atacate de soareci. Abundenta firelor de matase si a excrementelor larvelor pot duce la formarea unor cruste pe suprafata cerealelor depozitate. Pe langa grau, larvele pot consuma boabele de orz, secara dar si porumb (caz in care consuma numai germenele).

Pagubele de productie pot sa fie cantitative, dar mai ales calitative, prin deprecierea boabelor precum si pierderea capacitatii germinative a acestora.

Prevenire si combatere: se recomanda efectuarea controalelor periodice in spatiile de depozitare a cerealelor si indepartarea cerealelor cu atac, mai ales ca larvele se gasesc in stratul superficial al cerealelor depozitate. Atunci cand situatia o impune, se recomanda aplicarea de produse fitosanitare omologate pentru combaterea daunatorilor de depozit, sub atenta supraveghere a unui specialist in protectia plantelor.

Foarte importanta este comunicarea. Daca aveti o suspiciune de atac la cerealele depozitate, faceti o poza, cu telefonul mobil si trimiteti-o la un specialist in protectia plantelor. Daca se poate, chemati un specialist in protectia plantelor, la fata locului, pentru a identifica prezenta larvelor molieie graului, in spatiile de depozitare.

De asemenea, sunt foarte importante masurile post-depozitare, in primavara. In unele situatii, larvele se pot gasi in crapaturile din pereti, in cele din dusumele, sau alte locuri similare. Dupa ce s-au valorificat produsele din depozite (la un pret cat mai convenabil) este important sa luati toate masurile de dezinsectie, dezinfectie si deratizare din depozit. In acest mod, se pot distruge larvele care se afla inca in depozit, ceea ce inseamna mai putini fluturi in primavara si tinerea populatiei sub control. La prima vedere, aceste masuri par a fi mari consumatoare de timp, dar si de bani, dar, pe termen mediu si lung, sunt o asigurare ca nu vor fi probleme deosebite cu molia graului in depozite sau alti daunatori similari iar roadele campului pot sa fie valorificate, la un pret avantajos, la mai multe luni, dupa recoltare.

Asa ca nu trebuie sa neglijati molia graului din depozite. Paza buna, trece primejdia rea si pot tine pierderile departe de fermier, daca si piata de valorificare nu ar fi distorsionata, asa cum se intampla in prezent.

Dr. ing. Emil Georgescu

INCDA Fundulea

S-ar putea să te intereseze

Hot News