Chiar daca, deocamdata, prognozele nu sunt imbucuratoare in ceea ce priveste precipitatiile pentru o mare parte din tara, speram ca lucrurile se vor schimba din a doua parte a lunii septembrie, facand posibila insamantarea culturilor de cereale paioase, chiar daca semanatul acestor culturi se va realiza mai spre sfarsitul epocii optime de semanat.
Atentie ce semanam si cum!
Anul agricol 2019-2020 nu a fost un an foarte bun pentru toti fermierii, productiile in unele zone fiind mai mici sau deloc, comparativ cu anii trecuti. Cu toate acestea, nu trebuie sa neglijam provenienta semintei pe care o punem in sol. Deci, nu recomandam decat samanta certificata si, bineinteles, tratata cu insecticide si fungicide, pentru ca indiferent de conditiile climatice, daunatorii si agentii fitopatogeni “stau la panda” in sol.
De ce trebuie sa tratam samanta?
De ceva vreme ne confruntam cu un atac din ce in ce mai puternic al viermilor sarma, chiar in zone in care daunatorul nu era prezent. Cauzele care au dus la propagarea daunatorului sunt multiple, incepand cu rotatia, conditiile climatice.. si, nu in ultimul rand, eficacitatea produselor utilizate in tratamentul semintei.
Viermii sarma sunt daunatori polifagi, deosebit de periculosi, larva care traieste in sol este cea care produce pagube insemnate la multe culturi agricole si horticole. De multe ori, daca nu se intervine cu masuri de combatere adecvate, daunatorul poate compromite cultura sau deprecia calitatea, asa cum este la tuberculii de cartof sau la morcovi.
Larvele ataca semintele in curs de germinare, radacinile tinerelor plantute, iar mai tarziu patrunde prin radacini pana in tulpina, plantele ingalbenindu-se, dupa care mor.
Deci larva ataca atat plantele tinere, cat si pe cele mature, avand nevoie de hrana sa se dezvolte. Dupa cum se stie, larvele, pana sa ajunga la stadiul de adult (acei gandaci pocnitori), trec prin aproximativ 11 stadii de dezvoltare, pe durata a patru ani, deci timp suficient sa faca pagube la plantele de cultura daca nu se intervine cu masuri de combatere adecvate.
Cu ce insecticid putem trata samanta?
LANGIS, a doua denumire comerciala a insecticidului SIGNAL, de la UPL (fosta Arysta), insecticid ce contine 300 g/l cipermetrin. LANGIS este destinat tratamentului semintelor de grau, orz, dar si porumb si floarea soarelui, pentru combaterea viermilor sarma (Agriotes spp.), omologat la cereale paioase in doza de 2,5 l/t samanta. LANGIS actioneaza prin ingestie si contact, dar are si un efect repelent asupra viermilor sarma si a altor daunatori din sol. Insecticidul LANG IS, sub forma de emulsie, combina proprietatile repelente ale cipermetrinului, cu o formula unica, ce ofera o „zona de protectie” in jurul semintelor tratate, distrugand sau indepartand daunatorii, fara a afecta germinatia semintelor. Deoarece piretroizii, asa cum este si cipermetrinul, sunt expusi unei degradari mai accelerate in functie de conditiile din sol (pH, umiditate, temperatura), pentru protectia mai indelungata a substantei active si imbunatatirea efectului insecticid, recomandam folosirea la tratamentul semintei si a fertilizantului MICROFERT U, in doza de 2,5 l/t samanta.
Si daca tot faceti tratamentul semintei, nu uitati ca si agentii fitopatogeni trebuiesc combatuti, asa ca puteti utiliza alaturi de insecticid si unul din fungicidele AMIRAL PROFFY 6 FS (tebuconazol 60 g/l) sau AMIRAL NEO (ipconazol 15 g/l).
Deci, atentie la acest daunator, atat la culturile semanate in toamna, asa cum sunt cerealele paioase, cat si la culturile semanate in primavara, porumb si floarea soarelui, dar si la alte culturi, inclusiv culturile de legume, unde, de asemenea, daunatorul este prezent, facand pagube insemnate… practic, distruge rasadurile sau tinerele plantute, daca nu se intervine.
Dr. Ing. Sorin Stefan
Director Tehnic ALCEDO